The Sopranos

8.6 / 10
58 min
Misdaad, Drama
Volg deze serie
Bekijk trailer
Je blokkeert onze banners :(
We merken dat onze advertenties niet worden weergeven, waarschijnlijk omdat je AdBlock, Ghostery of andere software gebruikt. Dat vinden we jammer, hiermee ontneem je MijnSerie in essentie inkomsten die we hard nodig hebben. Help ons door MijnSerie te whitelisten of neem Premium!
9
anonymous geeft "The Sopranos - Complete serie" een 9.
Geschreven door anonymous op 10 juli 2014.
Leuk?
3
0
Bekijk stemmen

The Sopranos - Complete serie

Ergens in het najaar van 2011 moest het dan toch echt een keer gebeuren. Ik had al zoveel over The Sopranos gehoord, gezien en gelezen, vooral natuurlijk tijdens mijn studie Televisiewetenschappen. Toch dacht ik telkens ‘waarom zou ik een dramaserie over de maffia willen kijken?’. Dat was omdat ik toen niet vermoedde dat The Sopranos zoveel meer dan dat is. En dus besefte ik ergens in het najaar van 2011 wat een enorme inschattingsfout ik had gemaakt en maakte ik kennis met een van het televisiemediums mooiste cadeautjes. De serie vertelt het verhaal van Tony Soprano en zijn twee families; zijn gezin aan de ene kant en zijn maffiafamilie aan de andere kant. De charismatische James Gandolfini (die begin 2013 helaas overleed) weet een al even charismatische Tony Soprano neer te zetten. Er is iets aan dit personage dat je meteen de serie inzuigt, om je vervolgens niet meer los te laten.

The Sopranos is alles behalve een serie over een maffiabaas. Het is een serie over een man, met al zijn tekortkomingen, die moeite heeft te voldoen aan de verwachtingen die zijn beide families van hem hebben, en die nou eenmaal een maffiabaas is. Hiermee wil ik het maffia-element in de serie absoluut niet teniet doen, ik besef me terdege dat The Sopranos nooit een hit was geworden als Tony een gezellige tandarts was. Wat ik bedoel te zeggen is dat de serie meer gaat over de consequenties die het lidmaatschap van de maffia met zich meebrengt en hoe dit een man drijft zijn angsten en zelfbeeld onder ogen te komen. Vanwege paniekaanvallen komt Tony terecht bij een psycholoog. Dit is een van de sterkere punten van de serie, omdat het een brug slaat tussen wat we Tony zien doen en hoe hij zich er bij voelt. Tijdens zijn bezoeken aan dokter Melfi (Lorraine Bracco) zien we soms de ware aard van de man en soms alleen het masker van de maffiabaas. Dat maakt hem als personage zo fascinerend. De verhaallijnen zitten zeer goed in elkaar, komen nergens onrealistisch over en de maffiasetting zorgt zowel voor meedogenloze actie als spannende intrige. Je gaat als kijker van Tony en zijn familie en vrienden houden, ze haten, medelijden met ze krijgen, juichen wanneer ze een vijand uit de weg ruimen en wellicht huilen wanneer ze zelf aan het kortste eind trekken. Want uiteindelijk blijken deze personages gewoon mensen, zoals jij en ik. Behalve dus dat jij en ik niet bij de maffia zitten.

Met The Sopranos luidde HBO een nieuw tijdperk voor televisieseries in. Voorheen was de ideologie van zenders om niet te veel uit de ban te springen, om zo zoveel mogelijk kijkers te trekken en daarmee zoveel mogelijk adverteerders tevreden te stellen. En dus koos men voor veilige verhaallijnen met een onberispelijke held als protagonist (wat in de serie zelfs nog wel eens wordt aangehaald, als Tony zich weer eens afvraagt waarom er geen mannen zoals Gary Grant meer zijn) en waar het goed altijd van het kwaad wint. Met de komst van betaalzenders zoals HBO veranderde dit, men was niet meer afhankelijk van adverteerders. Dat betekende een grotere artistieke en creatieve vrijheid voor schrijvers. En zo is televisies eerste echte antiheld ontstaan: Tony Soprano. Deze zwaarlijvige, vreemdgaande crimineel doet alles waarvan we geleerd hadden dat dat op TV eigenlijk niet kan. Goed, hij is wel een even grote macho als de helden van weleer, maar achter deze façade gaat een getergde man schuil, geplaagd door angststoornissen. Zonder Tony Soprano hadden Dexter Morgan, Nucky Thompson en Walter White nooit bestaan. Want de kijker smulde van deze nieuwe wijze van verhalen vertellen. Het goed won namelijk niet langer zomaar van het kwaad, het kwaad was ineens het goed, of het goed het kwaad, of eigenlijk was het goed niet eens meer van het kwaad te onderscheiden. The Sopranos brengt deze strijd op meesterlijke wijze in beeld. De serie op zich is al een cadeautje, maar als pionier in dit nieuwe televisietijdperk heeft het ons ook zoveel meer prachtige series cadeau gegeven.
Volg The Sopranos
Vorige aflevering
Made in America
Made in America
06x21
Leuk?
3
0
Bekijk stemmen

Reacties (5)

avatar_denman84
11 jul 2014 19:18 -
Het enige aan deze recensie wat ik mis is een 10 ipv een 9 ;-)
Reageer
avatar_anonymous
16 jul 2014 16:41
ik ben voor een 9,5 ;-)
Reageer
avatar_anonymous
13 jul 2014 10:46 -
gehele serie in 1,5 maand gezien wauw wat een top serie
deze staat sowieso boven aan me lijst
Reageer
avatar_DeDre
20 nov 2014 14:40 -
Geweldige serie.......
Reageer
avatar_anonymous
15 nov 2015 19:16 -
Erg leuk om te lezen, en Sopranos is zeer zeker meer dan zomaar even een maffia serie ;)
Reageer

Nieuwste recensies

Hidden (Craith) - Seizoen 2

9

Fate: The Winx Saga - Eerste aflevering

8

Tiny Pretty Things - Seizoen 1

7

The Mandalorian - Seizoen 2

9

Doodstil - Seizoen 1

6.5

The Liberator - Seizoen 1

7