The Smoke

7.2 / 10
55 min
Drama
Volg deze serie
Bekijk trailer
Je blokkeert onze banners :(
We merken dat onze advertenties niet worden weergeven, waarschijnlijk omdat je AdBlock, Ghostery of andere software gebruikt. Dat vinden we jammer, hiermee ontneem je MijnSerie in essentie inkomsten die we hard nodig hebben. Help ons door MijnSerie te whitelisten of neem Premium!
7
anonymous geeft "The Smoke - Eerste aflevering" een 7.
Geschreven door anonymous op 26 februari 2014.
Leuk?
0
0
Bekijk stemmen

The Smoke - Eerste aflevering

Het is niet altijd een pretje om een hulpverlener te zijn. Of het nou gaat om ambulancepersoneel, zorgverleners of brandweerlieden, regelmatig verschijnt er nieuws dat een hulpverlener is aangevallen. Dat kun je je als rationeel denkend mens niet voorstellen, maar toch is het zo. In The Smoke zien wij deze problematiek, onder andere, ook en dat geeft deze pilot toch wat extra's. Niet omdat het niet eerder gedaan is in andere series, maar wel omdat je als kijker geen begrip hebt voor wat een bepaalde brandweerman overkomt en waarom iemand dat een man in zo een functie überhaupt zou willen aandoen.

The Smoke gaat om brandweerlieden van The White Watch, en in het bijzonder Kev Allison (Jamie Bamber, Monday Mornings). Kev is tijdens het werk zwaargewond geraakt en probeert daar nog steeds lichamelijk en psychisch van te herstellen. Wanneer hij na een lange tijd weer aan het werk gaat komt hij meteen in situaties die hem weer terug doen denken aan die noodlottige dag die hem getekend heeft voor het leven. Kev zal moeten proberen te functioneren in het werk, in zijn privé-leven en hij dient waarschijnlijk ook af te rekenen met een belager die grotendeels verantwoordelijk is voor de problemen waar Kev nu in zit.

The Smoke lijkt een karakter-gedreven dramaserie te worden. Afgaande op deze pilot is het veilig te stellen dat de serie veel tijd zal besteden aan Kev, zijn tegenslagen en hoe hij daar mee omgaat. Wat hij meemaakt in de pilot is afschuwelijk en dat gun je niemand. Vooral niet iemand die zijn leven in de weegschaal legt om dat van anderen te kunnen redden. Dat soort mensen dienen met respect en fatsoen te worden behandeld en het lijkt erop dat The Smoke zeker daar ook op in zal gaan. Voor Kev is het ook een kwestie van waardering en erkenning voor het werk dat hij en zijn collega's leveren. En dat is, en blijft, actueel, want veel hulpverleners (maar ook agenten) hebben het gevoel dat zij niet de erkenning/waardering krijgen die zij verdienen én dat hun salaris niet strookt met het werk dat zij verzetten; laat staan het belang dat zij dienen voor de samenleving.

Dit zijn echte thema's met gewicht die vaak werken op televisie, mits zij goed worden uitgevoerd. The Smoke is daarin een typische Britse serie die het geheel met veel minder opsmuk opdient (dan bijvoorbeeld Amerika), waardoor het vaak rauwer en authentieker overkomt, zo ook hier. En dat maakt het interessant, en boeiend, om de levens van deze brandweerlieden te volgen. De serie heeft ook een goede cast met namen als Jodie Whitaker (Broadchurch), Rhashan Stone (Strike Back), David Walmsley (In the Flesh) en Gerard Kearns (Shameless). Het zijn veelal sympathieke acteurs die goed overweg kunnen met het materiaal.

Wat de pilot goed doet is tonen hoe getekend Kev zowel lichamelijk als geestelijk is. Kev wordt door Jamie Bamber neergezet als een man waarmee je kunt sympathiseren en waarvoor je hoopt dat hij gerechtigheid krijgt. De aflevering krijgt ook nog een aardige twist mee tegen het einde, waardoor je als kijker wel getriggerd wordt om te weten hoe het verder gaat en hoe de vork in de steel zit. Hier en daar kan de presentatie net iets subtieler, maar dat neemt niet weg dat deze eerste aflevering een redelijk effectieve introductie is aan de serie en nieuwsgierig maakt naar meer.
Volg The Smoke
Vorige aflevering
Episode 8
Episode 8
01x08
Leuk?
0
0
Bekijk stemmen

Reacties (1)

avatar_karin1809
26 feb 2014 09:30 -
Ben heel benieuwd naar deze serie. Ben alleen bang dat ik hem ga vergelijken met mijn favoriet; Chicago Fire. Ik ga hem toch een kans geven
Reageer

Nieuwste recensies

The Sinner - Seizoen 3

7

Cursed (2020) - Seizoen 1

5.5

Baron Noir - Seizoen 2

7

Dead to Me - Seizoen 2

7.5

Babylon Berlin - Seizoen 3

8

Altered Carbon - Seizoen 2

8.5