The Fall

8.1 / 10
57 min
Drama, Thriller
Volg deze serie
Bekijk trailer
Je blokkeert onze banners :(
We merken dat onze advertenties niet worden weergeven, waarschijnlijk omdat je AdBlock, Ghostery of andere software gebruikt. Dat vinden we jammer, hiermee ontneem je MijnSerie in essentie inkomsten die we hard nodig hebben. Help ons door MijnSerie te whitelisten of neem Premium!
9.5
Mandy Gelling geeft "The Fall - Seizoen 3" een 9.5.
Geschreven door Mandy Gelling op 29 november 2016.
Leuk?
9
1
Bekijk stemmen

The Fall - Seizoen 3

Was het derde seizoen nodig? Nee, na het tweede seizoen was het prima geweest. Maar wat maakte het derde seizoen uiteindelijk toch het verhaal helemaal af! Ik heb genoten van het laatste hoofdstuk van Stella Gibson en Paul Spector. Het derde seizoen begint waar we het tweede seizoen zijn geëindigd en dan ontvouwt zich een verhaal dat ik niet had verwacht. Een plot die voor mij totaal onverwachts kwam, maar het geeft de serie iets extra’s. Een soort donkerte die ik niet eerder heb gezien in een serie.

Stella Gibson: He's in hospital, he's incapacitated, and yet he's still infecting the lives of every person he comes into contact with. Everyone who f*cking crosses his path. He's a contagion.

Omdat ik niet te veel wil weggeven, ook niet over de voorgaande seizoenen, zal ik zo weinig mogelijk vertellen over het verhaal van The Fall. Maar The Fall is de moeite waard om te gaan bekijken. Het is donker, intiem en laat de mens zien op zijn slechtst. Gibson, de vrouwelijke detective, laat wat mij betreft heel duidelijk zien dat ook vrouwen mannen kunnen zien als object. Is The Fall daarom meer feministisch? Nee dat denk ik niet. Waarom vragen wij ons dat bij een vrouw wel af en niet bij een man?

Omdat Gibson toevallig haar emoties heel goed weet te scheiden is zij niet een voorbeeld voor alle vrouwen die iets willen bereiken. Want kijk naar het einde, wat heeft zij uiteindelijk bereikt? En wat heeft Spector bereikt, of Tom Anderson, Jim Burns en Katie Benedetto? Zoals Gibson al zei: Spector heeft iedereen geïnfecteerd die met hem in aanraking is gekomen. En dat Anderson zich gebruikt voelde, net als Burns, tja hoort dat niet bij het spel dat Gibson speelt? The Fall is in mijn ogen niet feministischer van opzet, maar laat wel zien hoe je als man net zo gebruikt kan worden als vrouw.

© BBC Two

Hoe een mens als Spector, gebroken door het leven, vindt dat niemand zich veilig mag voelen. Hij niet, niemand niet. Het is een soort kinderlijk denken dat de mens Spector wel definieert. Het derde seizoen gaat dieper in op de psyche van Gibson, Benedetto, Spector en Burns. Dat maakt van The Fall een waar psychologische drama met zeer dodelijke en bloederige gevolgen. Want ook Sally-Ann Spector ontkomt niet aan de daden van haar man. Spector ziet de wereld totaal anders dan wie dan ook.

Paul Spector: I made extensive, elaborate plans. I discovered that it was easy. For the most part, people feel safe. They forget to turn the alarm on, leave windows open, patio doors. I didn't want anyone to feel safe. Why should they have that luxury?

Dat blijkt uit alles wat de man zegt en doet, en misschien voelen Gibson en Spector zich daarom wel tot elkaar aangetrokken en afgestoten. Wilde ze Spector echt alleen maar voor het gerecht slepen, of speelden er nog andere emoties een rol? The Fall is een prachtig voorbeeld hoe het kan gaan tussen dader en slachtoffer. Waarom een seriemoordenaar (Spector) doet wat hij doet en wat een Detective Sergeant Inspector (Gibson) doet tikken. Maar beide acteurs Gillian Anderson en Jamie Dornan verdienen zeker een Emmy voor hun briljante optreden.

Dornan als Spector die zich zelf onaantastbaar acht, de blik in het ziekenhuis sprak even boekdelen en Anderson die op een bepaald moment kijkt als de kat die de kanarie heeft opgegeten is geniaal. De botsing als beide briljante geesten samenkomen is er één om in de annalen bij te schrijven. The Fall krijgt van mij dan ook een 9,5 (9,9 voor alle drie de seizoenen) omdat het inkijkje in het menselijke brein soms geen pretje is maar wel briljant kan worden weergegeven.
Volg The Fall
Vorige aflevering
Their Solitary Way
Their Solitary Way
03x06
Leuk?
9
1
Bekijk stemmen

Reacties (5)

avatar_CC11
29 nov 2016 08:27 -
Aangezien de finale van het tweede seizoen voor mij dan toch de pret een beetje bedierf omdat ze niet in verhouding was met de rest van het uitstekende seizoen ben ik nog niet aan het derde begonnen, maar gezien je recensie van vandaag kan ik dat natuurlijk niet blijven uitstellen :-)
Reageer
avatar_Roeman
29 nov 2016 08:57
Niet uitstellen, gewoon gaan kijken. Het is een prachtig laatste seizoen van een geweldige serie.
Reageer
avatar_CC11
30 nov 2016 05:38
Bijgewerkt op: 30 nov 2016 11:26
Er is één zaak dat voor mij zowat het hele seizoen onderuit haalt.

Alle betrokkenen worden aan een kruisverhoor onderworpen om na te gaan wat er fout ging en wie er schuld heeft maar ondertussen liggen zowel slachtoffer als dader op enkele meters van elkaar op de intensieve afdeling zonder enige vorm van directe bewaking buiten één agent/agente op de hal voor de afdeling.
Het moet trouwens gezegd dat ondanks het feit dat hij pas een ritssluiting van een vijftigtal centimeter heeft aangemeten gekregen en ontdaan is van enkele van zijn onderdelen de man verrassend snel herstelt en terug op krachten is.

Hoewel hij dan zogezegd op een aparte kamer ligt is de man niet eens geboeid of hoeft de deur niet op slot.
Ook wanneer hij volledig terug bij zijn positieven is vindt niemand het blijkbaar nodig om de meest gezochte en gevreesde man van Belfast en omstreken aan zijn bed vast te snoeren, te bewaken of terug plat te spuiten...
Dat er een persoon of 6 nodig was om hem in bedwang te houden wanneer zijn verpleegster om hulp vraagt als hij haar arm grijpt is iedereen weeral vergeten.
Desalniettemin wordt hij te zwak bevonden voor ondervraging door de politie die zich trouwens de eerste dagen weinig zorgen lijken te maken over hun seriemoordenaar....

Ook het transport van een man die 4 vrouwen vermoord heeft en verdacht wordt van minimaal nog 9 gevallen samen met nog wat andere "faits divers" zoals ontvoering en andere zaken kan gerust met zijn tweetjes.

Het gaat tenslotte maar om een seriemoordenaar, die eerder al eens een agent heeft overmeesterd, ontwapend en neergeschoten en meer dan vermoedelijk geheugenverlies veinst om er zijn voordeel uit te halen, dus wat kan er eigenlijk fout gaan ?

Het is allemaal misschien handig voor het verhaal maar voor mij verliest dit seizoen hiermee zowat alle geloofwaardigheid.
Reageer
avatar_maussie00
29 nov 2016 17:43 -
goeie recensie! al heb ik met een heel ander gevoel gekeken naar dit laatste seizoen. ik vond het juist behoorlijk tegenvallen. er zat gewoon geen spanning meer aan, met name de eerste afleveringen. ik heb met pijn en moeite dit seizoen gekeken. Het einde vond ik wel goed.
Reageer
avatar_anonymous
05 jan 2017 19:01 -
Ik vond de eerste 2 seizoenen geweldig maar seizoen 3 bedroevend. Er gebeurde niets van alles wat je uit de eerste 2 seizoenen kende, je zit maar te wachten totdat er wel iets gebeurt wat spannend is.....maar dat komt niet. Ik vond het eind ook echt een domper!
Reageer

Nieuwste recensies

NCIS - Seizoen 17

7

The Sinner - Seizoen 3

7

Cursed (2020) - Seizoen 1

5.5

Baron Noir - Seizoen 2

7

Dead to Me - Seizoen 2

7.5

Babylon Berlin - Seizoen 3

8