Je blokkeert onze banners :(
We merken dat onze advertenties niet worden weergeven, waarschijnlijk omdat je AdBlock, Ghostery of andere software gebruikt. Dat vinden we jammer, hiermee ontneem je MijnSerie in essentie inkomsten die we hard nodig hebben. Help ons door MijnSerie te whitelisten of neem Premium!
7
Hessel Hoekstra geeft "The Walking Dead: Dead City - Seizoen 1" een 7.
Geschreven door Hessel Hoekstra op 29 juli 2023.
Leuk?
8
1
Bekijk stemmen

The Walking Dead: Dead City - Seizoen 1

The Walking Dead: Dead City is een heel aardig vervolg op The Walking Dead. Als je niet op teveel diepgang of vernieuwende verhaallijnen rekent, is dit prima kijkvoer.

Ongeveer een jaar geleden eindigde The Walking Dead na elf seizoenen. De met zombies overspoelde wereld die in deze serie gevormd werd bleek echter nog genoeg ruimte te hebben voor eventuele vervolgen. The Walking Dead: Dead City is de eerste van een aantal spin-offseries waarin we hoofdpersonen uit The Walking Dead volgen na het einde van de moederserie. In Dead City trekken Maggie (Lauren Cohan, Whiskey Cavalier) en Negan (Jeffrey Dean Morgan, Grey’s Anatomy) naar New York om Maggies zoon te redden van een psychopaat die enkel bekenstaat als de Kroaat (Željko Ivanek, Oz).

Met slechts zes afleveringen heeft Dead City een prettig compact formaat

Is The Walking Dead de afgelopen jaren erg vernieuwend geweest? Absoluut niet, en dat is Dead City ook niet. Wel weet het zich in een aantal opzichten genoeg van de moederserie te onderscheiden en heeft het genoeg leuks te bieden. Wat ten eerste erg fijn is, is de kleinschaligheid van de serie. Waar The Walking Dead en Fear The Walking Dead enorm veel personages hebben en talloze verhaallijnen naast elkaar proberen te vertellen, is Dead City klein in opzet en dat is een prettige afwisseling. Er zijn twee hoofdpersonen die één doel hebben en dat met weinig poespas uitvoeren. Ook de korte duur van dit seizoen (slechts zes afleveringen) geeft het een prettig compact formaat.

Het verhaal is leuk, maar weinig diepgaand

De thema’s en verhaallijnen komen grotendeels overeen met The Walking Dead. Hoever wil je gaan om te overleven? Ben je bereid je menselijkheid op te geven om jezelf en je bondgenoten te beschermen? Wie kun je nog vertrouwen? We kennen de thema’s inmiddels wel en we weten wat er op het spel staat. Je hoeft absoluut geen enorme diepgang of nieuwe invulling van dit uitgangspunt te verwachten op een manier zoals The Last of Us dat begin dit jaar deed. Daarvoor is dit allemaal te oppervlakkig.

Dead City weet heel goed wat het in plaats daarvan wel moet doen, en dat is spannend vermaak bieden waar je niet altijd evenveel bij hoeft na te denken. De stad New York is met zijn drukke straten en wolkenkrabbers net even anders dan de nederzettingen in beboste gebieden die we uit de latere seizoenen van The Walking Dead kennen. De beklemmende sfeer uit die het eerste seizoen van The Walking Dead in Atlanta had komt bij vlagen weer bovendrijven. Ook de bizarre en verknipte figuren die van deze dode stad een thuis hebben weten te maken passen hier goed bij.

Hoewel The Walking Dead veel gebreken kende op het gebied van verhaallijnen, kon je de acteurs weinig aanrekenen. En laten Lauren Cohan en Jeffrey Dean Morgan nou net twee van de sterkere hoofdrolspelers zijn. Elk moment dat zij te zien zijn weten zij de show te stelen. Hun vijandige relatie die noodgedwongen in een bondgenootschap verandert hebben we inmiddels al vaak genoeg gezien, maar dankzij het spel van Morgan en Cohan verveelt het niet snel. Ook Željko Ivanek doet niet onder voor hen, de makers hebben hem een interessante verbinding met Negan gegeven die in een aantal verrassende flashbacks wordt uitgelegd.

The Walking Dead: Dead City weet heel goed wat het wel en niet kan. Het zombiegenre vernieuwen of verdiepen? Dat absoluut niet. Een vlot en vermakelijk verhaal vertellen? Daarin zijn ze zeker geslaagd. Het einde laat genoeg open voor een tweede seizoen, en als dat op dezelfde compacte manier als het eerste uitgevoerd wordt, dan kan dat net zo leuk worden. Ook het feit dat deze serie naar mijn mening redelijk geslaagd is, geeft goede hoop voor de aankomende spin-offs Daryl Dixon en The Ones Who Live. Ik kijk ernaar uit!
Volg The Walking Dead: Dead City
Vorige aflevering
Doma Smo
Doma Smo
01x06
Leuk?
8
1
Bekijk stemmen

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst
The Walking Dead: Dead City