The Gifted

7.7 / 10
43 min
Superhelden
Volg deze serie
Bekijk trailer
Je blokkeert onze banners :(
We merken dat onze advertenties niet worden weergeven, waarschijnlijk omdat je AdBlock, Ghostery of andere software gebruikt. Dat vinden we jammer, hiermee ontneem je MijnSerie in essentie inkomsten die we hard nodig hebben. Help ons door MijnSerie te whitelisten of neem Premium!
7.5
Henk Vernout geeft "The Gifted - Eerste aflevering" een 7.5.
Geschreven door Henk Vernout op 11 oktober 2017.
Leuk?
3
0
Bekijk stemmen

The Gifted - Eerste aflevering

At first it's like a sneeze, something that just happens. –Lauren


Je zou toch denken dat we er inmiddels wel genoeg hebben. Waarvan vraag je? Van series met superkrachten. Toch blijven er elk seizoen weer talloze nieuwe series verschijnen, waarbij de algehele kwaliteitstrend ietwat neerwaarts lijkt te zijn (ik kijk naar jou, Marvel’s The Inhumans...). Zo probeert ook FOX weer een nieuwe ‘superhelden’-show aan het rijtje toe te voegen. The Gifted is de serie waar het om gaat. Kunnen ze de neerwaartse spiraal doorbreken?

The Gifted vertelt het verhaal van de familie Strucker. Vader Reed (Stephen Moyer, True Blood) werkt als aanklager tegen mutants. Mutants (bekend van het X-Men universum) zijn mensen met een bepaalde DNA-afwijking, waardoor ze superkrachten krijgen. Verder zijn er moeder Caitlin (Amy Acker, Person of Interest), dochter Lauren (Natalie Alyn Lind, Gotham) en zoon Andy (Percy Hynes White, Between). In de pilot komen de kinderen erachter dat ze ook mutanten zijn. De overheid begint al snel op ze te jagen waardoor de hele familie op de vlucht slaat.

Laat ik meteen met de deur in huis vallen; ik was positief verrast. Vanaf moment één boeide de serie me meteen. Ik zal uitleggen waarom. Om te beginnen moet ik de geloofwaardige special effects en het kostuum design credit geven. Met een televisiebudget is het niet altijd makkelijk om goede, geloofwaardige special effects of kostuums te creëren, maar The Gifted lukt het. Het ziet eruit zoals je hoopt en dat is een groot pluspunt.

Ook de acteurs zijn stuk voor stuk geen powerhuizen, maar brengen het er goed vanaf. Moyer en Acker hebben direct chemie, waardoor hun relatie geloofwaardig overkomt en je de keuzes die ze maken ook meteen gelooft. Een speciale vermelding voor Emma Dumont (Aquarius). Zij speelt een van de mutanten, Lorna Dane, en doet dit met overtuiging en scherpte waardoor ze het verhaal naar een nieuw niveau tilt.

[image-92004]
Natuurlijk zijn er ook verbeterpunten aan te wijzen. Bij The Gifted kijk ik dan vooral naar de geluidstechnici. Het geluid van de eerste aflevering was soms amateuristisch gemixt. In een scène, vrij aan het begin van de pilot, valt het stemgeluid van sommige acteurs soms weg tegen het omgevingsgeluid. Hier stoorde ik me aan, waardoor ik die scène opnieuw moest kijken. Ik had er de eerste keer niets van had meegekregen.
Ook is het script niet altijd even sterk en rammelt soms onnodig. Vooral als je luistert naar de twee kinderen. Zij krijgen duidelijk de meest melodramatische tekst voorgeschoteld, maar naar mijn mening is het soms wat te overdreven.

Al met al doet The Gifted een goede poging om de neerwaartse superhelden-spiraal te doorbreken. Het einde van de pilot laat je meteen verlangen naar de volgende aflevering, een teken dat het goed in elkaar zit. Als ze dit niveau kunnen vasthouden in de rest van het seizoen, kan dit nog best een aantal serieseizoenen mee.

Een 7,5!
Volg The Gifted
Vorige aflevering
oMens
oMens
02x16
Leuk?
3
0
Bekijk stemmen

Reacties (9)

avatar_gumstarr
11 okt 2017 09:32 -
Grappig. Ik vind The Inhumans als serie juist stukken interessanter dan The Gifted. Die laatste is tot dusver gewoon een opgebraakte variant van Heroes. Heb vooralsnog niks gezien wat ook niet in de verhaallijn van Heroes zat.

Verder zijn dit soort series altijd tricky vanwege het gebruik van special effects. Maak je daar een rommeltje van, dan wordt het nog een pittige klus om nog wat te maken van je serie. Ook op dat vlak trekt The Gifted, wat mij betreft, aan het kortste eind. Ik ben doorgaans geen van van ABC, maar voor The Inhumans hebben zij volgens mij net even wat meer tech nerds ingehuurd om met de CGI aan de gang te gaan.

Het acteerwerk is in beide series niet om over naar huis te schrijven, maar in aflevering twee van The Gifted begon ik me echt te ergeren aan bepaalde karakters en dat punt heb ik bij The Inhumans nog niet bereikt.

Blijft funny hoe iedereen zo z'n eigen smaak, en kijk, op series heeft.
Reageer
avatar_Hangmat
11 okt 2017 09:42 -
Ik heb de tweede aflevering nog niet gezien, dus over dat acteerwerk kan ik nog niet oordelen. Maar vond de acteurs het nog redelijk doen hier! En ook qua special effects zien wij dit inderdaad volledig anders. Ik snap wel de Heroes vergelijking, maar ik vond dat dan weer niet storend. Zeker niet aangezien de laatste Heroes (reborn) om te janken was. Laat iemand anders het dan maar proberen!
Reageer
avatar_H3nDri3
11 okt 2017 10:41 - 11 okt 2017 10:43
Het feit dat de meeste mensen The Gifted beter vinden dan The Inhumans is dat er in de eerste meer actie zit. En voor de massa staat veel actie gelijk aan een goede serie. Zie TWD. Als er weer eens in een aflevering geen 978 zombies worden afgeslacht is het meteen een saaie slaapverwekkende serie, maar als Rick en vrienden een kwartier lang doelloos staan in te hakken op zombies is het meteen de beste aflevering van het seizoen.

Ik kijk naar beide series even graag, maar als The Inhumans de tijd krijgt gaat het een betere serie worden dan The Gifted denk ik.
Reageer
avatar_anonymous
11 okt 2017 14:06
Nope, dat denk ik niet. Inhumans is slecht. Slaapverwekkende oninteressante personages, slecht script, matige actiescènes en gewoon allround een matige uitvoering. Ik denk niet dat je het kunt toeschrijven aan ‘beter door meer actie’. The Gifted is ook geen topper, maar is gewoon degelijker en beter uitgevoerd dan Inhumans. Veel mensen zullen The Gifted gewoon oprecht beter vinden.

Wat je zegt over TWD herken ik wel. Het is de populairste serie op televisie, waarvan er nu 7 seizoenen zijn uitgezonden waarvan ik meer dan de helft matig tot slecht vind. Maar velen zijn er dol op en zien dus iets anders dan ik zie. Prima! Of het door de actie komt of niet: people like what they like. Ik heb daar vrede mee.
Reageer
avatar_gumstarr
11 okt 2017 16:22
Vind jij.
Reageer
avatar_renzoroy
11 okt 2017 15:30 -
Je zegt in je recensie: "Mutants (bekend van het X-Men universum) zijn mensen met een bepaalde DNA-afwijking, waardoor ze superkrachten krijgen."

Je weet dat The Gifted zich in het X-men universum afspeelt en dat het ook geconnect is aan de X-Men filmserie?
Reageer
avatar_Hangmat
11 okt 2017 22:20
Jazeker! Vandaar ook de verwijzing!
Reageer
avatar_renzoroy
11 okt 2017 22:34
ok dan :). Het wordt verder namelijk niet in je recensie vermeld, alleen dat we mutants moeten kennen van de x-men serie, er staat niet dat het met elkaar verbonden is :P. Just noticing :P Verder goede recensie hoor. Inhumans kijk ik niet, maar The Gifted vind ik tot nu toe wel leuk.
Reageer
avatar_Hangmat
13 okt 2017 00:19
Sorry voor de onduidelijkheid, had het misschien wat duidelijker kunnen vermelden! Thanks voor de toevoeging.
Reageer

Nieuwste recensies

Little Fires Everywhere - Seizoen 1

8.5

White House Farm - Seizoen 1 (DVD)

7.5

FBI: Most Wanted - Seizoen 1

5.5

W glebi lasu (The Woods) - Seizoen 1

7.5

La Casa De Las Flores - Seizoen 3

8

Penny Dreadful: City of Angels - Seizoen 1 (eerste zes afleveringen)

5