The Expanse

7.6 / 10
44 min
Thriller, Sciencefiction
Volg deze serie
Bekijk trailer
Je blokkeert onze banners :(
We merken dat onze advertenties niet worden weergeven, waarschijnlijk omdat je AdBlock, Ghostery of andere software gebruikt. Dat vinden we jammer, hiermee ontneem je MijnSerie in essentie inkomsten die we hard nodig hebben. Help ons door MijnSerie te whitelisten of neem Premium!
3
Mandy Gelling geeft "The Expanse - Eerste aflevering" een 3.
Geschreven door Mandy Gelling op 13 december 2015.
Leuk?
1
3
Bekijk stemmen

The Expanse - Eerste aflevering

Misschien word ik te oud voor die rotzooi of kunnen ze bij Syfy gewoon weg geen goede sciencefiction meer maken?

Al heel lang zit ik, en vele met mij, te wachten op een nieuwe goede sciencefiction serie. Zo één die je echt sciencefiction mag noemen, dus met buitenaardse wezens, andere bewoonbare en onbewoonbare planeten, ruimteschepen, enfin je snapt denk ik wel wat ik bedoel. Killjoys en Dark Matter zijn het nooit echt geworden en ook Extant heeft op zijn zachts gezegd teleurgesteld. Kan The Expanse het wel waarmaken? 200 jaar in de toekomst, een complot die het zonnestelsel op zijn kop zal zetten. Het gegeven doet iets heel aardigs vermoeden, dus maar eens kijken wat de eerste aflevering te bieden had.
Weinig tot niets, is het antwoord op de vraag wat The Expanse in de eerste aflevering te bieden had.

Misschien word ik te oud voor die rotzooi* of kunnen ze bij Syfy gewoon weg geen goede sciencefiction meer maken? Het kan natuurlijk ook zijn dat ik te kieskeurig wordt, na zoveel uren aan series te hebben gezien. Maar wat het ook is, The Expanse is het niet. Het is te veel en te weinig, te rommelig en ze proberen te hard om het op sciencefiction te laten lijken. Gewichtsloze seks, ruimtestations en vreemd uitziende mensen, maakt nog geen goede sciencefiction, Syfy! Jullie zullen toch echt met meer moeten komen om mij te overtuigen.

In het kort gaat The Expanse, volgens het begin verhaaltje, over Mars, Aarde en iets wat ze The Belt noemen en de zogenaamde Belters. Oorlog ligt om de hoek te loeren en water en lucht zijn schaars. Tja, het is per slot van rekening de ruimte. Volgens de beschrijving gaat het in The Expanse om een vermiste jonge vrouw die een geharde detective en een foute scheepskapitein samen brengt in een race door het zonnestelsel om het grootste complot in de geschiedenis van de mens te ontrafelen. Maar geen van de verhalen zijn meteen duidelijk in de eerste aflevering, anders gezegd de eerste aflevering is een soepzooitje.

© Amazon

Een XO (Jonathan Banks, Breaking Bad) die gek wordt. Een Jim Holden (Steven Strait) die om niet duidelijke redenen een promotie afslaat. Een Detective Josephus ‘met hoed’ Miller (Thomas Jane, Hung). En een zeer lieve oma met niet lieve onduidelijke bedoelingen en onduidelijke functie Chrisjen Avasarala (Shohreh Aghdashloo, House of Saddam). Of de rest van de cast nog een functie heeft of krijgt is mij niet duidelijk en ook het verhaal komt me niet tegemoet. Je begrijpt het al veel onduidelijkheden in de eerste aflevering. Persoonlijk vielen alle acteurs me tegen. Ze zijn te kort in beeld om een duidelijk (heb je het woordje duidelijk weer) plaatje te kunnen schetsen of ze überhaupt aardig of onaardig te vinden.

The Expanse is een serie waar ik zonder enige verwachting naar ging kijken en daarom kan ik vrij emotieloos zeggen dat deze serie geen schoonheidsprijs verdient en ook geen voldoende. De speciale effecten zijn aardig te noemen maar spectaculair is anders. De acteurs spelen plat en emotieloos en ik denk dat het warrige begin hun echt in de weg zit. Wie na de eerste aflevering kan zeggen dat hij/zij alles geheel duidelijk vond,mag het mij, alsjeblieft!, komen uitleggen. Net als met Killjoys en Dark Matter haak ik al af, geen tweede aflevering voor mij. The Expanse gaat officieel 14 december 2015 in première en ik ga het nieuws op de voet volgen om te zien hoe het met deze serie vergaat.

Want zoveel onduidelijkheden kan niet goed zijn voor een serie, geen enkele serie

Want zoveel onduidelijkheden kan niet goed zijn voor een serie, geen enkele serie, Een eerste aflevering of pilot moet je vastgrijpen en niet meer loslaten. Dat er voor sommige series wat meer afleveringen nodig is om je volledig te vangen is begrijpelijk. Maar The Expanse pakte me niet, was onduidelijk; waar willen ze naar toe met het verhaal en de karakters? En laat je te suf voor de buis zitten om nog verder te willen gaan. Ik wil helemaal niet weten waar ze naartoe willen, ik wil ervan af. Geen The Expanse voor mij dit seizoen en maar weer smachten op een werkelijk goede sciencefiction serie. Of wachten op de nieuwe Star Trek.

3 punten want ik wil daar geen onduidelijkheid over hebben, duidelijk.

*quote uit de conference Opa van Wim Sonneveld.
Volg The Expanse
Vorige aflevering
Cibola Burn
Cibola Burn
04x10
Leuk?
1
3
Bekijk stemmen

Reacties (14)

avatar_KE1992
13 dec 2015 15:45 -
Ik vind ook wel dat de eerste aflevering een rommeltje is en weet ook niet waar ze naar toe willen gaan. Toch blijf ik verder kijken en denk wel dat het goed zal komen (hoop ik). Het is zelf al vernieuwd voor een tweede seizoen, dus blijkbaar heeft Syfy toch vertrouwen in de serie.

Maar ik mis ook wel een goede sciencefiction serie zoals Battlestar Galactica of Star Trek. Zo een oude serie oppikken daar heb ik geen zin in en vooral de tijd niet. Dus ik hoop echt dat die nieuwe Star Trek een succes wordt en mss hopen op die "Halo" tv serie van Steven Spielberg als die er ooit komt.
Reageer
avatar_H3nDri3
13 dec 2015 18:53 -
Ik vond de eerste aflevering, misschien was het meer goede hoop, wel redelijk. Ik hoop, daar hebben we dat woordje weer, echt dat dit een serie zoals BSG gaat worden. Zoiets ontbreekt nu gewoon op de TV.

Ik kan me niet voorstellen dat dat met de kosten te maken heeft, met de techniek van deze tijd, moet je toch een mooie, goede scifi-serie kunnen maken die niet duurder is dan een andere serie.
Reageer
avatar_anonymous
14 dec 2015 11:46 -
Buitenaardse wezens, andere bewoonbare en onbewoonbare planeten, ruimteschepen maken geen sci-fi. De setting is al voldoende en veelal dient het als allegorie op onze samenleving. Ik denk dat jij wat beter kan opletten en niet zo ongeduldig moet zijn. Lees eens over de koloniele mentaliteit en hoe de politieke en culturele verhoudingen tussen machtige en armere landen onstaan en zie hoe dat zich ontwikkeld heeft door de jaren heen. Kijk eens wat ze *langzamerhand* (wees geduldig) proberen duidelijk te maken in de eerste episode en misschien gaat er een belletje rinkelen gaandeweg de serie. Zie BSG zoals Inartie zegt.

En anders moet je maar de nieuwe Star Wars film kijken.
Reageer
avatar_Roeman
14 dec 2015 12:08
Ik ga zeker naar de nieuwe Star Wars kijken, jij ook?
Reageer
avatar_anonymous
14 dec 2015 12:31
Ik ook, maar daar heb ik totaal andere verwachtingen bij dan bij iets zoals Expanse of BSG
Reageer
avatar_ThomasNL92
20 dec 2015 19:39 -
Tsjah een zeer kritische blik van jou, al heb ik wel gehoord dat het een stuk beter wordt vanaf aflevering 3 :)
Reageer
avatar_ThomasNL92
20 dec 2015 19:39
Ik vond het trouwens ook niet zo goed hoor.
Reageer
avatar_anonymous
10 jan 2016 04:32 -
Ik vind deze serie juist een verademing na al de vorige Syfy series van de laatste paar jaar. (Maar dat kan haast ook niet anders) Aardig script erg mooie settings voor Syfy haar doen en casting is prima. Het onduidelijke van de characters is echt een hele verademing in een serie van Syfy. Eindelijk een serie die niet meteen overdreven duidelijk karakters goed/slecht over laat komen zoals teveel series dit doen.(laat de kijker maar lekker even gissen, heerlijk!) Echt een stap weer in de goede richting. Ik geef het een 7,5
Reageer
avatar_HiMyNameIsJoey
19 feb 2016 09:31 -
Eerste aflevering is inderdaad niet veel soeps. Vanaf aflevering 3/4 begint het verhaal echter lekker te lopen en zie je dat de acteurs het beter naar hun zin hebben. Nog lang geen BSG, maar wel heel tof!
Reageer
avatar_sophis
24 feb 2016 23:48 -
Ik kan me niet aansluiten bij deze review. En natuurlijk moet je de serie kans geven om de verhaallijnen te ontwikkelen. En dat het in het begin dit allemaal weinig verband met mekaar (lijkt) te hebben, is normaal. Je moet toch het verhaal ontdekken. Daarnaast eindelijk een scifi reeks die zich in ons zonnestelsel afspeelt, en met mooie prentjes er boven op.
Reageer
avatar_DeeWee
15 jan 2017 19:03 -
Ik kan mij ook totaal niet aansluiten bij deze recensie! Het heeft enorm veel potentie en is natuurlijk niet voor iedereen weggelegd. VFX zien echt fantastisch uit en bij dit soort series duurt het gewoon even voor dat lekker op gang gaat. Ik vind het sws al absurd dat er een review wordt gedaan over 1 aflevering.
Reageer
avatar_ewgbeijer
09 sep 2017 23:19 -
De eerste afleveringen waren niet om over naar huis te schrijven, ok; gaandeweg en zeker seizoen 2 is het volgen meer dan waard. Checken Mandy! Seizoen 3 zal er ongetwijfeld komen.
Reageer
avatar_Roeman
09 sep 2017 23:26
De serie is al vernieuwd met een derde seizoen die in 2018 van start zal moeten gaan ;-)
Reageer
avatar_HereIsTom
30 dec 2017 19:03 -
Smaken verschillen duidelijk, ik vind The Expanse juist een mooie serie en weer eens wat anders!
Reageer

Nieuwste recensies

Das Boot - Seizoen 2

8.5

The New Pope - Seizoen 1

8

Norsemen - Seizoen 3

8

NCIS - Seizoen 17

7

The Sinner - Seizoen 3

7

Cursed (2020) - Seizoen 1

5.5