Je blokkeert onze banners :(
We merken dat onze advertenties niet worden weergeven, waarschijnlijk omdat je AdBlock, Ghostery of andere software gebruikt. Dat vinden we jammer, hiermee ontneem je MijnSerie in essentie inkomsten die we hard nodig hebben. Help ons door MijnSerie te whitelisten of neem Premium!
9
Peter Rotthier geeft "Swanenburg - Seizoen 1" een 9.
Geschreven door Peter Rotthier op 29 augustus 2021.
Leuk?
3
0
Bekijk stemmen

Swanenburg - Seizoen 1

Swanenburg is een eigentijds en eigenzinnig Nederlands familiedrama waarin de kijker te maken krijgt met de familie Praal.

De familie Praal bestaat uit vader Jack (Aus Greidanus, De Zaak Menten), Mama Caroline (Tine Joustra, Keizersvrouwen), en de kinderen Benno (Frederik Brom, Familie Kruys), Iris (Sanne Langelaa, Dagboek van een Callgirl), Dirk (Jan-Paul Buijs, TreurTeeVee) en Eva (Ella-June Henrard, Fair Trade).

Swanenburg
© KRO-NCRV


Dit gezin, dat zijn rijkdom vergaard heeft in de cosmetica, staat centraal in het familiedrama Swanenburg. We maken kennis met hen tijdens de begrafenis van Jack. Niets nieuws onder de zon dat men bij de pilot van een serie start in de toekomst. Het bizarre aan de beginscene is dat deze hoogstwaarschijnlijk de aanzet is voor het geplande tweede seizoen.

Wie familiedrama zegt, weet ook al wat hij kan verwachten. Het maakt niet uit in welk land de serie gemaakt is, elk familiedrama heeft zijn vaste ingrediënten. Moord, overspel, incest, drugs, een dwarse puber, een levensbedreigende ziekte of een al dan niet mentale handicap, er zijn heel wat mogelijkheden om een verhaal op te bouwen in dit soort series. Meestal worden ook heel wat van die paden bewandeld en dat is ook bij Swanenburg het geval.

Dat klinkt allemaal nogal cliché en dat is het ook. De vraag is wat doe je met al die clichés om toch uit de band te springen en op te vallen in het overaanbod. Eerst en vooral bedenkt je een opbouw van je verhaal die totaal anders is. Zo worden de twintig afleveringen verdeeld over de vier kinderen en pa en ma Praal. De kinderen hun leven tijdens aan wat voorafgaat aan de begrafenis, wordt telkens in vier afleveringen gegoten terwijl Jack en Caroline samen de vier laatste afleveringen mogen afwerken.

Het bizarre aan de beginscene is dat deze hoogstwaarschijnlijk de aanzet is voor het geplande tweede seizoen.

Op één of andere manier zijn de makers er ook in geslaagd om de vijf verschillende verhalen die ze vertellen niet veelvuldig te doorspekken met herhalingen. De gebeurtenissen waar alles schijnt om te draaien beleven de personages allemaal op een andere manier maar zorgen er ook voor dat de karakters elkaar ook geregeld kruisen. Dit brengt het gevaar met zich mee dat je elke week een oeverloos aanbod aan herhalingen voorgeschoteld krijgt wanneer de kinderen en ouders contact hebben met elkaar. Bij Swanenburg zijn de makers er echter in geslaagd om die kruisbestuivingen tot een strikt minimum te beperken en wanneer de verhalen elkaar toch kruisen weten ze dat ook meestal toch anders te benaderen.

Week na week weet men in Swanenburg de geheimen van de familie te ontrafelen en wordt de spanning opgebouwd. Na de eerste week waarin Benno belicht wordt, kreeg je als kijker een gevoel dat je naar een doordeweeks familiedrama aan het kijken was. Wanneer dochter Iris haar leven gefileerd wordt in de tweede week begin je al te merken dat Swanenburg toch anders is. Wanneer zoon Dirk en dochter Eva belicht worden komt de serie echter op kruissnelheid en blijf je aan je scherm gekluisterd en kan je nauwelijks nog wachten tot het verhaal van Jack en Caroline het geheel afsluiten.

Met Swanenburg is een eigentijdse serie met een gedurfde aanpak die zijn vruchten afwerpt en die gerust in hetzelfde rijtje gezet mag worden als Penoza of KLEM. Ik ben benieuwd hoe de makers een tweede seizoen van deze serie gaan aanpakken, want om dat op dezelfde manier op de buis te brengen, lijkt mij geen sinecure.
Video on youtube
Volg Swanenburg
Vorige aflevering
Het Nest
Het Nest
02x10
Leuk?
3
0
Bekijk stemmen

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst
Swanenburg