Siberia

7.3 / 10
43 min
Drama, Thriller, Avontuur
Volg deze serie
Bekijk trailer
Je blokkeert onze banners :(
We merken dat onze advertenties niet worden weergeven, waarschijnlijk omdat je AdBlock, Ghostery of andere software gebruikt. Dat vinden we jammer, hiermee ontneem je MijnSerie in essentie inkomsten die we hard nodig hebben. Help ons door MijnSerie te whitelisten of neem Premium!
7.5
anonymous geeft "Siberia - Seizoen 1" een 7.5.
Geschreven door anonymous op 15 september 2014.
Leuk?
0
0
Bekijk stemmen

Siberia - Seizoen 1

Een gescripte realityserie. Is dat wat... Nou? Siberia bewijst dat een gescripte realityserie zeker wat kan zijn. De serie kent horror en thriller elementen. Hier en daar heeft de serie haar mankementen. Bepaalde situaties hadden beter uitgevoerd kunnen worden. De cameramannen, bijvoorbeeld. Waar verblijven zij? Hebben zij levenslange filmrolletjes en batterijen? Zijn zij gemaakt van Duracell? Maar, nu de pluspunten: Siberia is wel een serie die intrigeert. Er zit een goede spanningsboog in de serie. Het ene moment kijk je vertwijfeld. Het andere moment zit je in spanning. De serie slaagt erin om de kijker naar het scherm te trekken. Siberia kun je dus zeker geslaagd noemen.

De serie is dus een gescripte realityserie. De deelnemers doen mee aan een realityprogramma in Siberië. Iedereen heeft zo zijn/haar redenen om te participeren. Zij streven naar financiële vrijheid, volwassenheid of onafhankelijkheid. Er zijn deelnemers die participeren om van hun schulden te geraken. Zij beginnen allen enthousiast aan dit avontuur. Het gaat al snel mis wanneer er iemand overlijdt. Dat laat de deelnemers gechoqueerd achter. De gebeurtenissen worden vanaf dan steeds vreemder. Steeds gevaarlijker. Al snel zijn zij op zichzelf aangewezen. Wie kunnen zij vertrouwen... Zijn de intenties en motieven onderling wel oprecht? Niemand blijkt te zijn wie zij zeggen dat zij zijn. Het wordt nog een helse tocht gedurende dit seizoen. Een tocht die niemand zonder kleerscheuren zal overleven.

NBC laat de kijker al tijden in spanning. Wordt Siberia nou vernieuwd voor een tweede seizoen, of niet? De kans dat dit gebeurt is vrijwel nihil. Sommige acteurs hebben wel gehint naar een tweede seizoen. Een seizoen dat er na meer dan een jaar nog steeds niet is. En, dat is jammer! Niet elke acteur in Siberia is even sterk. Soms merk je tijdens het kijken dat Siberia gespeeld over komt. Toch weet de serie te overtuigen. Er gebeurt altijd wel wat. Dat kan voordelen en nadelen hebben. Het voordeel kan zijn dat je gedwongen wordt om bij de les te blijven. Het nadeel is dat veel series zo proberen te verbloemen dat zij inhoudelijk niks te vertellen hebben. Ik noem dat het 'doet veel, maar zegt weinig-syndroom'. Siberia maakt zich hier minder schuldig aan dan ik had gedacht. Ik ben te spreken over de opzet van de serie en de opbouw. Elke aflevering bouwt geleidelijk toe naar een mini cliffhanger. De serie probeert je te triggeren om snel weer synchroon te duiken op je bank om de volgende aflevering op te zetten. Bij mij is de serie daarin geslaagd.

Siberia probeert in de meeste afleveringen onrust te zaaien. Wat de serie goed doet is de verhoudingen op scherp zetten. Al gauw wordt duidelijk dat niet ieders motieven oprecht zijn. Wanneer de paranoia toeslaat wordt Siberia meteen beter. Dan zie je de verdeeldheid onderling. De ware aard, en de overlevingsdrang, van de mens komt dan naar voren. Als kijker ga je zelf gissen naar motieven. Dat het hele concept eigenlijk onhoudbaar is, neem je daarom voor lief. Het werkt, namelijk! Ik ben iemand die dan liever kijkt naar series die risico nemen en wat 'anders' proberen. De series die er deze herfst weer aankomen bewijzen wederom dat wij niet kunnen ontkomen aan alle standaard series. De, vooral, dertien in een dozijn series van de broadcastzenders. Siberia is wat dat betreft een aangename verrassing. De laatste afleveringen behoren wat mij betreft tot de beste van dit eerste seizoen. De seizoensfinale liet mij achter met vragen en benieuwd naar een vervolg. Die zal er helaas niet komen. Maar, laat dat je niet afschrikken om Siberia een kans te geven. Het is zeker de moeite waard.
Volg Siberia
Vorige aflevering
Into the Oven
Into the Oven
01x11
Leuk?
0
0
Bekijk stemmen

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Nieuwste recensies

Wu Assassins - Seizoen 1

6.5

Das Boot - Seizoen 2

8.5

The New Pope - Seizoen 1

8

Norsemen - Seizoen 3

8

NCIS - Seizoen 17

7

The Sinner - Seizoen 3

7