Orange Is the New Black

8,0 / 10
59 min
Drama, Komedie
Volg deze serie
Bekijk trailer
Je blokkeert onze banners :(
We merken dat onze advertenties niet worden weergeven, waarschijnlijk omdat je AdBlock, Ghostery of andere software gebruikt. Dat vinden we jammer, hiermee ontneem je MijnSerie in essentie inkomsten die we hard nodig hebben. Help ons door MijnSerie te whitelisten of neem Premium!
6.5
Mandy Gelling geeft "Orange Is the New Black - Seizoen 4 (Eerste zes afleveringen)" een 6.5.
Geschreven door Mandy Gelling op 17 juni 2016.
Leuk?
3
2
Bekijk stemmen

Orange Is the New Black - Seizoen 4 (Eerste zes afleveringen)

Af en toe waren ze zelfs mijn aandacht volledig kwijt en in mijn boek is dat geen goed teken.

Eigenlijk had ik niet zoveel zin meer in Orange Is the New Black na het, in mijn ogen, zeer matige derde seizoen. De humor was gedeeltelijk spoorloos verdwenen en af en toe dwaalden je gedachten weg van het verhaal. Piper, om wie het in het eerste seizoen allemaal draaide, was niet meer het centrum van Litchfield Prison. Sommige verhaallijnen verdwenen naar de achtergrond en dat was jammer.

Maar ik kreeg de kans om de eerste zes afleveringen van het vierde seizoen in een sneak peak te gaan zien en mijn nieuwsgierig won het toch van mijn twijfel om verder te kijken. Even een kleine flashback. We eindigden het derde seizoen met Alex Vause in de problemen, de aankondiging van een nieuwe gevangene en bij de meeste dames uit de gevangenis stond het water letterlijk aan de lippen.

Goed, seizoen vier, de eerste zes afleveringen. Hebben ze de focus weer terug? Is de nieuwe gevangene de belofte voor het vierde seizoen? Zijn de dames bijgekomen van hun ongeplande uitje en weet Vause uit de problemen te blijven? En kan Piper haar reputatie als Gansta met een A volhouden? De eerste aflevering begint alleraardigst, maar helaas verzandt het verhaal in de gebruikelijke problemen en onbeduidende dialogen. Af en toe waren ze zelfs mijn aandacht volledig kwijt en in mijn boek is dat geen goed teken. Ook de humor komt nooit verder dan een vage glimlach...helaas. Nergens behalen ze het niveau van het eerste seizoen, dat fenomenaal was, en dat niveau vast houden is Orange Is the New Black dus niet gelukt.

© Netflix

Orange Is the New Black vervalt in herhalingen en dat is heel erg jammer. Door de overbevolking in de gevangenis worden veel draadjes afgeraffeld of helemaal niet afgemaakt. Het lijkt wel alsof ze aan een draadje beginnen en er dan na een tijdje achter komen dat ze draad te kort komen of dat deze zo verward is met een ander draadje dat de enige remedie afknippen is. Sommige draadjes zijn veel te langdradig: na een tijd roep je wanhopig naar de televisie: "Nu weet ik het wel!" De nieuwe hoofdcipier, Desi Piscatella met een S (Brad William Henke, Justified), is niet leuk, niet aardig en heeft nul charisma, hij staat er bij als een zoutzak.

Orange Is the New Black vervalt in herhalingen en dat is heel erg jammer.

De nieuwe gevangene Judy King ( Blair Brown, Fringe) zou wat leven in de brouwerij moeten brengen, maar wordt in eerste instantie weggestopt in een hoekje. Mijn conclusie, waarom hebben ze in hemelsnaam deze serie ook nog een vijfde, zesde en zelfs zevende seizoen gegeven? Hoeveel grapjes kun je maken in dezelfde gevangenis, met dezelfde dames. Overbevolking en flauwe cipiers en nieuwe en terugkerende gevangenen helpen daar niet bij. Hoeveel herhaling van zetten willen ze gaan maken? Ik zal voor de vorm het vierde seizoen waarschijnlijk wel gaan afkijken maar of ik ook de volgende drie seizoenen op mijn kijklijst ga zetten? Dat betwijfel ik ten zeerste.

Voor de eerste zes afleveringen van het vierde seizoen een krappe voldoende: 6,5 punten.
Volg Orange Is the New Black
Vorige aflevering
Here's Where We Get Off
Here's Where We Get Off
07x13
Leuk?
3
2
Bekijk stemmen

Reacties (12)

avatar_CC11
17 jun 2016 10:58 -
Het eerste seizoen was best goed maar al snel daarna zakte het in elkaar zoals een mislukte soufflé met als dieptepunt het langdradige derde seizoen waarvoor ik me moest forceren om het over een periode van een maand of drie te "bingewatchen"...
Meer dan een 5 was het derde seizoen me dan ook niet waard dus ik denk eerlijk gezegd niet dat ik nog aan seizoen 4 ga beginnen na het lezen van alle "lof" in je recensie van de eerste 6 afleveringen ;-)

Nee, dan kijk ik liever verder naar de Australische tegenhanger "Wentworth", dat mijn inziens veel beter is dan "OITNB", zolang ze geen spectaculaire dingen willen doen zoals tijdens de finale van het derde seizoen waar het, volgens mij dan toch, even de mist inging.
Reageer
avatar_Roeman
17 jun 2016 11:15
Dan lees je op internet dat sommige critici vinden dat OItNB zijn 'ding' weer terug heeft gevonden, nou ik heb het niet gezien in de eerste zes afleveringen ;-) Maar misschien heb ik er overheen gekeken...
Reageer
avatar_CC11
14 jul 2016 22:34
Blijkbaar zijn er toch nog mensen die onze mening delen want ik zag net de volledige lijst nominaties voor de Emmy Awards waar welgeteld 1 vermelding van OITNB is terug te vinden, namelijk voor het zo goed als niets betekenende "Outstanding Casting For A Drama Series"...
Een award die ze ook nooit zullen winnen met als concurrenten Downton Abbey, Game Of Thrones, House Of Cards en Mr. Robot.
Reageer
avatar_Dore
14 jul 2016 22:48
Hoewel ik het met je eens ben dat dit seizoen geen topper was, vind ik een nominatie voor de Emmy Award persoonlijk geen indicatie of een serie goed is. Ze vergeten vaak de echte goede series. Zo was vorig jaar Bloodline erg karig bedeelt met nominaties, terwijl seizoen 1 veel beter was dan het gros van de genomineerden.
En dit jaar zie ik Claire Danes wederom een nominatie hebben voor beste actrice, wat ik persoonlijk niet terecht vind voor haar acteerwerk afgelopen seizoen in Homeland.
Maar goed, on topic, ik hoop wel dat seizoen 5 weer het niveau haalt van seizoen 1 en 2
Reageer
avatar_CC11
14 jul 2016 23:14
Bijgewerkt op: 14 jul 2016 23:15
Die Emmy's gaan over het voorbije seizoen als ik het juist heb, dus voor OITNB gaat het dan om seizoen 3, en dat vond ik eerder een pijniging om naar te kijken dan eenvoudig vermaak.
Maar je hebt gelijk met je redenering dat de Emmy's geen indicatie zijn of een serie goed is of niet, ik betrap me elk jaar zelf op een hoop ergernis als ik de nominaties zie voorbij komen en niet enkel voor deze awards.
De discussie werd hier en elders al meermaals gevoerd dat het vooral een kwestie is van lobbywerk, eerder dan van verdienste om genomineerd te worden.
Maar dit terzijde vind ik het heel opvallend dat seizoen 3 van OINTB quasi over het hoofd werd gezien bij de nominaties terwijl Netflix een 50-tal nominaties heeft verzameld voor haar andere programma's.
Reageer
avatar_H3nDri3
17 jun 2016 23:56 -
Ik moet nog steeds aan deze serie beginnen. Ik hoor dus ook de verhalen van 2 goede eerste seizoenen en een tegenvallend 3e seizoen. En als het 4e seizoen nu ook al tegen lijkt te vallen, twijfel ik steeds meer om aan deze serie te beginnen.
Reageer
avatar_DavidPrice
18 jun 2016 12:41 -
Dan ga ik zeker voor Wentworth. Lekker rauw.
Reageer
avatar_Dore
22 jun 2016 22:34 -
Weer een recensie van een half seizoen. Ik vind dat je dan geen recht doet aan de serie, wat je oordeel dan ook is. Ik vind dat je pas een recensie moet schrijven als je heel seizoen hebt gezien, maar aangezien er nog geen recensie is van het hele seizoen en ik geen behoefte heb om van dit seizoen een recensie te schrijven, hierbij toch mijn reactie:
Ik ben het grotendeels eens dat er teveel 'draadjes' dit seizoen zijn, die niet goed ontwikkeld worden. Je kan echt veel meer van deze serie maken, zoals in de eerste seizoenen.
Pas in laatste afleveringen gebeurt er iets leuks, maar naar mijn mening met de verkeerde personen.
Ondanks dat keek ik het seizoen toch makkelijk weg, maar heb het gevoel dat er veel meer uit te halen viel.
Ik hoop echt dat ze in het 5de seizoen weer een goed niveau halen, alle ingredienten daarvoor zijn wel aanwezig.
Reageer
avatar_tweemaalh
23 jun 2016 01:11
Recensenten van MijnSerie hebben soms de kans om de eerste paar afleveringen van een seizoen van een Netflix-serie eerder te bekijken, bij wijze van promotie, om de kijker van tevoren alvast even warm te maken (of juist te waarschuwen dat het tegen kan vallen). Vandaar dat het de eerste zes afleveringen zijn.

Zeker, ik ben het met je eens dat het je niet het gehele verhaal hebt gezien en je niet over het gehele verhaal kunt oordelen. Toch vind ik dat het begin van een seizoen juist een bepaalde indruk achter moet laten. Die vaak wel is het belangrijkste. Ga je door, of niet? Ben je bereid je moeite in een slecht of matig begin te steken, of niet? Is het de tijd die je erin steekt waard?

Zelf heb ik nu acht afleveringen gezien. Het begin van seizoen vier voelde voor mij heel erg als puinruimen van het derde seizoen (die ik ook een stuk minder vond), maar naarmate het seizoen vordert, vind ik het wel steeds beter worden en dat het zijn 'ding' weer gevonden heeft.
Reageer
avatar_sophis
28 jul 2016 00:07 -
Ik kan me vinden in je recensie, het seizoen begint zwak en pas de laatste 5 afleveringen wordt het terug interessant.Het lijkt er dan ook op dat Netflix de serie uitmelkt. De grotere verhaallijnen blijven wel overeind, en de flashbacks blijven boeiend. Maar het ellelange gewauwel tussendoor en de zoveelste lesbo scene worden op de duur vervelend. Beter 1 seizoen met 13 goede afleveringen dan 2 met 26 zwakke. Maar ja dat brengt minder op natuurlijk. Ik bekijk deze serie alvast met de afstandbediening bij de hand zodat ik af en toe kan FFWD.
Reageer
avatar_DJBode
11 okt 2016 11:14 -
Helemaal mee eens. De flashbacks zijn leuk, maar verder is het veel van hetzelfde. Afstandsbediening heb ik ook al meerdere keren in de hand genomen.
Reageer
avatar_Ivanho
16 jul 2017 06:58 -
eerste aflevering van serie 5 begonnen en ik vind het enorm zwak geworden, terwijl serie 1 en 2 fantastisch waren blijven ze kauwen op reeds ouwe grappen, ga nog een poging doen voor de volgende aflevering
Reageer

Nieuwste recensies

NCIS - Seizoen 17

7

The Sinner - Seizoen 3

7

Cursed (2020) - Seizoen 1

5.5

Baron Noir - Seizoen 2

7

Dead to Me - Seizoen 2

7.5

Babylon Berlin - Seizoen 3

8