Je blokkeert onze banners :(
We merken dat onze advertenties niet worden weergeven, waarschijnlijk omdat je AdBlock, Ghostery of andere software gebruikt. Dat vinden we jammer, hiermee ontneem je MijnSerie in essentie inkomsten die we hard nodig hebben. Help ons door MijnSerie te whitelisten of neem Premium!
Leuk?
1
0
Bekijk stemmen

Verslag screening War Of The Worlds FOX

Op woensdag 30 oktober werd ik in de gelegenheid gesteld om de eerste twee afleveringen van de nieuwe FOX-Original War of the Worlds (2019) te gaan zien in de Melkweg.

Dus op naar de Melkweg te Amsterdam. We werden, ik was er samen met Roelof, gastvrij ontvangen in de Melkweg. In een gezellige bar konden we bestellen wat we wilden terwijl we wachtten op de dingen die komen gingen. Niet lang nadat we onze drankjes op hadden konden we naar de filmzaal. Daar stond de popcorn al klaar en na een korte introductie begon de voorstelling.

War of the Worlds (2019) stond op het menu. Geïnspireerd door het gelijknamige boek van H.G. Wells uit 1898 kregen wij de moderne kijk op het boek voorgeschoteld. De eerste twee afleveringen slechts. Voor de rest moeten we wachten tot begin november want dan gaat de serie officieel in première in Nederland. In België zelfs iets eerder. In het boek van Wells, dat zich afspeelt eind negentiende eeuw oftewel het Victoriaanse tijdperk, komen Marsmannen naar de Aarde om daar dood en verderf te zaaien.Het boek van Wells is al vele malen op de één of manier verfilmd of bewerkt. De bekendste zijn het hoorspel met Orson Wells uit 1938, de muzikale verwerking van Jeff Wayne uit 1978 en de film van Steven Spielberg met Tom Cruise uit 2005. Binnenkort komt er ook nog een Victoriaanse serie uit van de BBC, maar FOX heeft gekozen voor de moderne eigentijdse en nogal eigenwijze versie van het boek.

Waarom eigenwijs? Omdat ik vind dat het boek eer aangedaan moet worden. Het is pure sciencefiction en het boek was en is nog steeds revolutionair. Vooral omdat het boek het oudste en bekendste werk is over een buitenaardse invasie. Het boek heeft vele andere auteurs en filmmakers geïnspireerd. Dit boek hoor je in mijn ogen te respecteren en niet te laten verworden tot een drama. Hoewel de eerste twee afleveringen niet slecht waren mag het niet de titel War of the Worlds dragen en zeker niet sciencefiction genoemd worden.Ook vond ik de twee afleveringen vrij oppervlakkig. Nergens ging het echt de diepte in. Ook zat ik steeds te wachten op iets wat maar niet kwam. De tripods misschien? Of meer diepgang? Mijn verbazing was groot toen de Vlaamse regisseur Gilles Coulier (De Dag), hij heeft de eerste vier afleveringen geregisseerd, vertelde dat hij niet van sciencefiction hield. Ook vertelde hij dat er meer focus is gelegd op het menselijk drama en minder op de sciencefiction.

Maar het werk van Wells is sciencefiction pur sang en daar hoort de nadruk op te worden gelegd. Maar dat is mijn bescheiden mening. Dat je het klassieke verhaal naar de 21ste eeuw brengt is niet erg, maar vervorm een uitstekend concept niet in jouw concept. Zeker niet als het verhaal van Wells al redelijk dramatisch is.

Ook vertelde de regisseur dat er in de komende afleveringen meer zal worden verteld over het vluchtelingendrama en de klimaatsverandering. Prima als je daar iets over te zeggen hebt, maar niet in een sciencefictionserie. We worden dagelijks gebombardeerd met hedendaagse problematieken als klimaat, vluchtelingen, stakende boeren en de bouw en protesterende menigtes in verre landen. Op het moment dat ik naar een serie ga kijken en zeker sciencefiction verwacht ik niet een belerend vingertje. Ik wil vermaakt worden, niets meer en niets minder.Informatie over bovenstaande problematiek haal ik wel uit reportages, documentaires, praatprogramma’s, nieuws, en kranten. Is War of the World (2019) dan slecht? Nee, zeker niet, maar het mag in mijn ogen het predicaat sciencefiction niet dragen. Ook wil ik als je dan de nadruk legt op het menselijk drama meer diepgang en meer contact met de karakters. Voor de eerste twee afleveringen blijft het allemaal wat vlak.

Na de voorstelling werden we getrakteerd op een heerlijk glas bubbels en lekkere hapjes. Ook konden we nog in gesprek met de regisseur. Al met al weet FOX wel hoe je een screener aantrekkelijk kan maken en was het een hele geslaagde avond. Of ik naar de laatste zes afleveringen ga kijken? Ik denk het wel, want ik wil graag weten hoe ze dit gaan afronden. War of the Worlds (2019) is sinds 29 oktober te zien bij FOX in België en vanaf 3 november bij FOX in Nederland.

Leuk?
1
0
Bekijk stemmen

Reacties (6)

avatar_E71
01 nov 2019 15:18 -
De eerste 2 afleveringen zijn hier op FOX ook al beschikbaar. Ik heb ze in ieder geval al gezien. En ik zat ook te wachten op tripods hoor... Maar op de een of andere manier heb ik het gevoel dat we maar weinig van de aliens te zien gaan krijgen. Helemaal na jouw verslag. Jammer. Ik hou altijd wel van dat buitenaardse invasie gebeuren. Helaas is het vaak maar matig. Het enige echte goede wat ik tot nu toe heb gezien is de film District 9. Maar het lijkt er wel op dat we tripods krijgen te zien in die andere versie.
Reageer
avatar_Mandy1966
01 nov 2019 18:30
Ik ga je dan nu vertellen, want het is een spoiler; er komen geen tripods en hij vond het einde ook kak, dus die wordt ook anders.
Reageer
avatar_E71
01 nov 2019 19:09
Bijgewerkt op: 01 nov 2019 19:28
Zo te horen maakt die regisseur het wel erg bont. Mischien kap ik er wel gewoon mee dan. Zonde van mijn tijd. Overigens schijnen een aantal IMDb gebruikers die BBC versie ook al te hebben gezien en zijn daar ook niet erg over te spreken, ondanks dat daar wel tripods in voorkomen. Maar goed, die duurt geloof ik maar 3 afleveringen. Ik geef het een kans.
Reageer
avatar_anonymous
01 nov 2019 16:35 -
"Ook vertelde de regisseur dat er in de komende afleveringen meer zal worden verteld over het vluchtelingendrama en de klimaatsverandering. Prima als je daar iets over te zeggen hebt, maar niet in een sciencefictionserie. We worden dagelijks gebombardeerd met hedendaagse problematieken als klimaat, vluchtelingen, stakende boeren en de bouw en protesterende menigtes in verre landen. Op het moment dat ik naar een serie ga kijken en zeker sciencefiction verwacht ik niet een belerend vingertje. Ik wil vermaakt worden, niets meer en niets minder."

Van dit probleem hebben wel meerdere serie last van tegenwoordig. Lijkt wel of elke serie ons opnieuw moet opvoeden of zo iets.
Reageer
avatar_BadWolf
02 nov 2019 04:21 -
Heb de eerste 2 afleveringen ook reeds gezien en hoopte ook dat er in de komende afleveringen meer diepgang zou komen. Als er zoals ik lees er een opvoedkundig vingertje komt zet ik de aflevering meteen stop en dus ook de rest van de serie. De versie van War of the Worlds die me het meest bij gebleven is de hoorspel versie (uit 1938 blijkbaar), brilliant concept en inderdaad de muzikale versie van Jeff Wayne die ik uiteraard bezit. Er zijn vele drama series (goed en slecht) en helaas maar weinig (goede) SciFi series. Ik wacht de volgende aflevering af voor ik een verder oordeel vel.
Reageer
avatar_Happymoon
06 nov 2019 22:57 -
Nou nou, die regisseur Gilles Coulier moet zich echt eens 10 keer achter de oren krabben voordat hij een goede SF compleet verkracht! Dit heeft hij inmiddels al gedaan natuurlijk, maar hopen dat hij bijdraait als er nog een tweede seizoen zou komen. Zoniet, dan moet meneer de regisseur maar een eigen compleet andere film/serie maken en hier zijn handen van af trekken. En als hij toch al niet van SF houdt, waarom begint hij er überhaupt aan??
Het lijkt op een slappe uitvoering van de Zwanenmeer, waarbij alleen de gedragen balletschoenen doen vermoeden dat je kijkt naar een balletuitvoering, maar of dit dan de Zwanenmeer is of iets anders blijft de vraag.
Reageer

Laatste nieuws

Tijdens [email protected] zijn de premièredatums en de eerste beelden gedeeld van de nieuwe seizoenen van The Walking Dead series.
Gisteren, 13:00
Netflix heeft tijdens een Comic-Con @Home panel de premièredatum van het zesde seizoen van Lucifer aangekondigd.
Gisteren, 12:00
Een acteur voegt zich bij de cast van Dead Ringers, gebaseerd op de gelijknamige film. De rol van briljante wetenschapper Tom is vervult.
vrijdag, 12:00
Vrijdag is een mooie dag om te bekijken wat nou de populairste series waren op MijnSerie van afgelopen week. Mochten er namelijk voor jou interessante series tussen staan, kan je er dit weekend gelijk mee beginnen....
vrijdag, 11:03
Amazon Prime Video heeft een nieuwe serie besteld. De serie is een bewerking van de gelijknamige bestseller van Neil Gaiman.
donderdag, 16:00
Prijzen, er is al veel over gezegd en gezwegen, maar waar ik soms verbaasd over sta zijn de nominaties die zo overduidelijk ‘vreemd’ (bij een gebrek aan een ander woord) zijn dat mijn wenkbrauw ver omhooggaat, zelfs verder dan mijn haargrens.
donderdag, 15:00
8