Mijn
Serie
Inloggen

Inloggen

E-mailadres / gebruikersnaam en / of wachtwoord zijn niet correct.
Uitgelicht: De Luizenmoeder

Uitgelicht: De Luizenmoeder

Afgelopen zondag was op NPO 3 de voorlopig laatste aflevering van De Luizenmoeder (2018) te zien. Het programma behaalde weer ruim 3 miljoen kijkers.

En nooit eerder werd een programma van een Nederlandse omroep zo vaak online bekeken, inmiddels ruim 10 miljoen keer. Aanstaande zondag 18 maart om 20.25 uur komt er nog wel een extra uitzending met bloopers en niet eerder uitgezonden fragmenten op NPO 3.

De serie karakteriseert zich onder andere door kwinkslagen en ongemakkelijke humor. Zo wordt de zwarte vader Kenneth door juf Ank aangezien voor de schoonmaker en neemt zij bij het zien van een meisje met een Aziatisch uiterlijk meteen aan dat die geen Nederlands spreekt. Verder wordt de draak gestoken met vreemd aandoende voornamen van kinderen.

De televisieserie speelt zich af op een basisschool en is een satire op het gedrag van ouders en schoolpersoneel, tegen elkaar, de kinderen en onderling. Het idee is afkomstig van Jan Albert de Weerd en Ilse Warringa. Warringa schreef de scripts samen met Eva Aben. Het succes van de serie De Luizenmoeder (2018) leidt ertoe dat er een tweede seizoen zal volgen. Dat hebben producent Bing Film & Televisie en AVROTROS gemeld.

De Belgische productiemaatschappij Lecter Media kocht in 2018 de rechten voor België en ging met de commerciële zender VTM in zee voor het maken van een Vlaamse versie.

Video on youtube


Het verhaal speelt zich af op de fictieve basisschool De Klimop. De school heeft een zwaar jaar achter de rug, waarin enkele leraren en de conciërge ontslagen zijn. Het is nu aan de schoolleiding om in het nieuwe schooljaar een frisse start te maken.

Centraal staat Hannah Roelink (gespeeld door Jennifer Hoffman), de moeder van Floor. Als moeder van een nieuwe leerlinge moet ze zich staande houden in een wereld van hangouders, moedermaffia, schoolpleinregels, rigide verjaardagsprotocollen, verantwoorde verjaardagstraktaties, parkeerbeleid, een bos van app-groepjes, ouderparticipatie en ander leed.

In De Luizenmoeder (2018) gaat het dus vooral over de relatie tussen ouders en leerkrachten en niet zozeer om de kinderen. Hoe komt het dat ouders tegenwoordig zo'n belangrijke rol spelen op de school van hun kinderen? Dat ouders veel meer bij school betrokken zijn dan vroeger, past in onze huidige samenleving waarin minder automatisch respect is voor gezag. Wij zijn onderwijsconsumenten geworden. Als ouders gaan we de discussie aan met leraren over hoe het anders en beter kan.

Daarnaast doet het onderwijs, vanwege krapte in tijd en budget, een toenemend beroep op ouders. Voor aanvullende activiteiten, zoals projecten, feestdagen, lezen en luizen, worden ouders gevraagd zich in te zetten.

Video on youtube


Het enorme succes van De Luizenmoeder (2018) heeft de makers en spelers zelf ook verrast. In een interview met de Volkskrant vertelde schrijfster Ilse Warringa hoe zij in tranen uitbarstte toen André van Duin in De Wereld Draait Door zijn nieuwe carnavalskraker ten doop hield, Hallo Allemaal, geënt op het welkomstlied van juf Ank voor de kinderen.

De Luizenmoeder (2018) is terecht een hit. De komedie over de snoeiharde strijd tussen ouders op het schoolplein werkt zo goed omdat niemand in de serie normaal is. Je wéét dat het dunne laagje beschaving binnen een paar zinnen zal barsten.

Peter Rotthier schreef op MijnSerie een recensie over de eerste twee afleveringen van De Luizenmoeder (2018).
Leuk?
Bekijk stemmen

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst.
Log in om een reactie achter te laten