Je blokkeert onze banners :(
We merken dat onze advertenties niet worden weergeven, waarschijnlijk omdat je AdBlock, Ghostery of andere software gebruikt. Dat vinden we jammer, hiermee ontneem je MijnSerie in essentie inkomsten die we hard nodig hebben. Help ons door MijnSerie te whitelisten of neem Premium!
Leuk?
10
0
Bekijk stemmen

De eerste kennismaking

Je kunt 'm maar slechts één keer maken. Vooral bij sollicitatiegesprekken en eerste dates is het een onderwerp waar bijna iedereen bij stilstaat: de eerste indruk. Het is algemeen bekend dat de ander sneller dan het licht een indruk van je heeft op basis van je houding, uiterlijk, gezichtsuitdrukking, handdruk en wat je op dat moment wel of juist niet zegt. Terwijl je nog in de deuropening staat, ben je al kapot geanalyseerd. Hele boeken zijn er vol geschreven over hoe je ervoor kan zorgen dat die eerste indruk positief en onvergetelijk is. Maar kun je dat beïnvloeden, of is het gewoon een gevoelskwestie? Een klik, die er simpelweg is of juist niet?

Zo ervaar ik dat ook met series. In maximaal één aflevering maar nog vaker in de eerste vijf minuten al, weet ik zeker of de serie me heeft gegrepen of niet. En de ervaring heeft geleerd dat verder aanmodderen dan ook echt geen zin heeft: dan is het klaar. Ik heb het zelfs wel eens na een paar seconden al gehad, dat ik zeker wist dat het ‘m niet ging worden. Series moeten op een andere manier een verpletterende indruk maken dan mensen. Waar let je allemaal bewust en onbewust op? In mijn geval gaat het om belichting, acteurs – soms staat iemand z’n hoofd je gewoon niet aan, eerlijk is eerlijk – tempo, muziek, genre, taal, hoever het van de realiteit af staat, locatie, tijd (heden, verleden of toekomst) en humor. Veel criteria, en toch heb je supersnel door of er een match made in heaven is tussen jou en een serie, zodat je je seizoenen lang aan elkaar kan verbinden tot de makers ons scheiden. Series die me meteen in hun greep hadden... het zijn er veel. Bijvoorbeeld de Chicago-series: Chicago Fire, Chicago Med en Chicago PD. Allemaal even geweldig wat mij betreft, en het helpt dat je kennismaakt met de nieuwe series met bekende gezichten uit de eerste serie (Chicago Fire).

Of dat het als een blind date is waarbij je al vertrekt voordat je eerste drankje op is, dat kan ook natuurlijk. Series waar mensen in meespelen die je niet leuk vindt of waar je zelfs een beetje allergisch voor bent, series die leuk lijken te beginnen totdat de hoofdpersoon klauwen krijgt en een gebouw op klimt via de muur, series die pretenderen ‘lekker rauw’ te zijn, series zonder achtergrondmuziek, series met het tempo van een gedesillusioneerde schildpad… net als bij dates en sollicitatiegesprekken is het dan de hoogste tijd om hardhandig in te grijpen, geen toneel te spelen en te zeggen waar het op staat, namelijk: op naar de volgende!
Leuk?
10
0
Bekijk stemmen

Reacties (7)

avatar_anonymous
15 feb 2017 11:58 -
Ik had dat met Banshee. Duurde slechts twee minuten en toen wist ik al dat het de liefde voor het leven was. Gelukkig mag je in serieland meerdere liefdes hebben, dus heb ik er een paar die mijn grote liefde op de voet volgen. Lucifer is er eentje van. Morningstar heeft mijn hart gestolen, En wat denk je van Outlander. Ik las het verhaal en dacht dat het wel eens een mooie serie zou kunnen worden. Duurde mij 5 afleveringen om te beseffen dat dit wel eens ook een grote liefde kon zijn. Ik heb ook gedate met Breaking Bad, maar daar zat geen klik.
Reageer
avatar_sarlottje
15 feb 2017 11:58 -
Klopt helemaal!!
Reageer
avatar_Petertjuh4
15 feb 2017 12:41 -
Ik geef series vaak een heel seizoen de kans om mij te overtuigen. Er zijn series bij die zwak beginnen en daarna veel en veel beter worden. Om een voorbeeld te noemen The 100, die heeft zelfs bij de afgelopen verkiezingen de nr 1 prijs in sci-fi gehaald. En ik denk dat er de meeste met mij eens zijn dat de eerste paar afleveringen niet waren om naar huis toe te schrijven.

Wel is het mij overkomen dat meteen na de eerste minuten of afleveringen dat je al meteen helemaal in het verhaal zit, dat is mij onlangs overkomen met The crown!
Reageer
avatar_RLS90
15 feb 2017 15:48 -
Grappig dat je Chicago Fire noemt. De promo sprak me aan. Afl 1 was zeer matig. Chicago Fire had echt een paar afl voordat het de serie werd waardoor ik het ben blijven volgen.

Binnen 5 minuten oordelen vind ik persoonlijk daarom te snel. Zo moest ik ook de eerste hele aflevering van Homeland kijken voordat ik besloot verder te willen.
Reageer
avatar_eentje
15 feb 2017 17:32 -
Ben ook heel benieuwd naar justice. Al heb ik daar een klein beetje vraagtekens bij maar zal net als de rest wel verslsvend blijken
Reageer
avatar_anonymous
15 feb 2017 17:58 -
Hoeveel afleveringen ik een serie een kans geeft ligt aan de soort serie af. Zo geef ik sitcoms hooguit 2 afleveringen de kans. Dan weet ik wel of de humor me bevalt of niet.

Andere series verschillen, als de trailer me al niet aanstaat en de eerste aflevering ook niet, dan schrap ik het vaak en soms beslis ik na 4, 5 afleveringen, maar kom ook weleens terug op een beslissing. Zo heb ik GoT tot 3x toe na een half uur afgezet, om dankzij een griepje en niks te kijken + positieve verhalen van anderen het toch voor een vierde keer heb geprobeerd en heb daar geen spijt van.
Reageer
avatar_crix
16 feb 2017 09:16 -
Ik had gelijk en wow gevoel bij Got, the 100,Banshee,Dark mater,Bitten
Alleen Dark mater kom dat gevoel niet vast houden
Reageer