Mijn
Serie
Inloggen

Inloggen

E-mailadres / gebruikersnaam en / of wachtwoord zijn niet correct.
De Onbekende Seriekijker: kosto

De Onbekende Seriekijker: kosto

Niet alleen van bekende Nederlanders is het interessant om te weten naar welke series zij kijken. Het zijn juist vaak die onbekende Nederlanders waarvan je soms wilt weten waar zij naar kijken en waarom. Wij hebben dan ook aan De onbekende Seriekijker gevraagd waar hij/zij het liefst naar kijkt en waarom. De Onbekende Seriekijker is Koos Stomp (72)

Koos Stomp

Aantal serie-uren per week: Zo’n 20 uur per week, denk ik.
Allereerste serie ooit gezien: Dat weet ik niet zo meer, maar ik heb indertijd met veel plezier gekeken naar Brideshead Revisisted, naar het ook heel goede boek van Evelyn Waugh (1945). In diezelfde tijd zond de VPRO series van Dennis Potter uit, The Singing Detective, Pennies From Heaven. Geweldige Engelse series, The Singing Detective heb ik wel vijf keer gezien, de soundtrack is ook interessant. En de Duitse serie Heimat - Eine deutsche Chronik!
Beste serie ooit: Ik houd bij wat ik zoal zie, dat zijn er in de afgelopen vijf jaar wel een paar honderd, denk ik. De serie die er met kop en schouders bovenuit steekt is The Wire (vijf seizoenen, David Simon, 2002 - 2009). De serie is spannend, heel goed gespeeld en doet aan als een documentaire die de sociale problemen van de Amerikaanse stad Baltimore laat zien, docudrama.
Beste serie op dit moment: Ik vind Homeland goed, spannend en actueel. Game of Thrones. Ook geniet ik, maar dan ‘s avonds laat in mijn eentje, van series als The Walking Dead of Hell On Wheels. Verder natuurlijk wat er zoal uit Scandinavië komt en recent via de nieuwe zender BBC First.
Serie die op de planning staat: O ja, een hele lijst. Als ik over een nieuwe goede serie hoor of lees, noteer ik die en wacht tot die eens, waar dan ook, voorbij komt.



Koos Stomp, zijn gebruikersnaam is kosto, is drie jaar en negen maanden lid van MijnSerie.nl: “Mijn naam is Koos Stomp, ik ben inmiddels al 72 jaar en heb dus heel wat series achter de kiezen. Ik heb enkele jaren recensies voor MijnSerie geschreven onder de naam kosto, je snapt nu wel denk ik hoe ik aan die naam kwam. Ik schrijf een blog over boeken, strips, films en zo nog wat. Mijn blognaam is 'closemetkoos' en de website is closemetkoos. Verder zal het duidelijk zijn dat ik inmiddels gepensioneerd ben. Daarvoor heb ik 40 jaar in het onderwijs gewerkt als leraar Nederlands en later onderwijsmanager.”



Als je een persoonlijke top vijf moet samenstellen van de beste series die je ooit hebt gezien, hoe ziet deze top vijf er dan uit?: “Lastig hoor, ik doe maar een gooi uit de laatste jaren: 1. The Wire, 2. Treme, 3. Top of the Lake, 4. True Detective (seizoen één), 5. Game of Thrones.” En wat is de slechtste serie die je ooit hebt gezien? En waarom?: “Ik kijk niet naar slechte series. Als ik er niks aan vind stop ik, van de week nog de serie Dickensian, vol Dickens-clichés, daar ben ik na een half uur mee gestopt.” Goede of slechte series. Ben je wel eens verslaafd geweest aan een serie?: “Nou verslaafd, dat is nou ook zo wat. Maar als we een dvd-box in huis hebben, moet die wel uit. En ik herinner me uit het pre-dvd-tijdperk, toen we nog afhankelijk van de televisie waren, dat we een heel weekend, van ‘s morgens tot ‘s avonds naar de tweede of derde serie van Heimat - Eine deutsche Chronik hebben gekeken.”



Welke series volg je op dit moment?: “Ik leen mijn series vaak bij de bibliotheek in Enschede, maar de laatste tijd zag ik niet zoveel. Dus kijken we naar seizoen één, twee en drie van Bloedverwanten. Goed gespeeld, aardige dialogen, maar een tegenvallend scenario. Je moet er ook niet te veel van achter elkaar kijken. En ik heb Touch net uit, een wat occulte cijferserie met een constant hijgende en puffende Keifer Sutherland. Wel aardig.” Wat betekenen series voor je? Is het een soort van ontspanning of iets anders?: “Ik kijk graag en veel naar series. En ik ben al zo’n 50 jaar stripfanaat, dat zijn eigenlijk ook series, maar dan getekend. Het leuke aan een serie is dat er de tijd kan worden genomen om gebeurtenissen en karakters uit te werken en diepte te geven. Ik zie ook graag een goeie film, maar vind het vaak jammer dat die is afgelopen, bij series kun je dus lekker lang kijken. En soms, als er vervolgen komen, kun je eindeloos kijken. Het schrikbeeld daarvan is Lost, de serie waar maar geen eind aan kwam, zodat iedereen stopte met kijken. Je snapt dat ik vooral kijk voor mijn ontspanning, maar als ik er wat van opsteek is dat meegenomen.”



In de seriewereld bestaan er tal van genres. Als je één genre mag kiezen, wat is dan je favoriete genre en waarom?: “Realistisch spannende series met een maatschappelijk randje.” Heb je een voorkeur voor een land waar de serie vandaan moet komen? Kijk je bijvoorbeeld het liefst naar Amerikaanse series, Deense series, etcetera?: “Nee. Ik houd van verrassingen en weer eens een andere couleur locale. Zo keken we pas naar het Australische The Code (2014), heel goed en berespannend. Of het Italiaanse 1992.” Series worden gemaakt door producenten met een heel team daar achter. De acteurs brengen vervolgens het verhaal over. Heb je een favoriete acteur en/of actrice? Waarom?: “Nee, dat maakt me niet zoveel uit.”



Wil je voor ons beschrijven hoe je serie kijkt? Waar ben je en hoe zit je er bij (en met wie)?: “Ik zit op de bank, met vaak de hond naast me. Die heeft geen voorkeur, hoewel hij van de film White God behoorlijk opgewonden raakte. Ik kijk meestal met mijn vrouw en als die naar bed is, nog even alleen.” Wacht je tot de afleveringen van jouw serie uitgezonden worden op de Nederlandse televisie of stream je? Of beide?: “Ik stream niet, volg ook niet de televisie. Bij de publieke omroep moet je vaak twaalf weken over een serie doen en vaak nog langer want dan is er weer eens iets speciaals of zo. Ik leen dus bij de bibliotheek of neem op van de televisie en kijk dan na afloop alles achter elkaar. Ik heb geen abonnement op Netflix of een andere betaalzender.”



Alweer de laatste vraag. Welk cijfer zou jij jezelf geven op het gebied van seriefanaat? (op schaal van 1 tot 10!) En waarom en hoe past MijnSerie daarin?: “Ik denk toch wel een goede 8,5. MijnSerie speelt daar niet zo’n grote rol in. Vaak lees ik achteraf de recensie om te kijken of ik het ermee eens ben (maar ook via IMDb) en soms kijk ik even waar het ook alweer over ging, als ik een volgend seizoen ga kijken. (Ik vind dat ze daar op een dvd-box meer aandacht aan moeten besteden. Als je seizoen drie gaat kijken, even een samenvatting van één en twee).

Koos (kosto) is niet langer De Onbekende Seriekijker. We weten nu waar hij graag naar kijkt en ook waar. Op 12 december komt er een andere serie fan aan bod.

Voor nu, met hartelijk dank aan Koos, tot de volgende keer.

Met vriendelijke bekende seriegroet,
Mandy

, 5
Leuk?
Bekijk stemmen

Reacties (1)

DiStephano
DiStephano 29 november 2016, 10:26
Leuk om te lezen dat mensen, met alle respect, van die leeftijd nog zo kunnen genieten van hedendaagse series. Ik denk dat ik later net zo wordt.
Log in om een reactie achter te laten