Mijn
Serie
Inloggen

Inloggen

E-mailadres / gebruikersnaam en / of wachtwoord zijn niet correct.
Achter de Camera - Dick Wolf

Achter de Camera - Dick Wolf

In Achter de Camera kijken we naar mensen die misschien niet op het scherm te zien zijn, maar wel belangrijk voor series zijn. Vandaag kijken we achter de camera naar de schrijver en showrunner Dick Wolf.
Zeg je procedurele series, spin-offs en crossovers, dan zeg je Dick Wolf. Al sinds de jaren tachtig is deze man bezig om de ene na de andere serie uit de hoge hoed te toveren. En elke serie van zijn hand herken je meteen als één van hem. Maar waar is het begonnen? Tijd om daar eens in te duiken in Achter de Camera!

Dick Wolf

Dick Wolf werd in 1946 geboren in New York en begon zijn carrière als reclameschrijver. Zijn grote droom was scriptschrijver worden en in zijn vrije tijd hield hij zich hier ook mee bezig. Zijn eerste film was Skateboard uit 1978 en er volgden meer films. In 1985 werd hij onderdeel van het schrijversteam van de politieserie Hill Street Blues. De aflevering What Are Friends For, geschreven door Wolf, werd genomineerd voor een Emmy Award. Na één seizoen nam hij afscheid van deze serie en tussen 1986 en 1988 as hij schrijver en producent voor Miami Vice. Eind jaren tachtig schreef hij voor ABC een aantal televisiefilms en maakte hij Nasty Boys en H.E.L.P., twee series die allebei geen lang leven beschoren waren.

Wolfs grote doorbraak kwam in 1990 met de enorme hit Law & Order op NBC. Hierin zien we hoe de New Yorkse rechtbanken en politiebureaus samenwerken om misdadigers achter de tralies te krijgen. De serie had consistent hoge kijkcijfers en won diverse grote televisieprijzen. De serie stopte aanvankelijk in 2010, maar maakte in 2022 een doorstart. De serie was zo succesvol dat er in 1998 een film volgde en in 1999 de eerste spin-off kwam: Law & Order: Special Victims Unit.

Law & Order

Dit betekende het startschot voor nog veel meer spin-offs, waaronder Law & Order: Los Angeles, Law & Order: UK en Law & Order: Criminal Intent. Dit was ook het begin van diverse crossovers tussen de verschillende series. Het groeide langzaam uit tot een hele franchise. Zelfs na het stoppen van de originele serie was het universum springlevend. In de afgelopen 33 jaar zijn er meer dan 1200 afleveringen gemaakt. Momenteel lopen de originele serie, Special Victims Unit en Law & Order: Organized Crime.

Ook in zijn Law & Order-tijd zat Dick Wolf niet stil bij andere projecten. Hij maakte verschillende andere series, maar geen daarvan kon zich meten met bakbeest dat Law & Order inmiddels geworden was. De meeste series die hij in de jaren negentig maakte werden al na één seizoen stopgezet. Zijn grootste succes uit die tijd (naast Law & Order) was New York Undercover, dat tussen 1994 en 1998 bij Fox liep.

Chicago Fire

Toen de originele Law & Order van de buis verdween, ging Wolf aan de slag met een nieuwe reeks televisieseries. Ditmaal ging het over de publieke diensten van Chicago en in 2012 trapte NBC af met de brandweerlieden uit Chicago Fire. Twee jaar later kwam de politie om de hoek kijken in Chicago PD en in 2015 waren de dokters aan de beurt bij Chicago Med. Deze drie series lopen op dit moment nog steeds en de crossovers tieren welig. Er bestaan zelfs crossovers tussen de Chicago-series en Law & Order! Een vierde Chicago-serie, Chicago Justice uit 2017, was helaas een minder groot succes en stopte na slechts één seizoen.

Wolfs derde grote televisie-universum begon in 2018 op CBS. Deze keer werden de federale agenten van de FBI gevolgd. In 2020 werd de eerste spin-off FBI: Most Wanted uitgezonden, waarin alleen de allergevaarlijkste criminelen gevangen worden. Een jaar later volgde FBI: International, waarin een FBI-team dreigingen van buiten de Amerikaanse landsgrenzen uitschakelt. Ondanks dat sommige recensenten van MijnSerie er niet heel erg door gecharmeerd zijn, zijn deze series een groot succes en op 4 april komt er in Amerika een heuse crossover van de drie series!
Video on youtube
Leuk?
Bekijk stemmen

Reacties (5)

JanWillemK
JanWillemK 24 maart 2023, 11:24
Ik ben er eigenlijk nooit ingedoken maar Dick Wolf zal ondertussen nu toch wel een merk zijn in plaats van dat hij altijd betrokken zal zijn in alle scripts? Er moet wel een heel team met schrijvers, specialisten en weet ik veel wat achter die man staan om zoveel content te kunnen creëren. Hoe kom je anders aan zoveel ideeën om alle series van (redelijk) nieuwe content te kunnen voorzien.
tweemaalh
tweemaalh 24 maart 2023, 13:16
Zeker in zijn latere series doet hij dat niet. Vaak komt hij wel met het idee van de serie en schrijft de eerste aflevering, of een paar cruciale afleveringen. Maar achter bijna al deze serie staan enorme schrijfteams
BlackBiker
BlackBiker 24 maart 2023, 11:36
Waarschijnlijk ben ik één van de weinigen, maar ik kan eerlijk zeggen dat ik van geen van zijn series ook maar één aflevering heb gezien. Best wel een prestatie als ik zie wat hij allemaal heeft gemaakt :-)
Sproet2jes
Sproet2jes 24 maart 2023, 15:50
Zelfs Miami Vice niet..? ;)
BlackBiker
BlackBiker 24 maart 2023, 16:51
Oeps!
Die serie heb ik zelfs op DVD... Maar zie ik toch meer als de serie van Michael Mann. Maar ik zie dat Wolf inderdaad ook het nodige heeft gedaan voor deze serie.
Weer eens niet goed gelezen, want het staat hierboven ook gewoon :-)
Log in om een reactie achter te laten