Je blokkeert onze banners :(
We merken dat onze advertenties niet worden weergeven, waarschijnlijk omdat je AdBlock, Ghostery of andere software gebruikt. Dat vinden we jammer, hiermee ontneem je MijnSerie in essentie inkomsten die we hard nodig hebben. Help ons door MijnSerie te whitelisten of neem Premium!
Leuk?
3
0
Bekijk stemmen

Spotlight On: Darby Stanchfield

Licht uit, spot aan! Tijd om eens te kijken welke serie Darby Stanchfield ook op haar cv heeft staan.

Alaska, waar het in de zomer nog een krappe 20 graden wordt maar waar het 's winters ellendig koud kan zijn. In Alaska ligt Kodiak, de geboorteplaats van Darby Stanchfield. Ze is de dochter van een vader met een succesvol vissersbedrijf, al heeft ze zelf andere ambities.

Die ambitie komt tot uiting in haar eerste officiële rol in 2000, wanneer ze haar Master in San Francisco heeft afgerond. Ze is dan eenmalig te zien in de langlopende CBS-serie Diagnosis Murder. In de jaren die volgen spotten we Stanchfield op die manier regelmatig in een serie. Voorbeelden zijn de fantasieserie Angel, het verguisde That '80s Show - Netflix werkt aan een nieuw vervolg over de '90s! -, het drama American Dreams en de crimecomedy Monk.

Het is dan inmiddels 2003 en een echte rol waarmee ze haar grote doorbraak beleeft, laat nog op zich wachten. Wel kom Stanchfield bij steeds bij wat grotere series van naam binnen. Zo gaat ze via It's All Relative naar Good Girls Don't en Strong Medicine om bij het langlopende drama Without a Trace uit te komen. In diezelfde periode volgen ook gastrollen in de actieserie 24, het kortlopende The Inside, de dramaserie Nip/Tuck en de bestgewaardeerde aflevering van de komedie Campus Ladies.

Een doorbraak volgt in Jericho. De mysterieserie over een klein dorpje in Kansas biedt haar de rol van April Green, een vrouw die ongelukkig getrouwd is maar na de verschrikkelijke gebeurtenissen die nabij het gehucht hebben plaatsgevonden haar huwelijk toch nog een kans wil geven. Tegelijkertijd pakt Stanchfield ook een terugkerende gastrol in soapserie General Hospital. Zo lijken ziekenhuizen haar carrière al met al een boost te geven. Een Cold Case volgt, als ze eenmalig het onderwerp van een zaak - Melissa Canter '89 - in de gelijknamige serie speelt.

In de crimeserie NCIS, het drama Mad Men, de serie over een vermaard reclamebureau, en de comedy Exes & Ohs, zien we in korte tijd een geheel andere kant van Stanchfield. Toch keert ze ook al snel even terug naar de ziekenboeg, als ze niet veel later een kleine gastrol in Private Practice op zich neemt.

Hoewel Jericho een succes is, blijkt het voor Stanchfield uiteindelijk niet helemaal haar echte doorbraak te zijn. Hoewel ze een veelgevraagd gastactrice is en in veel grote Amerikaanse series - al dan niet eenmalig - haar opwachting maakt, blijven de echt grote rollen uit. Desalniettemin staan series als The Mentalist, Ghost Whisperer, Life (2007), CSI: NY, Castle en How I Met Your Mother niet verkeerd op je palmares.

De grootste stap in haar carrière volgt kort daarna. Via kleine rollen in CSI: Miami en Burn Notice belandt Stanchfield bij Scandal. Deze ABC-serie uit de stal van Shonda Rhimes - ook bedenker van bijvoorbeeld Grey's Anatomy en eerdergenoemde Private Practice - vertelt het verhaal van crisismanager Olivia Pope. Ze wijdt haar leven aan het hooghouden van het imago van de Amerikaanse elite. Dat deed ze in eerste instantie voor de leden van het Witte Huis. Later start ze haar eigen bureau, terwijl haar verleden haar blijft achtervolgen. Stanchfield speelt de rol van Abby Whelan. In de serie werkt ze eerst voor het bureau van Pope, waarna ze de persvoorlichter van het Witte Huis wordt.

Stanchfield draait de gehele serie Scandal mee, alle zeven seizoenen, en kijkt daarna kort naar het witte doek. Een echte doorbraak in de filmwereld lijkt er nog niet in te zitten als ze besluit een rol aan te nemen in de Netflix-serie Locke & Key. Als moeder van een gezin van drie en weduwe van een onder mysterieuze omstandigheden overleden man verhuist Stanchfield in haar rol van Nina Locke naar hun voorouderlijk huis. Dit Keyhouse zit vol met magische sleutels die een verband lijken te hebben met de dood van hun man en vader. Dat vraagt om een avontuur in huis!

Locke & Key begint binnenkort aan het derde en laatste seizoen. Op 10 augustus is de eerste aflevering van het finaleseizoen via de streamingdienst beschikbaar. Wat Stanchfield daarna gaat doen, is nog niet duidelijk. Die deur zit nog op slot, maar komt ongetwijfeld op korte termijn op een kier te staan.

Ben je fan? Kijk hier voor meer (gast)rollen die Darby Stanchfield heeft gespeeld.

Heb je zelf een favoriete acteur of actrice? Laat het ons weten en wellicht richten we de spotlight volgende keer op haar/hem.
Video on youtube
Leuk?
3
0
Bekijk stemmen

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst