Mijn
Serie
Inloggen

Inloggen

E-mailadres / gebruikersnaam en / of wachtwoord zijn niet correct.
Serie van het jaar 2020 - Beste mini- en anthologieserie

Serie van het jaar 2020 - Beste mini- en anthologieserie

Deze column dient ter ondersteuning van de Serie van het Jaar verkiezing 2020 en behandelt de categorie mini- en anthologieserie. Van maandag 4 januari tot maandag 1 februari kan jij stemmen op jouw favoriete serie in dit en vele andere genres.
Het was weer een fantastisch jaar voor mini- en anthologieseries. De schrijvers en lezers van MijnSerie hebben uiteindelijk meer dan dertig series in deze categorie aangedragen, en daar moest ik er tien uit kiezen. Geen gemakkelijke taak.

Waar we vorig jaar veel series hadden die gebaseerd waren op waargebeurde verhalen, ziet het er dit jaar weer een beetje anders uit. We hebben dit jaar veel boekverfilmingen gezien. Wat we ook zien bij de anthologieseries die genomineerd zijn, is dat er veel series terug zijn na één of meerdere jaren afwezigheid. Het aanbod is weer ontzettend divers en gevarieerd, dus kies je favoriet!

Hieronder in alfabetische volgorde de top tien genomineerden van beste series uit 2020;

Des



David Tennant blijkt de afgelopen paar jaar een talent ontwikkeld te hebben voor het spelen van nare mannen. In de driedelige serie Des speelt hij Dennis Nilsen, een seriemoordenaar die in de jaren zeventig en tachtig minstens twaalf jonge mannen om het leven bracht. Als je hem hoort praten over de gruwelijke dingen die hij gedaan heeft, gaan je nekharen overeind staan. Behalve Tennant als nare man, biedt Des interessante blik op een uitzonderlijke moordzaak en geeft het een frisse wending aan het welbekende detectivegenre.
Lees de recensies die geschreven zijn over Des.

Fargo



Na enkele jaren afwezigheid is Fargo weer terug. Het besneeuwde Minnesota wordt dit keer ingeruild voor het broeierige Kansas City van de jaren vijftig, waar een conflict tussen Italiaanse en Afro-Amerikaanse misdaadfamilies volledig uit de hand loopt. Maar de gitzwarte humor, extreem geweld, absurde situaties en scherpe dialogen zijn weer volop aanwezig. Evenals een sterke groep acteurs (onder wie Chris Rock) die dit verhaal draagt. Is het na drie jaar weer tijd voor een comeback als beste miniserie?
Lees de recensies die geschreven zijn over Fargo.

The Haunting



Twee jaar geleden bracht Netflix het horrorgenre weer terug met The Haunting of Hill House. Na het succes hiervan kon een tweede seizoen niet uitblijven. Maar in plaats van het verhaal voort te zetten, werd The Haunting een anthologieserie. Dit jaar kwam het tweede seizoen, The Haunting of Bly Manor, uit. Dit seizoen mocht dan wat minder eng zijn, desalniettemin was ook dit seizoen weer smullen voor liefhebbers van spookhuisverhalen.
Lees de recensies die geschreven zijn over The Haunting.

Hollywood (2020)



Geen American Horror Story dit jaar, maar deze categorie zou deze categorie niet zijn als er toch geen project van Ryan Murphy genomineerd is. Gelukkig hebben we die wel in de vorm van Hollywood (2020). Hierin zien we hoe een groep beginnende acteurs en filmmakers na de Tweede Wereldoorlog carrière proberen te maken Dat gaat niet zonder slag of stoot. Hollywood is met haar extravagante aankleding en uitbundige acteurs weer een typisch Ryan Murphy-project zoals we van hem gewend zijn.
Lees de recensies die geschreven zijn over Hollywood (2020).

Little Fires Everywhere



Al een paar jaar timmert Reese Witherspoon goed aan de weg met kwaliteitstelevisie, en Little Fires Everywhere is daar een logisch vervolg op. Hier schittert ze als een traditionele huismoeder die in conflict komt met haar nieuwe buurvrouw, een alleenstaande moeder en kunstenares. Al gauw stapelen de spanningen, geheimen en ruzies zich op om heerlijk tot uiting te komen. Deze serie valt zeker te vergelijken met Big Little Lies, waarin Witherspoon ook speelde.
Lees de recensies die geschreven zijn over Little Fires Everywhere.

Mrs. America



Tegenwoordig zijn vrouwen en mannen voor de wet gelijk. Maar tot diep in de jaren zeventig werd er in Amerika een flinke strijd hiervoor gevoerd. De burgerrechtenbeweging die hiervoor vocht, kreeg echter weerstand van een onverwacht iemand: een vrouw. Mrs. America vertelt het verhaal van Phylis Schlafly, een conservatieve advocaat en politicus die er alles aan deed om wetten voor gelijkheid te stoppen. Met een prachtprestatie van Cate Blanchett en thema’s die in tijden als deze nog steeds actueel zijn is Mrs. America zeker een kanshebber.

The Plot Against Ameica



We hebben de afgelopen jaren veel wat als-verhalen over de Tweede Wereldoorlog gezien. Wat als de nazi’s Engeland of Amerika hadden veroverd? Maar The Plot Against America stelt de vraag wat er gebeurd zou zijn als Amerika niet veroverd was door de nazi’s, maar zich vrijwillig bij ze had aangesloten. Door de ogen van een joods gezin zien we hoe het Amerika van de jaren veertig langzaam maar zeker steeds fascistischer wordt. Net als The Man in the High Castle blijkt deze alternatieve geschiedenis fascinerend te zijn, en we mogen blij zijn dat dit nooit gebeurd is.
Lees de recensies die geschreven zijn over The Plot Against America.

The Queen's Gambit



Schaken saai? Daar denk je na het zien van The Queen’s Gambit wel anders over. Anya Taylor-Joy schittert als Beth Harmon, een jong schaakwonder dat in de jaren zestig furore maakt. Het laat zien hoe ver mensen bereid zijn te gaan om hun grenzen te verleggen. Ook dit gebeurt met Beth, die soms voor bijzonder lastige keuzes komt te staan en zichzelf niet altijd in de hand heeft. The Queen’s Gambit is prachtig gefilmd, ijzingwekkend sterk geacteerd en bijzonder intens.
Lees de recensies die geschreven zijn over The Queen's Gambit.

The Sinner



Er is maar één constante in The Sinner, en dat is Harry Ambrose. De nukkige detective lost al enkele jaren de meest bizarre zaken op. Dit keer onderzoekt hij een dodelijk auto-ongeluk waarbij duidelijk opzet in het spel was. Alle tekenen wijzen op de beste vriend van de bestuurder die een geheim probeerde te bewaren. Maar is die wel zo schuldig? Seizoen drie van The Sinner is weer een klassiek niet-is-wat-het-lijkt-verhaal. Hoewel hij minder sterk wordt gevonden dan eerste delen, is het nog steeds een vermakelijke anthologieserie.
Lees de recensies die geschreven zijn over The Sinner.

Unorthodox



Waar ligt de grens tussen religieuze vrijheid en persoonlijke vrijheid? Over die vraag gaat Unorthodox, de eerste Netflix Original die grotendeels Jiddisch gesproken is. Een jonge orthodox-joodse vrouw vlucht uit New York voor haar man en reist af naar Berlijn. Daar komt ze voor een totaal andere wereld te staan die niet verder van haar oude omgeving verwijderd had kunnen zijn. Unorthodox stelt interessante vragen en is een intiem portret van iemand met persoonlijke worstelingen.

Dit waren alle tien de genomineerden die door jullie lezers, door de schrijvers en mijzelf zijn genomineerd. Mocht je toch een andere serie willen kiezen, gebruik dan je wildcard. Succes met stemmen!
Leuk?
Bekijk stemmen

Reacties (12)

Mandy1966
Mandy1966 31 december 2020, 14:04
Des, Unorthodox of TQG...de keuzestress nu al....;-)
Faceman
Faceman 31 december 2020, 14:23
Heb er 'maar' twee gezien. Hollywood en Queens Gambit. Vond de laatste wel erg goed.
BlackBiker
BlackBiker 31 december 2020, 14:52
Dit kan er (wat mij betreft) maar één worden: The Queen’s Gambit!
Wat een heerlijke serie met een heerlijke hoofdrolspeelster (zowel jong als ouder). De acteurs, de setting, het verhaal, de regie, alles klopt aan deze miniserie.
Megafluffy86
Megafluffy86 31 december 2020, 15:23
The Queen’s Gambit. Hands down.
DAVE2804
DAVE2804 31 december 2020, 16:39
Heb alleen The Queen's Gambit en The Sinner gezien. Die laatste was inderdaad minder dan de eerste twee seizoenen. Maar buiten dat was The Queen's Gambit zó ontzettend goed dat deze serie het wel verdiend om te winnen. Er is maar één limited serie die ik nóg beter vond dat ik afgelopen jaar gezien heb en dat was Chernobyl, maar die is van 2019, dus die telt niet mee.
footsy
footsy 31 december 2020, 16:44
Fargo was ook weer genieten, maar The Queen's Gambit is voor mij toch wel de favoriet van dit rijtje
Tjuz
Tjuz 31 december 2020, 16:50
Ik heb er hier zeven van gezien, maar mijn keuze gaat toch echt uit naar Mrs. America. Cate Blanchett was fantatsisch in de hoofdrol, en het heeft wat mij betreft één van de beste afleveringen van het jaar (Houston). De rest had ik allemaal niet zo veel mee, en Little Fires Everywhere vond ik helemaal bagger. Niet al te sterke keuzes in mijn ogen, maar dat ligt aan het jaar zelf.
Tamino
Tamino 31 december 2020, 17:33
Das hier een moeilijke!
Sproet2jes
Sproet2jes 1 januari 2021, 19:54
The sinner
Travelgirl
Travelgirl 27 december 2021, 14:30
Deze wordt moeilijk
BlackBiker
BlackBiker 27 december 2021, 14:45
Gelukkig kan je er nog even over nadenken, want dit is de lijst van de verkiezing van 2020 (vorig jaar) :-D
Mandy1966
Mandy1966 27 december 2021, 17:55
De column van deze categorie voor dit jaar komt uit op 1 januari 2022.
Log in om een reactie achter te laten