Waar we vorig jaar veel series hadden die gebaseerd waren op waargebeurde verhalen, ziet het er dit jaar weer een beetje anders uit. We hebben dit jaar veel boekverfilmingen gezien. Wat we ook zien bij de anthologieseries die genomineerd zijn, is dat er veel series terug zijn na één of meerdere jaren afwezigheid. Het aanbod is weer ontzettend divers en gevarieerd, dus kies je favoriet!
Hieronder in alfabetische volgorde de top tien genomineerden van beste series uit 2020;
Des
David Tennant blijkt de afgelopen paar jaar een talent ontwikkeld te hebben voor het spelen van nare mannen. In de driedelige serie Des speelt hij Dennis Nilsen, een seriemoordenaar die in de jaren zeventig en tachtig minstens twaalf jonge mannen om het leven bracht. Als je hem hoort praten over de gruwelijke dingen die hij gedaan heeft, gaan je nekharen overeind staan. Behalve Tennant als nare man, biedt Des interessante blik op een uitzonderlijke moordzaak en geeft het een frisse wending aan het welbekende detectivegenre.
Lees de recensies die geschreven zijn over Des.
Fargo
Na enkele jaren afwezigheid is Fargo weer terug. Het besneeuwde Minnesota wordt dit keer ingeruild voor het broeierige Kansas City van de jaren vijftig, waar een conflict tussen Italiaanse en Afro-Amerikaanse misdaadfamilies volledig uit de hand loopt. Maar de gitzwarte humor, extreem geweld, absurde situaties en scherpe dialogen zijn weer volop aanwezig. Evenals een sterke groep acteurs (onder wie Chris Rock) die dit verhaal draagt. Is het na drie jaar weer tijd voor een comeback als beste miniserie?
Lees de recensies die geschreven zijn over Fargo.
The Haunting
Twee jaar geleden bracht Netflix het horrorgenre weer terug met The Haunting of Hill House. Na het succes hiervan kon een tweede seizoen niet uitblijven. Maar in plaats van het verhaal voort te zetten, werd The Haunting een anthologieserie. Dit jaar kwam het tweede seizoen, The Haunting of Bly Manor, uit. Dit seizoen mocht dan wat minder eng zijn, desalniettemin was ook dit seizoen weer smullen voor liefhebbers van spookhuisverhalen.
Lees de recensies die geschreven zijn over The Haunting.
Hollywood (2020)
Geen American Horror Story dit jaar, maar deze categorie zou deze categorie niet zijn als er toch geen project van Ryan Murphy genomineerd is. Gelukkig hebben we die wel in de vorm van Hollywood (2020). Hierin zien we hoe een groep beginnende acteurs en filmmakers na de Tweede Wereldoorlog carrière proberen te maken Dat gaat niet zonder slag of stoot. Hollywood is met haar extravagante aankleding en uitbundige acteurs weer een typisch Ryan Murphy-project zoals we van hem gewend zijn.
Lees de recensies die geschreven zijn over Hollywood (2020).
Little Fires Everywhere
Al een paar jaar timmert Reese Witherspoon goed aan de weg met kwaliteitstelevisie, en Little Fires Everywhere is daar een logisch vervolg op. Hier schittert ze als een traditionele huismoeder die in conflict komt met haar nieuwe buurvrouw, een alleenstaande moeder en kunstenares. Al gauw stapelen de spanningen, geheimen en ruzies zich op om heerlijk tot uiting te komen. Deze serie valt zeker te vergelijken met Big Little Lies, waarin Witherspoon ook speelde.
Lees de recensies die geschreven zijn over Little Fires Everywhere.
Mrs. America
Tegenwoordig zijn vrouwen en mannen voor de wet gelijk. Maar tot diep in de jaren zeventig werd er in Amerika een flinke strijd hiervoor gevoerd. De burgerrechtenbeweging die hiervoor vocht, kreeg echter weerstand van een onverwacht iemand: een vrouw. Mrs. America vertelt het verhaal van Phylis Schlafly, een conservatieve advocaat en politicus die er alles aan deed om wetten voor gelijkheid te stoppen. Met een prachtprestatie van Cate Blanchett en thema’s die in tijden als deze nog steeds actueel zijn is Mrs. America zeker een kanshebber.
The Plot Against Ameica
We hebben de afgelopen jaren veel wat als-verhalen over de Tweede Wereldoorlog gezien. Wat als de nazi’s Engeland of Amerika hadden veroverd? Maar The Plot Against America stelt de vraag wat er gebeurd zou zijn als Amerika niet veroverd was door de nazi’s, maar zich vrijwillig bij ze had aangesloten. Door de ogen van een joods gezin zien we hoe het Amerika van de jaren veertig langzaam maar zeker steeds fascistischer wordt. Net als The Man in the High Castle blijkt deze alternatieve geschiedenis fascinerend te zijn, en we mogen blij zijn dat dit nooit gebeurd is.
Lees de recensies die geschreven zijn over The Plot Against America.
The Queen's Gambit
Schaken saai? Daar denk je na het zien van The Queen’s Gambit wel anders over. Anya Taylor-Joy schittert als Beth Harmon, een jong schaakwonder dat in de jaren zestig furore maakt. Het laat zien hoe ver mensen bereid zijn te gaan om hun grenzen te verleggen. Ook dit gebeurt met Beth, die soms voor bijzonder lastige keuzes komt te staan en zichzelf niet altijd in de hand heeft. The Queen’s Gambit is prachtig gefilmd, ijzingwekkend sterk geacteerd en bijzonder intens.
Lees de recensies die geschreven zijn over The Queen's Gambit.
The Sinner
Er is maar één constante in The Sinner, en dat is Harry Ambrose. De nukkige detective lost al enkele jaren de meest bizarre zaken op. Dit keer onderzoekt hij een dodelijk auto-ongeluk waarbij duidelijk opzet in het spel was. Alle tekenen wijzen op de beste vriend van de bestuurder die een geheim probeerde te bewaren. Maar is die wel zo schuldig? Seizoen drie van The Sinner is weer een klassiek niet-is-wat-het-lijkt-verhaal. Hoewel hij minder sterk wordt gevonden dan eerste delen, is het nog steeds een vermakelijke anthologieserie.
Lees de recensies die geschreven zijn over The Sinner.
Unorthodox
Waar ligt de grens tussen religieuze vrijheid en persoonlijke vrijheid? Over die vraag gaat Unorthodox, de eerste Netflix Original die grotendeels Jiddisch gesproken is. Een jonge orthodox-joodse vrouw vlucht uit New York voor haar man en reist af naar Berlijn. Daar komt ze voor een totaal andere wereld te staan die niet verder van haar oude omgeving verwijderd had kunnen zijn. Unorthodox stelt interessante vragen en is een intiem portret van iemand met persoonlijke worstelingen.
Dit waren alle tien de genomineerden die door jullie lezers, door de schrijvers en mijzelf zijn genomineerd. Mocht je toch een andere serie willen kiezen, gebruik dan je wildcard. Succes met stemmen!