Je blokkeert onze banners :(
We merken dat onze advertenties niet worden weergeven, waarschijnlijk omdat je AdBlock, Ghostery of andere software gebruikt. Dat vinden we jammer, hiermee ontneem je MijnSerie in essentie inkomsten die we hard nodig hebben. Help ons door MijnSerie te whitelisten of neem Premium!
Leuk?
10
0
Bekijk stemmen

Spotlight On: Bryan Cranston

Licht uit, spot aan! Tijd om eens te kijken welke serie Bryan Cranston ook op zijn cv heeft staan.

Als crystal meth-makende scheikundeleraar veroverde Bryan Cranston de wereld. Zijn Walter White uit Breaking Bad staat. Een iconisch karakter dat zich heeft ontwikkeld van een onzekere man vol zorgen naar een bikkelharde, onberekenbare drugsbaron. En dat allemaal om zijn familie te helpen.

Hoe het zover heeft kunnen komen? Inmiddels heeft Cranston er al een lange carrière opzitten. Die begon na wat kleine gastrollen in Loving, een twaalf jaar lopende Amerikaanse soapserie, waarin hij in de eerste vier afleveringen is te zien. Het is dan 1983.

In de daaropvolgende jaren is het redelijk stil, met slechts wat eenmalige, kleine rollen. Cranston zet in deze periode wel zijn eerste stappen als stemacteur. Zo horen we hem in de Engels nagesynchroniseerde versie van de Japanse animatiefilm Ôritsu uchûgun Oneamisu no tsubasa (Wings of Honneamise).

Cranston zoekt in die eerste jaren als acteur duidelijk naar zijn sterke kant. Soap bleek dat niet te zijn en ook het inspreken van stemmen is dan niet zijn grote ambitie. Een volgend project geeft hem de mogelijkheid het komediegenre te proeven. Raising Miranda uit 1988 is echter geen doorslaand succes. Na negen afleveringen wordt de serie alweer stopgezet en Cranston's oom Russell verlaat stilletjes dat toneel.

De jaren die volgen staan dan toch weer met name in het teken van kleine rolletjes. Zo speelt hij in Land's End en in Nowhere Man. In Murder, She Wrote speelt hij in drie afleveringen in tien jaar tijd. Niet voor niets zijn dat drie verschillende karakters. Het zijn jaren die Cranston ook gebruikt om zich verder als stemacteur te ontwikkelen. Zo spreekt hij stemmen in voor animatieseries en -films als Mighty Morphin Power Rangers (1993), Orguss 02 (1993), Macross Plus (1994) en Armitage III (1995).

In 1994 waagt Cranston zich nogmaals aan de komedie en dit keer is het een voltreffer. Hij wordt gecast in de enorm populaire sitcom Seinfeld. Het is zeker nog geen grote rol, maar een stap vooruit is het zeker.

Na nog een heleboel gastrollen weet Cranston uiteindelijk zijn eerste hoofdrol te pakken in Malcolm in the Middle. Zijn karakter Hal, de vader van het dysfunctionele gezin in de komedieserie geeft hem de ruimte zich helemaal uit te leven. In zeven seizoenen zien we hem alles uit de kast halen om tegelijkertijd een zo goede - en slechte - vader als mogelijk te zijn. Uiteraard gaat daarin van alles en nog wat mis, niet in de laatste plaats door het volledige gebrek aan intelligentie bij de gehele familie.

Als Malcolm in the Middle na 2006 stopt, speelt hij nog in de miniserie Fallen voordat Cranston zich in al zijn glorie aan het kijkerspubliek presenteert. Vanaf 2008 is hij onlosmakelijk verbonden aan Breaking Bad, waar we sympathie voor zijn Walter White hebben terwijl hij de meest verschrikkelijke dingen doet.

Wat misschien minder bekend is, is dat ook zijn carrière als stemacteur op dat moment enorm in de lift zit. Zo horen we hem door de jaren heen in American Dad, Archer, The Simpsons, The Cleveland Show, Robot Chicken, SuperMansion én Family Guy. U leest het al, een heleboel Seth MacFarlane series

Dat Cranston graag veel - en veel verschillende - dingen doet, moge duidelijk zijn. In recente jaren hebben we hem kort gezien in How I Met Your Mother en Sneaky Pete. Een nieuw project, voor december 2020, is alweer bijna afgerond. Dan zien we Bryan Cranston in de misdaadserie Your Honor. Een nieuwe Breaking Bad in de maak? We gaan het zien!

Ben je fan? Kijk hier voor meer (gast)rollen die Bryan Cranston heeft gespeeld.

Heb je zelf een favoriete acteur of actrice? Laat het ons weten en wellicht richten we de spotlight volgende keer op haar/hem!
Leuk?
10
0
Bekijk stemmen

Reacties (3)

avatar_Inter
29 okt 2020 14:17 -
Mooi geschreven Nico. Hij is legendarisch met zijn rol Walter White. Weergaloos gespeeld. Ben zeer benieuwd naar de nieuwe serie Your Honor
Reageer
avatar_DAVE2804
29 okt 2020 18:11 -
Vóór Breaking Bad kende ik hem alleen van Malcolm In the Middle, hoewel ik die serie niet echt volgde. Ik kijk op dit moment oude afleveringen van Seinfeld. Ben benieuwd of ik hem herken als hij in die gastrol in beeld komt. In Breaking Bad was hij trouwens echt perfect, maar dat geldt ook voor de hele serie in zijn geheel.
Reageer
avatar_TnTNL
30 okt 2020 09:18 -
Ik heb HIMYM pas gekeken na Breaking Bad. Wel grappig om hem dan zo te zien in een heel andere rol. Nog steeds ijzersterk natuurlijk.
Reageer

Laatste nieuws

Ook voor de maand december hebben we alles op een rijtje gezet*. Wanneer welke serie begint, eindigt, welk seizoen of première en welke zender.
Vandaag, 11:00
De nieuwe serie Resident Alien, met Alan Tudyk in de hoofdrol gaat eind januari 2021 in première bij Syfy. De serie is afkomstig van Chris Sheridan (Family Guy).
Gisteren, 11:00
Na de verschijning van het eerste deel van het achtste seizoen van Suits, zal begin volgend jaar ook het tweede deel van het seizoen verschijnen bij Netflix.
vrijdag, 13:00
1
De Amerikaanse dramaserie Good Trouble, de spin-off van The Fosters (2013), van de zender Freeform verschijnt begin december bij Videoland.
vrijdag, 12:00
Vrijdag is een mooie dag om te bekijken wat nou de populairste series waren op MijnSerie van afgelopen week. Mochten er namelijk voor jou interessante series tussen staan, kan je er dit weekend gelijk mee beginnen....
vrijdag, 11:03
De Australische dramaserie Heartbreak High is te bekijken bij Netflix. De populaire werd uitgezonden in de jaren negentig en was een internationale hit.
vrijdag, 10:00
1