Jonathan Strange & Mr Norrell

7.3 / 10
48 min
Drama
Volg deze serie
Bekijk trailer
7.3 / 10
1seizoenen/7afleveringen/2015 - 2015 
NetwerkBBC One
De serie is beëindigd
Je blokkeert onze banners :(
We merken dat onze advertenties niet worden weergeven, waarschijnlijk omdat je AdBlock, Ghostery of andere software gebruikt. Dat vinden we jammer, hiermee ontneem je MijnSerie in essentie inkomsten die we hard nodig hebben. Help ons door MijnSerie te whitelisten of neem Premium!

Beschrijving

Te zien op
Looptijd:48 min20152015 (Beëindigd)
Genres:Drama
Netwerk:BBC One
Jonathan Strange & Mr Norrell is een Britse serie van de zender BBC One. De serie ging in première op 17 mei 2015.

Engeland, tijdens industriële revolutie aan het begin van de 19e eeuw, laat de serie een alternatief stuk geschiedenis zien waarin magie een grote rol speelt. In het boerse noorden woon Mr. Norrel (Eddie Marsan) of Hurtfew Abbey. Hij heeft de mogelijkheid om de beelden van het Yorkse Kathedraal de laten praten en bewegen.
Koop serie

Seizoenen

Seizoen 1
0 / 7

Recensies (1)

Jonathan Strange & Mr Norrell - Seizoen 1

7.5

Nieuws (4)

Vele mooie, leuke en interessante top 5 lijsten zijn er voorbij gekomen om de tijd te vullen die we normaal zouden vullen met uitgaan en familiebezoek. Hieronder nog een mooie lijst van Ron Schoonwater
15 mei 2020
5
Jullie hebben gesproken! Game of Thrones is voor het derde jaar op rij de beste serie van het jaar. Daredevil mag zich (op het nippertje) de beste nieuwe serie van 2015 noemen. Lees hier meer over de uitslag, of...
3 feb 2016
11
Series volgen; het is een tijdrovende hobby. Je kijkt al zoveel series. En er komen er ieder jaar ook nog zoveel bij. En dan zijn er ook nog al die klassiekers die je nooit hebt gezien en niet zou weten hoe je daar...
8 jan 2016
7

Populaire reacties (1)

8
04 nov 2015
Stel je voor, een wereld zonder de woest en oncontroleerbaar wapperende geblondeerde highlights van Hans Klok. Een wereld waarin je als kind een toverdoos onder de kerstboom wel op je buik kunt schrijven en waar Rasti Rostelli misschien een kleverige pastaschotel zou zijn in zo’n dubieus Italiaans restaurantje op het Damrak, maar zeker geen mysterieuze hypnotiseur met een strak getrimd ringbaardje. Stel je dat eens voor… Hoe ontzettend saai zou dat wel niet geweest zijn? Nou, heel. Het had echter niet veel gescheeld of goochelaar was net zo’n uitgestorven beroep geweest als lantaarnpaalaansteker, videotheekuitbater of die kerel die met z’n paard en wagen iedere week door de straat denderde om je weekopbrengst kaka in te zamelen. Het is echter aan een paar standvastige Britten te danken dat we nog steeds met stijgende verbazing kunnen kijken naar de razendsnelle vingeroefeningen van David Blaine & co. Als we het verhaal van Jonathan Strange en Mr Norrell moeten geloven tenminste.

Het is lang geleden. Het is de tijd van vrouwen in strak aangetrokken korsetten en mannen met pruiken en wit gepoederde hoofden. Ergens in Frankrijk probeert een klein mannetje zijn gebrek aan centimeters te compenseren met grensoverstijgend landjepik en de rest van Europa moet alle zeilen bijzetten om zijn dadendrang een beetje in te perken. In plaats van paarden, zwaarden en noeste kerels met baarden, stuurt Engeland een magician om Napoleon en zijn troepen een halt toe te roepen. Magie heeft namelijk een aantal jaren in de slaapstand gestaan, maar sinds Jonathan Strange en Mr Norrell door hun omgeving zijn aangemoedigd om het ambacht nieuw leven in te blazen, is het weer lekker multi-inzetbaar. In London werken Strange en Norrell aan het verfijnen van hun skills, maar dat gaat niet zonder slag of stoot.

Jonathan Strange & Mr Norrell is mooi gemaakt. Jonathan Strange & Mr Norrell is heel mooi gemaakt. Een kostuumdrama, zoals kostuumdrama’s er uit horen te zien. Ja, dat kun je aan die links-van-de-weg-rijdende eilandbewoners wel overlaten. Er wordt van de kijker maar weinig inbeeldingsvermogen gevraagd om je vanaf de Klippan even te verplaatsen in het Engeland van begin 19de eeuw. Overal is aan gedacht. De kleding is precies genoeg afgedragen, waardoor het niet lijkt alsof alles net terug is van de stomerij; het behang en interieur op de set heeft door de decennia heen exact genoeg te verduren gehad en het mag er dan altijd regenen, maar de scenes die buiten geschoten zijn laten met enige regelmaat zien hoe onheilspellend mooi Engeland kan zijn. Misschien was het wel een goed idee geweest om de special effects niet door de koffiejuffrouw van de BBC te laten maken, want die zijn een beetje teleurstellend. Een zakje winegums kopen en er dan achter komen dat er voornamelijk groene en gele inzitten teleurstellend. Dat gevoel kennen we allemaal wel, toch?

Zoals bij veel boekverfilmingen kun je je afvragen of Jonathan Strange & Mr Norrell eer doet aan de roman van Susanna Clarke met dezelfde naam. Die vraag kan ik niet beantwoorden, want om jullie geregeld van een serietip te kunnen voorzien gaat al mijn tijd zitten in apathisch naar een beeldscherm staren, dus boeken lezen ‘ho maar’. Het is in ieder geval niet het meest explosieve verhaal wat je ooit zult zien en dat moet je maar lusten. Kijk er dus niet raar van op als je mogelijke kijkpartner in crime halverwege aflevering drie lichtjes door je kijkplezier heen begint te snurken. Dat is een scenario waar je van te voren rekening mee moet houden. Voor wie wel beschikt over een gezonde dosis uithoudingsvermogen ontvouwt zich een verhaal met de nodige lagen en daar krijg je catatonische het broertje van Ray Donovan helemaal gratis en voor niks bij. Zelfs Jerney Kaagman heeft meer expressie in haar gezicht, dan die kerel.

www.gumstarr.com

Vergelijkbare series

Lost
1 stem
Fringe
1 stem
Sherlock
1 stem