Mijn
Serie
Inloggen

Inloggen

E-mailadres / gebruikersnaam en / of wachtwoord zijn niet correct.
Verkiezing: De Beste Mini-serie van 2015

Verkiezing: De Beste Mini-serie van 2015

Series volgen; het is een tijdrovende hobby. Je kijkt al zoveel series. En er komen er ieder jaar ook nog zoveel bij. En dan zijn er ook nog al die klassiekers die je nooit hebt gezien en niet zou weten hoe je daar ook nog eens vijf seizoenen van zou moeten bingen. En daarom ben ik dol op mini-series.

Mini-series zijn bij uitstek een perfecte match voor de echte seriefanaat. Je blijft je favoriete series trouw, maar hebt even een korte affaire met een andere serie. En je weet dat wanneer het voorbij is, het ook echt voorbij is. Dan heb je weer alle tijd voor je oude vertrouwde series. Soms zijn het pareltjes, soms vallen ze tegen. Maar hoe dan ook, je verspilt er nooit te veel tijd aan. Het leven is immers te kort om slechte series te kijken!

Slechte mini-series waren er genoeg in 2015, maar gelukkig waren er ook een aantal die de moeite van het kijken (meer dan) waard waren. Dat levert een heel mooi divers lijstje op. Waar gebeurd, fantasie, sci-fi, historie, deze categorie heeft het allemaal. Ik had persoonlijk wel veel meer dan zeven afleveringen kunnen verslinden van Jonathan Strange & Mr. Norrell, het olijke, magische duo. Een compleet verzonnen verhaal natuurlijk, maar zo heerlijk serieus gebracht en zo Brits, dat ik het ontzettend geloofwaardig vond dat twee rare idioten erop uit gaan om Engelse Magie (dat zeer eervol is) te herstellen. Niet verzonnen, maar gebaseerd op waargebeurde feiten is Show Me a Hero. Voordat Oscar Isaac als Poe Dameron door het universum zoefde in de nieuwste Star Wars, speelde hij burgemeester Nick Wasicsko in deze mini-serie. En dat is er nog zo een waar je nog veel meer van zou willen zien. Maar aangezien het dus gebaseerd is op een waar gebeurd verhaal, zul je het toch echt met deze zes uur moeten doen.
Ook Gangland Undercover is gebaseerd op ware feiten. Een drugsdealer moet undercover in een motorbende, of twintig jaar brommen. Hij kiest voor het eerste, en dat levert spannende televisie op. Althans, dat heb ik mij laten vertellen, want heel eerlijk gezegd heb ik deze mini-serie niet gezien. Voel je dus in de reacties vrij om je medelezers te overtuigen dat deze serie moet winnen.
Waar andere pareltjes in dit lijstje je wellicht ontgaan kunnen zijn, kan dat nauwelijks het geval zijn met The Book of Negroes. Deze mini-serie neemt je mee naar de 18e eeuw, en ach, als ik deze mini-serie nog moet samenvatten, dan kun je deze categorie denk ik maar beter skippen. Ik heb overigens zo het idee dat deze serie enorm door de mand zou zijn gevallen als het als een ‘normale’ serie gemaakt zou zijn, dus bij deze maar goed dat het even zes afleveringen kan stralen, en het daarna wel afgelopen is. Nog ietsje verder terug in de tijd gaan we met Wolf Hall, naar de 16e eeuw om precies te zijn. Intrige en (on)macht aan het hof van koning Henry VIII, smullen! Die mini-series die kun je wel aan de BBC overlaten, zoals ze ook al bewezen met Jonathan Strange & Mr. Norrell. Sowieso is er niemand beter in een kostuumdrama dan onze Britse buren.
En op de valreep bracht 2015 ons ook Childhood's End, gebaseerd op het gelijknamige boek van Arthur C. Clarke. Nog meer sci-fi met Mike Vogel (Under the Dome) in de hoofdrol. Misschien niet het beste verhaal dat ooit op televisie is verteld, maar toch zeker het kijken van de drie afleveringen waard.

Welke mini-serie vond jij de beste in 2015? Nog even alle genomineerden op een rij: The Book of Negroes, Gangland Undercover, Jonathan Strange and Mr. Norrell, Saints & Strangers, Show Me a Hero en Wolf Hall. Vanaf 11 januari t/m 31 januari kun je stemmen op jouw favoriet. Welke heb jij gekozen en waarom?
Leuk?
Bekijk stemmen

Reacties (7)

ThomasNL92
ThomasNL92 8 januari 2016, 17:02
Eigenlijk alleen Wolf Hall gekeken van ze allemaal :)
CC11
CC11 8 januari 2016, 17:09
De beste miniserie van 2015 was voor mij zonder twijfel : "The Heavy Water War: Stopping Hitler's Atomic Bomb", op de voet gevolgd door "Making a Murderer".
De genomineerden komen nog niet eens in de buurt van deze twee wat mij betreft.
anonymous
anonymous 8 januari 2016, 17:28
Ik ga dan voor fargo en american horror story ook al zijn dit eigenlijk antologieseries
JanWillemK
JanWillemK 8 januari 2016, 17:32
Childhood's End is de enige mini-series die ik heb gekeken.. dus die :P
tweemaalh
tweemaalh 8 januari 2016, 17:52
Alleen Jonathan Strange and Mr. Norrell gezien. Die krijgt dan ook mijn stem hierin.
shira66
shira66 9 januari 2016, 11:38
Van de hierboven genoemde series heeft the book of negroes het meeste indruk op me gemaakt, dus zou zeker op 1 komen. Afgelopen week making a murderer gezien en daar ben ik nog steeds een beetje van ondersteboven, er zijn weinig series die me van de ene verbazing in de andere lieten vallen en het is dat ik lekker onderuit op de bank lag maar anders was ik op sommige momenten van m'n stoel afgedonderd.
anonymous
anonymous 9 januari 2016, 12:37
Ik zie hier Making a Murderer voorbij komen en dat is natuurlijk een fantastische serie. Maar, dat is geen miniserie maar een documentaireserie. Qua documentaireseries zijn The Jinx en Making a Murderer de beste dingen die ik vorig jaar heb gezien. Die behoren tot de beste series van 2015.
Log in om een reactie achter te laten