Hinterland

7.8 / 10
45 min
Detective
Volg deze serie
Bekijk trailer
Je blokkeert onze banners :(
We merken dat onze advertenties niet worden weergeven, waarschijnlijk omdat je AdBlock, Ghostery of andere software gebruikt. Dat vinden we jammer, hiermee ontneem je MijnSerie in essentie inkomsten die we hard nodig hebben. Help ons door MijnSerie te whitelisten of neem Premium!
9
Bert Peene geeft "Hinterland - Seizoen 3" een 9.
Geschreven door Bert Peene op 18 augustus 2017.
Leuk?
4
0
Bekijk stemmen

Hinterland - Seizoen 3

Met een geweldige explosie, gevolgd door een ondoordringbare zee van vuur die al Mathias’ bezittingen vernietigde: zo eindigde het tweede seizoen van de Britse detectiveserie Hinterland. Ook de foto’s van zijn kinderen, misschien wel zijn dierbaarste bezit, verdwenen in de vlammen. Logisch dat seizoen 3 op dat punt begint: Tom Mathias, staand voor de verbrande resten van het onderkomen dat al die tijd zo’n beetje als schuilplaats gediend had. Een plek waar hij zich kon terugtrekken als het gezelschap van mensen hem even teveel werd.

Inmiddels kennen de trouwe kijkers Mathias’ geheim: een van zijn kinderen is door verdrinking om het leven gekomen en daarvan geeft hij zichzelf de schuld; hij had beter op moeten letten. Die verschrikkelijke gebeurtenis probeert hij aan de kust van Wales achter zich te laten, maar veel tijd voor rouwverwerking krijgt hij niet, want het ene misdrijf is nog niet opgelost of een volgende zaak dient zich al weer aan. In dat opzicht vormt deze derde serie geen uitzondering op de vorige twee. Een predikant wordt vermoord, de conservator van het plaatselijke museum komt op eenzelfde gruwelijke manier op het leven, terwijl in het derde verhaal een mislukte zzp’er op ramkoers iedereen wil vermoorden die op de een of andere manier een belangrijke rol in zijn leven gespeeld heeft; ook zijn zoontje.

Overigens is het misschien beter niet van verhalen maar van hoofdstukken te spreken. Want meer nog dan in beide vorige series vormen de vier afleveringen van seizoen drie samen één verhaal. En als je het goed bekijkt, geldt dat eigenlijk voor alle drie de series samen, want de dood van Kieron Jones in de allereerste aflevering, een jongeman met een dubieus kindertehuisverleden, speelt ook in seizoen drie een belangrijke rol. Jones had een deel van zijn jeugd doorgebracht in Pontarfynach, een tehuis voor moeilijk opvoedbare jongeren. Jaren geleden was er sprake van mogelijk kindermisbruik, maar onderzoek had destijds niets concreets opgeleverd. De zelfmoord van een psychiatrische patiënt die ook in Pontarfynach gewoond heeft, brengt dat verleden echter weer tot leven en als deze keer Tom Mathias zich ermee bemoeit, moeten de sleutelfiguren van destijds uiteindelijk tot hun spijt onder ogen zien dat vluchten niet meer kan, ondanks dat zij intussen een aantal belangrijke getuigen om het leven hebben gebracht.

In seizoen drie worden alle cliffhangers uit het eerste seizoen geduid. Over het verleden van Tom Mathias heb ik het hiervoor al gehad, maar ook de reden van de merkwaardige houding van zijn chef, commissaris Brian Posser (Aneirin Hughes, Judge John Deed), wordt uit de doeken gedaan. In de slotscène van serie één kijkt hij Mathias, die zojuist weer een misdrijf heeft opgelost, na met een bedenkelijke blik in zijn ogen. Zo'n blik van: "Je hebt deze klus prima geklaard, maar ik blijf je in de gaten houden; ik wil zelf geen last van je vasthoudendheid hebben".

Intussen wordt ook Mathias’ sidekick, DI Mared Rhys (Mali Harries, Foyle’s War), met spoken uit haar verleden geconfronteerd. Mared is een ongehuwde moeder en nu blijkt dat haar dochter voortgekomen is uit een kortstondige, buitenechtelijke relatie met een van haar superieuren. En uitgerekend deze verwekker van haar kind wordt tijdelijk als onafhankelijke buitenstaander in Aberystwyth gestationeerd.

Mijn kritiek op het eerste seizoen van Hinterland was niet mals; niet meer dan een 5 wilde ik ervoor geven. Het noir-karakter van het verhaal lag er wat mij betreft te dik bovenop en ik vond Tom Mathias een ongeloofwaardig personage; dat zwijgen en dat ondoorgrondelijke kijken van hem zorgden voor steeds meer irritatie. Eigenlijk had ik na de laatste aflevering afscheid genomen van de Welshe productie. Toch heb ik naderhand de afleveringen van het tweede seizoen ook bekeken en die vielen mij reuze mee; ik vond met name de verhalen een stuk sterker.

Na de derde serie ben ik helemaal om en hoop ik vurig dat binnenkort de kogel door de kerk gaat en dat er een vierde serie komt. Want serie drie is ijzersterk: driehonderdzestig minuten van bloedstollende spanning. Niet alleen doordat het hoofdverhaal over het misbruik in Pontarfynach zijn ontknoping nadert; ook de derde aflevering over de strijd van Llew Morris (Owen Anwyn) tegen de Grote Boze Buitenwereld is van grote klasse, met name door ijzersterk acteerwerk van de hoofdpersoon. Hoe het ook zij, het ondoorgrondelijke, eigenzinnige karakter van het personage Tom Mathias moet genoeg inspiratie bieden voor een nieuwe reeks verhalen over wat zich zoal afspeelt in de gesloten gemeenschappen van het platteland van Wales, zaken waarover doorgaans gezwegen wordt als het graf.
Volg Hinterland
Vorige aflevering
Episode 4: Part 2
Episode 4: Part 2
03x08
Leuk?
4
0
Bekijk stemmen

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst
Hinterland