Breaking Bad

8.6 / 10
48 min
Misdaad
Volg deze serie
Bekijk trailer
Je blokkeert onze banners :(
We merken dat onze advertenties niet worden weergeven, waarschijnlijk omdat je AdBlock, Ghostery of andere software gebruikt. Dat vinden we jammer, hiermee ontneem je MijnSerie in essentie inkomsten die we hard nodig hebben. Help ons door MijnSerie te whitelisten of neem Premium!
10
anonymous geeft "Breaking Bad - Complete serie" een 10.
Geschreven door anonymous op 21 november 2013.
Leuk?
5
0
Bekijk stemmen

Breaking Bad - Complete serie

Allereerst wil ik beginnen met dat ik niet geloof in tienen. Zoiets als perfectie bestaat bijna niet, maar als er een serie is die daar dicht bij in de buurt komt dan is het wel Breaking Bad. De serie die de absurde rolschaatsende vader in Malcolm in the Middle omtoverde in een van de grootste acteurs die het medium televisie ooit gezien heeft. Breaking Bad is een serie waar elk superlatief er een te weinig is. De serie groeide uit van een weinig bekeken serie in zijn eerste seizoenen, naar een wereldwijd fenomeen in het laatste seizoen (met kijkcijfers waar je u tegen mag zeggen voor een kabelserie). Dat door een consistente hoge kwaliteit en aanhoudende mond-tot-mondreclame. En dat maakte mensen nieuwsgierig, en dat is geheel terecht.

Breaking Bad wordt door veel critici beschouwd als een van de grootste televisie series allertijden en het Amerikaans Filminstituut (AFI) riep de serie uit tot een van de tien beste series van het jaar 2008, 2010, 2011 en 2012 (die voor 2013 zal spoedig volgen). Breaking Bad is onlangs ook opgenomen in de 2014 editie van Guinness World Records, omdat de serie een score van negenennegentig procent (van de honderd) heeft op MetaCritic.com, wat Breaking Bad kritisch gezien de best gewaardeerde show allertijden maakt. De serie heeft tot nu toe vijftig prijzen in de wacht gesleept, waaronder Emmys, TCA awards, Critics Choice awards, Saturn awards, Satellite awards, Screen Actors en Writers Guild awards. Dat zegt meer dan genoeg.

Het verhaal is al oneindig verteld, maar de serie gaat over de inmiddels cultheld Walter White (Bryan Cranston, Malcolm in the Middle), een scheikundeleraar waarbij kanker is vastgesteld. Om na zijn dood in het levensonderhoud te kunnen voorzien van zijn gezin, begint hij methamfetamine te vervaardigen met zijn partner, oud student Jesse Pinkman (Aaron Paul, Smashed). Gedurende vijf seizoenen krijgt het publiek te zien hoe de twee in het vak rollen, welke obstakels zij moeten overwinnen in hun nieuwe professie en welke impact hun nieuwe werkzaamheden hebben op henzelf en hun naasten. De twee groeien uit tot spelers om rekening mee te houden en komen daardoor ook op de radar van lokale en federale politiediensten. Maker Vince Gilligan schotelt ons in tweeënzestig afleveringen hoofdpersonen voor die totaal veranderd zijn wanneer je de seriefinale bereikt. Want geloof mij, zowel Walter als Jessie zijn totaal verschillende mensen aan het eind van de serie en de twee zullen niet alleen zichzelf, maar ook hun omgeving in een neerwaartse spiraal sleuren.

De serie heeft alles wat de kritische kijker zoekt; karakterontwikkeling, consistentie, continuïteit, fenomenaal acteerwerk, ijzersterke dialogen, sublieme scènes en montages, fantastische schrijvers, prachtige cinematografie en vooral, wellicht het belangrijkste, visie. Hier is een serie die, met bedenker Vince Gilligan, weet welk verhaal het wil vertellen en op welke manier. Wanneer je de serie kijkt, merk je dat de makers liefde voor hun product hebben en echt erover nagedacht hebben wat zij ons willen tonen. Elke actie heeft consequenties, alles heeft causale verbanden. Het een staat niet los van het ander. Dit is een serie die weet waar het naar toe wil, maar ook nauwkeurig de stappen laat zien hoe men op dat punt moet geraken. Denk alleen maar aan de scène waarin de familie White hun alibi loopt te repeteren en elkaar overhoren om te zorgen dat hun verhaal klopt. Dit soort details zijn en worden altijd essentieel gemaakt in de wereld van Breaking Bad, iets wat, onbegrijpelijk, negen van de tien series overslaan omdat men te snel wilt naar het spannende gedeelte, maar daardoor vergeet dat je als kijker wel geïnvesteerd en geïnteresseerd moet zijn in de personages die dat 'spannende' overkomt. En dat is een hoofdregel van kwaliteitstelevisie: Het heeft allemaal geen zin als het publiek niet betrokken is bij de personages en hoe zij zich ontwikkelen. Het gaat om karakter, niet om plot! Iets wat ik ook altijd stellig mee kreeg tijdens filmopdrachten.

Het is daarom ook niet verwonderlijk dat kabeldramas al jaren toonaangevend (ze zeggen ook niet voor niets dat je voor kwaliteit op kabel moet zijn) zijn in televisieland en series als Breaking Bad bewijzen waarom. Dit soort lef, ambitie, productiewaarden en vakmanschap (voor en achter de schermen) zie je gewoon niet bij netwerktelevisie. Elke kritische kijker zal dat waarschijnlijk blind beamen. Een redelijke aflevering van Breaking Bad is bijna altijd nog beter dan wat er elders op de buis wordt gebracht. Ik zelf heb mij vaak zitten vergapen aan het acteergeweld van Bryan Cranston, Aaron Paul en de gehele cast, trouwens. Want alle lof gaat vaak uit naar die twee, maar ook Anna Gunn (Deadwood), Dean Norris (Under the Dome), Giancarlo Esposito (Revolution), Jonathan Banks (Day Break) en Bob Odenkirk (How I Met Your Mother) leveren fantastisch werk. Dit is een cast die het materiaal naar ongekende hoogtes tilde. Al die prijzen die de cast ten deel viel, waren natuurlijk niet voor niks.

En ook de verschillende cinematografische hoogstandjes waren om je vingers bij af te likken. Ik herinner mij nog de tracking shot in de aflevering 'Crawl Space' waar Walter ligt in een kruipruimte en de camera hypnotiserend langzaam wegtrekt van Bryan Cranston. Het waren dit soort prachtige cameratechnieken die bijna in elke aflevering wel te vinden waren. Ook kan elke fan wel uit het hoofd een of meerdere memorabele scènes en dialogen uit de serie opnoemen. Persoonlijk denk ik aan de openingssequentie van 'Negro y Azul', de nagelbijtende spanning in 'One Minute', 'Ozymandias' en 'Dead Freight', Walters dreigement aan Hank in 'Blood Money', Walters arrogante monoloog in 'Say My Name' of de hilarische intrede van Saul Goodman in 'Better Call Saul'. Zo zijn er genoeg geniale afleveringen (en scènes) op te noemen waar men vol enthousiasme over zou kunnen praten, het zijn er werkelijk te veel om op te noemen. Dat gepaard met de setting van de serie, de sfeer en de toon die op elk moment kon omslaan van familiair naar uiterst grimmig, maken de Breaking Bad ervaring een uiterst memorabele.

Ik kan eerlijk zeggen dat ik de serie onwijs ga missen, maar desondanks blij ben met de vele uren kijkplezier die Vince Gilligan en cast en crew mij hebben gegeven. Breaking Bad stopte tenminste op haar hoogtepunt, iets waar een zender als Showtime nog wat van kan leren (vraag het maar aan de fans van Dexter). Series als Breaking Bad herinneren mij weer eraan waarom ik het medium televisie een warm hart toedraag en waarom televisie allang niet meer hoeft onder te doen voor haar grote broer op het grote scherm, de film. Dit soort series bewijzen dat je ook op het kleine scherm kwaliteit terug vindt die men in het verleden vaak alleen aan films toeschreef. Ik ben daarom ook blij dat de spin-off Better Call Saul eraan komt. Niet dat ik verwacht dat dit niveau geëvenaard zal worden, maar als er iemand daar tenminste bij in de buurt kan komen, dan is het Vince Gilligan en zijn team wel. Zoals gezegd geloof ik bij voorbaat niet echt in tienen, ik zou Breaking Bad dan ook inschalen op een negen en een half. Zo had ik ook moeite met enkele verhaallijnen. Maar deze serie heeft zoveel betekend voor het televisielandschap, het niveau was constant zo hoog en de serie heeft zoveel mensen aan de buis gekluisterd en plezier gegeven, dat ik voor deze serie gemakkelijk een uitzondering kan maken. Dat, en omdat ik ervan overtuigd ben dat de erfenis van Breaking Bad groot zal zijn.

Breaking Bad kun je oneindig analyseren en over filosoferen. Elke liefhebber van kwaliteitstelevisie zou meteen moeten stoppen met de serie die hij/zij nu kijkt en hieraan moeten beginnen. Over tientallen jaren zullen we het hier nog steeds over hebben. Film- en televisiestudenten zullen hier essays over schrijven en andere series zullen dit proberen te kopiëren. Dat kan bijna niet anders, zoveel heeft deze serie teweeg gebracht. Verwacht Breaking Bad dan ook zeker terug bij de Emmy-uitreiking van volgend jaar, waar de serie huis gaat houden. Ik kan dan ook niet anders dan afsluiten met een legendarische quote van Walter White uit de aflevering 'Cornered': "You clearly don't know who you're talking to, so let me clue you in. I am not in danger, Skyler! I am the danger! A guy opens his door and gets shot and you think that of me? No, I am the one who knocks!" Nee, jongens en meisjes; dit was me er een! Breaking Bad, cast en crew; het ga jullie goed en bedankt voor dit topproduct waar ik getuige van heb mogen zijn! Saluut!
Volg Breaking Bad
Vorige aflevering
Felina
Felina
05x16
Leuk?
5
0
Bekijk stemmen

Reacties (16)

avatar_lolmutsen
21 nov 2013 08:47 -
Zeker een goede serie. Wel grappig dat je jezelf tegen spreekt in het begin met die tienen
Reageer
avatar_petra1
21 nov 2013 12:02 -
hello lolmutsen......de tien was van Vevie.... niet van de auteur van bovengeschreven stuk.

tenminste dat denk ik...
Reageer
avatar_anonymous
10 dec 2013 19:16 -
Tja Vevie. Zo denken ze zomaar dat je het bovenstaande stuk niet geschreven hebt ;)
Goed, waar zal ik beginnen? Ken ik Breaking Bad? Nee, ik heb hier en daar eens een aflevering gezien. Natuurlijk staat hij wel op mijn te kijken lijst. Toen ik vandaag jouw recensie van iemand anders kreeg (diegene wil ook zo graag dat ik kijk) moet ik bekennen dat ik toch wel nieuwsgierig ben geworden.
Dat je niet in tienen gelooft weet ik maar al te goed :) Dus als jij deze serie een tien geeft wil dat wat zeggen. Ik ben het niet altijd met je mening eens (The Following, The Blacklist), maar dat wil niet zeggen dat ik daarom Breaking bad zou laten schieten. Ik ga er binnenkort eens voor zitten (lange zit met 62 afleveringen). Ik laat je weten of ook ik het een tien waard vind, en je weet; ik geef graag een tien weg. Dus ook voor jouw recensie... een tien!
Reageer
avatar_razorlord
30 Mei 2018 23:08
en..5 jaar later nu.. al gekeken?
Reageer
avatar_anonymous
10 dec 2013 23:43 -
Hey Karin, thanks voor je reactie en dat je mijn recensie waardeert. Ja, Breaking Bad is een van die series die alle lof en erkenning die het krijgt gewoon dubbel en dwars verdient. Geen enkel gesprek over de beste serie ooit kan gevoerd worden zonder het noemen van Breaking Bad. Je kent mijn mening over The Following en The Blacklist en het is goed dat jij een andere mening bent toebedeeld. Maar met alle respect voor die twee series; die mogen niet eens in hetzelfde gesprek met Breaking Bad genoemd worden. Het verschil in kwaliteit is zo enorm dat het gewoon schrikbarend is. Breaking Bad wordt wijd gezien als een van de beste series ooit, al dan niet de beste. The Following wordt door de meeste critici en kritische kijkers verafschuwd. Laat elke serie vallen die je nu kijkt en begin aan Breaking Bad. Trouwens, ook Friday Night Lights zal jij zeker waarderen. Ook zo een geweldige serie. Dat is mijn volgende tip voor jou
Reageer
avatar_anonymous
04 feb 2014 23:52 -
Beste serie die ik ooit heb gezien.
Heb wel even een potje lopen janken aan het einde van de film.
Ik heb zelf een verleden binnen deze scene en ook ik begon ooit met een goed doel voor ogen. Jaren later kijk je er op terug en zie je het leed.

Prachtige serie ,,, geen woorden voor.
Reageer
avatar_timmehh2134
11 nov 2014 17:39 -
Mee eens jeremy
Reageer
avatar_jellesteeg
26 maa 2015 14:45 -
Blijf met plezier deze recensie lezen, Vevie. Het pusht me alleen maar meer om deze serie nog eens te gaan kijken. Persoonlijk heb ik naast Breaking Bad nog twee series een tien gegeven: Fargo en Game of Thrones. Ik ben het dus roerend met je eens, al krijgt Breaking Bad wel een 10+ bij mij, haha ;-)
Reageer
avatar_anonymous
11 apr 2015 11:29 -
Thanks, Jelle. Ik ga er zelf ook weer aan beginnen. Misschien in de zomer, wanneer het een rustigere televisieperiode is.
Reageer
avatar_jellesteeg
14 apr 2015 11:48
Was ik ook van plan tot ik besloot om te beginnen aan de boeken van Game of Thrones, haha. Dat houdt me wel even zoet.
Reageer
avatar_remcoudb
01 jul 2015 21:56 -
Top recensie! Je weet precies te verwoorden wat deze serie inhoud. Wat zou ik voor deze serie toch graag mijn geheugen verliezen:) Nu over een aantal jaar maar eens herkijken.
Reageer
avatar_RoukieNL
04 sep 2015 11:14 -
Uitmuntende recensie, top serie
Reageer
avatar_Stefan_Eelman
08 jan 2016 16:50 -
verslavend, bijna in een marathon afgekeken :)
Reageer
avatar_anonymous
25 aug 2018 15:01 -
Vreemd, ik heb aflevering één niet eens kunnen afkijken vanwege het in mijn ogen waardeloze acteerwerk. Sowieso, ik heb eens gesnuffeld aan dat Netflix, maar vind het allemaal van een vergelijkbaar laag niveau. Ik ben boven de 50:ik vermoed dat het daarmee iets te maken heeft.
Reageer
avatar_merase
26 aug 2018 08:25
Nee hoor je leeftijd heeft er niks mee te maken. Ik was 55 toen ik aan de serie begon, en wat heb ik genoten van ieder personage die allemaal weten hoe ze moeten acteren.
En over de verhaallijnen, hoe verzinnen ze het!
Gelukkig is er nu Better call Saul om de pijn te verzachten en terug te denken aan de beste serie alle tijden. Als je alle series van een laag niveau vindt dan wordt het moeilijk om het jouw naar het zin te maken, want er wordt genoeg moois gemaakt.
Reageer
avatar_foxathome
19 maa 2019 21:27 -
Top serie! Vergeet niet verder te gaan met Better Call Saul, het verhaal voor deze serie...
Reageer
Breaking Bad