Mijn
Serie
Inloggen

Inloggen

E-mailadres / gebruikersnaam en / of wachtwoord zijn niet correct.
American Crime - Seizoen 2
9.5
Mandy Gelling-Potharst geeft American Crime - Seizoen 2 een 9.5.

American Crime - Seizoen 2

Hield American Crime in het eerste seizoen America één spiegel voor, in het tweede seizoen is er geen ontsnappen meer mogelijk

Hield American Crime in het eerste seizoen Amerika één spiegel voor, in het tweede seizoen is er geen ontsnappen meer mogelijk. Waar je kijkt, overal zie je spiegels waarin pijnlijk duidelijk wordt hoe het leven soms in elkaar zit. Misschien heb je je mond vol over de vooroordelen van je familie, maar als puntje bij paaltje komt kan het blijken dat je zelf ook overloopt van de vooroordelen. Dat kan bij tijd en wijle behoorlijk pijnlijk en ongemakkelijk zijn.

American Crime is geen gemakkelijke wegkijk-serie. Je moet er voor gaan zitten en soms het schaamrood op de kaken of kromme tenen accepteren. Alle acteurs weten de serie naar grote hoogte te tillen en ondanks het vreemde einde vind ik het tweede seizoen beter dan het eerste. Misschien spreekt het verhaal me meer aan en zijn de acteurs beter op elkaar ingespeeld. Hoe het ook zij; ik denk dat iedereen naar American Crime zou moeten kijken.

De serie verteld in het tweede seizoen het verhaal van Taylor Blaine (Connor Jessup, Falling Skies) die het slachtoffer wordt van seksueel geweld. Maar, net als in het eerste seizoen, er is actie en reactie, oorzaak en gevolg. Het seksuele geweld en de aanklacht is een klein kiezeltje dat van een berg afrolt en onderop eindigt in een gigantische aardverschuiving. Niemand blijkt geheel onschuldig en niemand houdt zijn handen schoon. De mensen die om het hardst roepen dat ze verkeerd behandeld worden en slachtoffer zijn, blijken zelf vol met vooroordelen te zitten.

[image-60943]

Een uitstekende Felicity Huffman doet als schooldirecteur Leslie Graham haar uiterste best om de school vrij te houden van aanklachten en partijdigheid. Timothy Hutton is als basketbalcoach zeer geloofwaardig en goed op dreef, helaas heeft hij de zaken niet zo in de hand als hij zou willen. De moeder van Taylor Anne, gespeeld door een super Lili Taylor, doet wat ze denkt dat ze moet doen, maar door haar zoon in bescherming te willen nemen stapt ze in de ene na de andere valkuil.

Speciaal wil ik Regina King noemen. Ze won een Emmy voor haar prestaties in het eerste seizoen en volgens mij verdient ze er nu twee. King speelt Terri Lacroix, een vooringenomen vrouw en moeder met een partijdige en vooropgezette mening, die niet één spiegel voorgeschoteld krijgt maar vele. Haar gelijk krijgen is haar doel, maar dat doel komt steeds verder weg te staan naarmate de spiegels dichterbij komen.

Maar niemand is veilig in het narratief van American Crime, zelfs de kijker niet

American Crime wordt opgenomen als een documentaire, elk beeld is er weer één om in te lijsten. Ze zouden niet verkeerd staan in de Tate Modern, om maar een voorbeeld te noemen. Er wordt door de rust waarin het verhaal verteld wordt een soort schijnveiligheid opgebouwd. Maar niemand is veilig in het narratief van American Crime, zelfs de kijker niet. Laat American Crime over je heen komen, kijk zonder oordeel, want die krijg je onherroepelijk terug.

Het tweede seizoen geef ik een 9,8 voor een bijna perfecte ABC dramaseries.

Over de auter, Mandy Gelling-Potharst

Mandy Gelling-Potharst
Mandy (1966) schrijft vanaf 2013 recensies, nieuwsberichten en columns. Inmiddels is het schrijven en meedenken voor MijnSerie een grote hobby geworden waar ze voorlopig nog niet mee wil stoppen. Ook maakte ze tussen 2016 en 2018 elke week een radiocolumn op Roulette FM voor het programma Ochtend Oostrom met Peter Oostrom. Vanaf januari 2019 gingen de twee weer samenwerken door éénmaal per maand een MijnSerie Podcast te maken. En sinds september 2018 is ze content manager. Vanaf 1 maart 2020 is ze hoofdredacteur van MijnSerie. Het genre series waar ze naar kijkt is nu ook zo uitgebreid dat ze niet kan zeggen welk genre, naast horror/thriller en alles over Sherlock Holmes, ze nu het beste vindt. Alle genres hebben wel iets wat haar aanspreekt. Ze staat altijd open voor goede tips over series die ze nog niet op haar kijk- of wensenlijstje heeft staan
Bekijk profiel van Mandy Gelling-Potharst
Leuk?
Bekijk stemmen

Reacties (6)

DavidPrice
29 april 2016, 18:34
Volkomen mee eens. Ademloos naar gekeken. En Regina King, doe even alle prijzen naar haar!
0
CC11
29 april 2016, 20:17
Ik hem al een tijdje klaar staan want dit is het soort van serie dat ik in één keer wil uitkijken,
maar ik was eerst nog aan iets lichters toe.
Je recensie klinkt in ieder geval veelbelovend.
Benieuwd of seizoen 2 de meest kritische kijkers ook kan bekoren ;-)
0
alexanderleveld
30 april 2016, 10:30
Ik ben het helemaal met je eens. Ook ik vind dit tweede seizoen een stuk aangrijpender dan het eerste seizoen. Misschien komt het doordat het zich focust op 'jongeren' en dat ik mij daar beter mee kan identificeren, maar stuk voor stuk spelen ze de sterren van de hemel. De cinematografie is om te smulleb en zeker Ms King en Ms Huffman zijn fantastisch. Een aangrijpend stuk en dat voor ABC, ik houd ervan
0
Tragically
1 mei 2016, 00:38
Ik ben benieuwd naar deze serie! (Nee, ik heb het nog niet bekeken)
1
anonymous
1 mei 2016, 00:40
Ik ben er ook benieuwd naar.
0
CC11
26 mei 2016, 23:56
Voor ik aan seizoen twee begon had ik eigenlijk nog een beetje mijn bedenkingen of het wel een goed idee was om acteurs een compleet andere rol te laten spelen binnen één en dezelfde serie.

Volledig onterecht zo is gebleken, want niet alleen is het tweede seizoen volgens mij beter en boeiender dan het eerste ook verschillende acteerprestaties zijn van een hoog niveau.

En eerlijk is eerlijk, in het tweede seizoen zijn het de dames die de show stelen en, al dan niet opzettelijk, hun mannelijke collega's naar bijrollen verwijzen.

Felicity Huffman die als schooldirectrice zonder verpinken op elk moment het geweer van schouder verandert teneinde haar school van een schandaal te vrijwaren, en vooral om te voorkomen dat de stroom van inkomsten zou stoppen, en waarvoor ze bereidt is alles en iedereen op te offeren.
Lili Taylor, die als alleenstaande moeder van het slachtoffer een meer dan overtuigende rol neerzet en Regina King die haar rol als bevooroordeeld, omhooggevallen racistisch kreng zo perfect neerzet dat je wel een hekel aan haar moet krijgen.

Eén minpuntje toch vind ik dat wanneer je iemand een Franse achternaam (Lacroix) geeft dat de persoon (King) die deze rol speelt haar eigen naam toch minstens correct zou mogen uitspreken. Een kleinigheidje natuurlijk maar de Amerikaanse verbastering die er van gemaakt wordt staat niet op het zelfde niveau van de rest.

Zoals gezegd verwijzen eerder genoemde dames de mannen hier naar het tweede plan en ook al zijn de mannelijke collega's niet slecht bezig staan ze, voor mij althans, hier in het tweede seizoen toch duidelijk in de schaduw van drie sterke vrouwen al onderneemt Timothy Hutton naar het einde toe nog wel een niet onverdienstelijke poging om het tij te doen keren.

Dat alles maakt dat mijn score voor het tweede seizoen met een 8,9 beduidend hoger ligt dan wat ik het eerste seizoen gaf.
Meer heb ik er eerlijk gezegd niet voor over, daarvoor zitten er enkele elementen in de serie die men beter korter had gehouden of zelfs weggelaten, omdat ze in wezen helemaal niks bijdragen aan het geheel.
Zo hoef ik in de loop van de serie tijdens een gala-avond geen 10 minuten van het optreden te zien om te geloven dat er een gala-avond geweest is, tenzij dit werkelijk iets zou toevoegen aan het verhaal.

Ook de getuigenissen door de serie heen van personen die drama's als Columbine van dichtbij hebben meegemaakt leken mij eerder op maat van de Amerikaanse thuismarkt dan dat ze een gemiddelde Europeaan zullen boeien en had men misschien beter opgespaard om na het einde van de serie achteraan toe te voegen in plaats van de serie telkens te onderbreken.
0
Log in om een reactie achter te laten