Zwarte Tulp

7.7 / 10
45 min
Drama
Volg deze serie
Bekijk trailer
Je blokkeert onze banners :(
We merken dat onze advertenties niet worden weergeven, waarschijnlijk omdat je AdBlock, Ghostery of andere software gebruikt. Dat vinden we jammer, hiermee ontneem je MijnSerie in essentie inkomsten die we hard nodig hebben. Help ons door MijnSerie te whitelisten of neem Premium!
8.5
Mandy Gelling geeft "Zwarte Tulp - Seizoen 1" een 8.5.
Geschreven door Mandy Gelling op 29 mei 2015.
Leuk?
3
0
Bekijk stemmen

Zwarte Tulp - Seizoen 1

Het bewijs is geleverd, ze kunnen dus wel goede kwaliteit series maken in Nederland. Zwarte Tulp is daar het bewijs van. Heb je hem nog niet gezien omdat je niet naar Nederlandse series kijkt vanwege de soms tenenkrommende kwaliteit. Ik zou zeggen ga eens kijken naar Zwarte Tulp, de eerste originele serie van Videoland, is on-Nederlands goed. Het verhaal, de acteurs, de dialogen en de regie is gewoon weg goed. Ik heb een donkerbruin vermoeden dat als er Engels, Deens, Frans of Zweeds werd gesproken in deze serie het veel meer fans en dus kijkers zou hebben. Maar de meeste serieliefhebbers zijn zo vaak teleurgesteld in de Nederlandse seriemakers dat ze niet meer de moeite nemen om te gaan kijken.

Zwarte Tulp verhaalt over een oer-Hollands product de tulp. De families waar het om draait, daarvan is de ene familie Kester handelaar en de andere familie Vonk is kweker. Het is het verlangen om als eerste de Zwarte Tulp te kweken en een vreselijk ongeluk wat van deze families vijanden heeft gemaakt. Huub Stapel, Linda van Dyck, Anna Drijver, Marcel Musters en Pim Lambeau zijn enkele van de grote namen die van Zwarte Tulp een feest maken om naar te kijken. En ik wil Puck van Stijn even speciaal benoemen, deze jonge maar geweldige actrice houd zich uitstekend staande tussen al het acteer geweld van de geweldige acteurs die ik al eerder benoemde. Ik denk dat Puck een groot actrice in de dop is.

Videoland kan met Zwarte Tulp zich prima staande houden naast de HBO en Netflix originals. Zwarte Tulp is een ouderwets goede Nederlandse serie en zet Videoland in één klap op de kaart. Van mij mogen er meer series komen zoals Zwarte Tulp, het is genieten geblazen. Perfect is het niet, maar de acteurs spelen overtuigend en doen wat ze moeten doen met het materiaal. De prachtige Anna Drijver (Levenslied) speelt als Emma Vonk een fantastische rol. Linda van Dyck (Unit dertien), die volgens mijn één van de beste actrices in Nederland is, is overtuigend als Marieke Vonk. Huub Stapel (Goedenavond, Dames en Heren), die sinds De Lift bij mij niet meer stuk kan, speelt de markante en aparte rol van Luuk Vonk met verve.

Het is heerlijk te zien dat er duidelijk is nagedacht over het script, de dialogen, de omgeving en cameravoering. De grote namen stellen niet teleur en de schrijver Els Buseman (Bit) mag van mij nog meer van dit soort schrijven. Voor het eerst in hele lange tijd heb ik oprecht weer kunnen genieten van een Nederlandse dramaserie. Ook de sfeerplaatjes van onze prachtige bollenvelden droegen bij aan de serie. Wat ik ook nog speciaal wil vermelden is de leader, die is prachtig te noemen. Het nummer van Jeff Alexander – Come Wander with Me is in de jaren zestig voor het eerst gebruikt in The Twilight Zone.

Begrijp me niet verkeerd, deze serie steekt niet boven de series van HBO of Netflix uit, maar voor Nederlandse begrippen is dit een serie waar over gesproken mag en kan worden. De kwaliteit is uitmuntend en sommige acteurs, zoals Raymond Thiry (Penoza) als Sasha en Benja Bruijning (Dokter Deen) als Joeri Vonk, zou ik graag in een dergelijk setting nogmaals terug zien. Het verhaal is voor Nederlandse begrippen een beetje typisch, maar dat mag. We hoeven toch niet allemaal eenheidsworsten voorgeschoteld te krijgen? Zwarte Tulp heeft een begin een midden en een eind en alle losse draadjes worden prachtig opgerold. Het verhaal wordt in een uitstekend tempo verteld, in twaalf afleveringen heb ik me geen moment verveeld.

Videoland heeft nog niet aangekondigd of Zwarte Tulp eventueel een vervolg gaat krijgen. Voor het verhaal is het niet nodig, maar van mij mag het wel. Misschien een prequel met een grotere rol voor Stapel. Zwarte Tulp krijgt van mij een 8,5 en daarbij spreek ik de hoop uit dat Videoland meer van dit soort series gaat maken.
Volg Zwarte Tulp
Vorige aflevering
Tot de dood ons scheidt
Tot de dood ons scheidt
02x12
Leuk?
3
0
Bekijk stemmen

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Nieuwste recensies

Suburra - Seizoen 3

7

The Haunting - Seizoen 2

8

The Alienist - Seizoen 2

8

The Queen's Gambit - Seizoen 1

9

Chicago Med - Seizoen 5 (DVD)

7.5

24 seizoen 7 t/m 9

8