Tyrant

8,0 / 10
43 min
Drama
Volg deze serie
Je blokkeert onze banners :(
We merken dat onze advertenties niet worden weergeven, waarschijnlijk omdat je AdBlock, Ghostery of andere software gebruikt. Dat vinden we jammer, hiermee ontneem je MijnSerie in essentie inkomsten die we hard nodig hebben. Help ons door MijnSerie te whitelisten of neem Premium!
7
anonymous geeft "Tyrant - Eerste aflevering" een 7.
Geschreven door anonymous op 25 juni 2014.
Leuk?
1
0
Bekijk stemmen

Tyrant - Eerste aflevering

Een van de meest besproken series deze zomer is de FX serie Tyrant. Controversieel vanwege haar Arabische setting en de vrees voor Moslim-stereotypering. Bekritiseerd voor de afbeelding van seksueel geweld. Onzeker vanwege het problematische productieproces. Toch staat Tyrant er. De serie slaagt niet in alles wat het wil bereiken, maar is toch een van de verrassende pilots van het jaar.

Barry Al Fayeed (Engelsman Adam Rayner, Hawthorne) woont in de Verenigde Staten met zijn vrouw Molly (Jennifer Finnigan, Close to Home), dochter Emma (Anne Winters, The Fosters) en zoon Sammy (Noah Silver, The Borgias). Als Barry's neef gaat trouwen besluit hij met zijn familie aanwezig te zijn. De bruiloft is echter in het fictieve Abbudin, waar Barry's familie de macht in handen heeft. Barry heeft twintig jaar eerder het leven als zoon van dictator Khaled Al Fayeed (Nassar Faris, Elementary) achter zich gelaten. Barry's broer en opvolger van de troon, Jamal (Ashraf Barhom, 300: Rise of an Empire), belichaamt alles wat Barry heeft proberen te ontvluchten. De terugkeer gaat gepaard met wrange begroetingen, een botsing van culturen en een vacuüm waarin Barry binnen de kortste keren geconfronteerd wordt met zijn verleden en zijn toekomst.

Tyrant is een Godfather-achtige concept, bedacht door Gideon Raff (Homeland). HBO en Showtime wilde het project hebben, maar FX liep er mee weg. Regisseur Ang Lee (Life of Pi) verliet het project, evenals producent Craig Wright (Dirty Sexy Money) en uiteindelijk ook Raff zelf. In plaats daar van is Howard Gordon (Homeland) verantwoordelijk voor het uiteindelijke product. Met een CV waar ook 24 en The X-Files op staan, kan Gordon weinig fout doen. Toch is Tyrant niet de gewelddadige soap die Raff ooit creëerde. Noch is het een intelligente politieke thriller, waar Gordon bekend om staat. Tyrant ligt ergens in het midden en die onzekerheid is te voelen. Er is actie waar Don Corleone trots op zou zijn, emotionele ontwikkelingen die Meerdijk dagelijks versieren en er is een vleugje hoop dat er toch meer achter de serie zit dan ze laat zien.

In de professionele handen van regisseur David Yates (de laatste drie Harry Potter films) ziet Tyrant er fantastisch uit. Israël fungeert als achtergrond, maar het ontwerp van het decor, de kostuums en de speciale effecten maken de serie zo schitterend. Uiterlijk is niet het probleem hier. Met een gevoelig onderwerp als de Islamitische cultuur uit het perspectief van Amerikanen, om maar niet te spreken over het dramatiseren en eventueel sympathiseren van een dictator in een Arabisch land, loopt de serie op flinterdun ijs. Khadaffi en Sadam worden even genoemd, maar veel meer durft de serie niet aan. Jamal komt regelrecht uit het hoofd van een Islamofoob. Hij slaat zijn vrouw, verkracht andermans vrouwen en martelt zijn tegenstanders. De instinctieve afkeur van het Amerika-liefhebbende hoofdpersonage helpt ook niet.

Tyrant heeft op zichzelf een voorspelbare eerste aflevering. Alle hokjes worden netjes afgekruisd in het verhaal over de verloren zoon die onwelwillend terugkeert naar zijn familie. Het zijn de kleine karaktermomenten, die helaas schaars zijn, die de aflevering naar een hoger niveau tillen. Het zinloze seksuele geweld, het haast slaapverwekkende gepraat over familie en eer en de angstvallige ontwijking van culturele relevantie zijn niet goed te praten. Maar een feministische dochter, een zoon die Abbudin wel ziet zitten, een huwelijk dat langzaam ontrafelt en Barry's intrigerende verleden indiceren dat de serie wellicht meer inhoud gaat bieden dan de pilot kan laten zien. Het is ten slotte pas het begin.
Volg Tyrant
Vorige aflevering
Two Graves
Two Graves
03x10
Leuk?
1
0
Bekijk stemmen

Reacties (3)

avatar_anonymous
27 jun 2014 10:31 -
Sterke recensie, Manju. Tyrant lijkt mij helemaal niks en ik hoor er alleen maar slechte dingen over. Als het hele seizoen beschikbaar is, probeer ik de pilot wel.
Reageer
avatar_antimidant
17 aug 2014 06:35 -
Het is een redelijk tot goede onderhoudende serie. De 7 volstaat.
Homeland was met zijn islmatische intriges indrukwekkender en er werd beter in geacteerd.. Appels met peren, dat dan weer wel.
Reageer
avatar_Clau11
23 feb 2015 15:04 -
Sterke punten van deze serie zijn wat mij betreft inderdaad de Arabische setting, de muziek, de acteurs die stuk voor stuk sterke rollen neerzetten, soms een tikje overdone, maar ach.... dat mag soms en de verhaallijn tussen de broers. Het doet in de verte qua sfeer zeker denken aan Homeland en omdat het Amerikaans is weten we al dat het soms een beetje over the top is en sommige dingen heel erg dik aangezet worden. Zeker, het is nog lang niet op het niveau waar we het graag zien, maar deze serie heeft absoluut potentie. Intrigerend vind ik het verleden van de hoofdrolspelers, waardoor je begrijpt dat de ietwat brave Bassam/Barry wellicht driftiger is dan hij zo op het gezicht lijkt, een karaktertrek die netjes onder een laagje Amerikaanse beschaving is weggeschoffeld. Nee, dan president Jamal Al Fayeed. In het begin neergezet als een brute, onbeschofte, licht ontvlambare idioot die precies doet waar hij zin in heeft en nooit aan anderen, behalve aan zichzelf denkt. Als hij president wordt na het overlijden van zijn vader denk je: Oh mijn God, nu gaat het gebeuren... De enige voor wie hij een zwak heeft is zijn broer Bassam naar wie hij tot grote ergernis van anderen om hem heen bijna altijd luistert. Zijn zachte kant begint zich gaandeweg te ontwikkelen en je weet eigenlijk al door beelden uit het verleden dat hij in de kern niet zo bruut is, maar ernstig emotioneel beschadigd en daardoor zo'n lastig mens geworden. Ik hoop dat we die karakterontwikkeling nog verder zullen zien ontwikkelen. Ik verwacht dat de twee broers meer op elkaar gaan lijken: Bassam wordt harder en genadelozer om zichzelf te beschermen en Jamal zachter en toegeeflijker en stelt zich open, hopelijk ook naar zijn vrouw Leila, gespeeld door de beeldschone Moran Atias.
Toen de sjeik (Mohammed Bakri) ten tonele kwam was ik helemaal om. Wat een geweldige acteur, wat een heerlijke doorleefde stem heeft die man, wat een 'presence'. Kortom, de serie smaakt voor mij naar meer. Ik zou graag wat meer erotiek zien, dat vind ik behoorlijk tegenvallen. Wat mooie sensuele scenes horen erin, we hebben het tenslotte over een Arabische cultuur waar poëzie en warmbloedigheid onderdeel van zijn. Ook mag het van mij wel wat uitbundiger qua glamour en eetfestijnen als tegenstelling tot het arme volk. Ik vind het religieuze deel ook wat achterblijven en er mag best wat meer Arabisch gesproken worden. Al met, van mij een dikke 8.
Reageer

Nieuwste recensies

Tiny Pretty Things - Seizoen 1

7

The Mandalorian - Seizoen 2

9

Doodstil - Seizoen 1

6.5

The Liberator - Seizoen 1

7

Star Trek: Lower Decks - Seizoen 1 (sneak peek)

7.5

El Cid - Seizoen 1

7.5