Je blokkeert onze banners :(
We merken dat onze advertenties niet worden weergeven, waarschijnlijk omdat je AdBlock, Ghostery of andere software gebruikt. Dat vinden we jammer, hiermee ontneem je MijnSerie in essentie inkomsten die we hard nodig hebben. Help ons door MijnSerie te whitelisten of neem Premium!
8
Nico Hoeijmans geeft "The Leftovers - Seizoen 1" een 8.
Geschreven door Nico Hoeijmans op 22 december 2015.
Leuk?
2
0
Bekijk stemmen

The Leftovers - Seizoen 1

The Leftovers is een serie gebaseerd op een boek van Tom Perrotta. Met hulp van Damon Lindelof (Lost) is het boek omgetoverd tot een sterke tv-serie. De premisse van deze serie - twee procent van de wereldbevolking is op mysterieuze wijze verdwenen - is niet waar de serie over gaat. Het gaat juist om de mensen die zijn achtergebleven en hoe zij drie jaar later omgaan met hun huidige leven en hun verlies.

[image-2068]
Lindelof staat er bekend om nogal wat vragen in zijn series op te roepen, denk maar aan Lost, en slaat daar soms een beetje in door. Bij The Leftovers zorgen die vragen er echter voor dat je continu gebiologeerd naar je scherm blijft staren. De vragen waarmee je wordt overspoeld, leiden je weg van de vraag die als eerste in je op is gekomen: wat is er met de mensen gebeurd en waarom met hen wel en de achtergebleven mensen niet? En belangrijker is dat voor je gevoel de vragen die tijdens de serie worden gesteld ook veel belangrijker zijn.

In The Leftovers is het geloof in God - in welke vorm dan ook - hevig aan het wankelen geslagen.

In The Leftovers is het geloof in God - in welke vorm dan ook - hevig aan het wankelen geslagen. Dit heeft er voor gezorgd dat er veel kleine en grotere sektes zijn ontstaan. In het eerste seizoen worden er twee gevolgd, aan de hand van het gezin Garvey. Hoofdrolspeler Keving Garvey (Justin Theroux) is commissaris van de lokale politie van Mapleton, New York en heeft met een van de sektes, The Guilty Remnant, te maken. Zijn (ex-)vrouw Laurie (Amy Brenneman, Judging Amy) is hier aanhanger van geworden. Elders is zijn zoon Tom (Chris Zylka, The Secret Circle) een volger van Holy Wayne (Joseph Patterson, Law & Order: UK), die beweert een soort van nieuwe God te zijn. Tot slot is er de "normale bevolking" gerepresenteerd door zijn dochter Jill (Margaret Qualley), die de meeste dingen van een afstand bekijken. Zij worden door The Guilty Remnant lastig gevallen en komen vooral tegen hen in verweer, waar het verhaal rond de andere sekte redelijk rustig ontwikkeld.
De climax van dit eerste seizoen brengt de verschillende verhalen samen, met een hoop vragen die nog moeten worden beantwoord. Lindelof en Perrotta hebben het ook voor elkaar weten te krijgen dat je die vragen beantwoord wilt zien en dat je uitkijkt naar een tweede seizoen.

twee procent van de wereldbevolking is op mysterieuze wijze verdwenen

Dat je dat wil zien, is niet alleen aan hen te danken. Het acteerwerk is voor het overgrote deel erg overtuigend, een enkele tieneracteur daargelaten. Met een sterk acterende protagonist en enkele interessante antagonisten (Patti (Ann Dowd), leidster van The Guilty Remnant en Wayne), gecombineerd met interessante karakters als Nora Durst (Carrie Coon), en Matt Jamison (Christopher Eccleston, Doctor Who) bieden de basis voor een goed verhaal. Een verhaal dat niet bang is expliciet gevoelens en gebeurtenissen in beeld te brengen.

De kracht van de Leftovers is echter ook de mogelijke zwakte. In dit eerste seizoen zijn een hele hoop vragen gesteld, vragen waar we wel antwoord op willen hebben. Met soms aardige sprongen door de tijd is dit een serie waar je echt bij op moet letten. Dat is niet erg, maar verlangt wel wat van een kijker. De serie kan dan ook de plank mis slaan wanneer de vragen niet langer interessant genoeg zijn om op te blijven letten.

The Leftovers
© HBO

Van die zwakte heeft dit eerste seizoen geen last. Op de dvd zijn nog aardige extra's te vinden. Ideeën die ter inspiratie aan het eerste seizoen hebben gelegen, wat gaat gebeuren in het volgende seizoen en een leuke kijk in de gedachtegang van Perrotta, Lindelof en de belangrijkste acteurs. The Leftovers kent een sterk openingsseizoen. Inmiddels is er een derde (en laatste) seizoen aangekondigd dat de serie zal afronden. Ik zit er klaar voor.

PS: luister ook eens naar de prachtige muziek!
Volg The Leftovers
Vorige aflevering
The Book of Nora
The Book of Nora
03x08
Leuk?
2
0
Bekijk stemmen

Reacties (3)

avatar_Rodejong
22 dec 2015 12:29 -
De serie is voor mij een teleurstelling. Langdradig en zó erg slecht geacteerd dat je dus nooit in het verhaal komt. Een goede serie houdt je gevangen en ga je moeiteloos om met opmerkelijke feiten. Dit is dus niet het geval met Leftovers. Het slechte acteerwerk en de verhaallijn blijven lachwekkend. Maar goed. Dat is mijn persoonlijke mening.

Als ik objectief moet kijken naar deze serie denk ik dat het vooral zal aanslaan bij mensen die van een laag tempo houden. Dan zit je goed. Een aantal bekende actrices houdt deze serie gaande. De productie mist spanning - op een paar scenes na.
Reageer
avatar_anonymous
23 dec 2015 03:35 -
Ik vind het juist heel verfrissend en boeiend. Het is langdradig ja dat klopt mij mij intrigeert de dialogen veel meel dan het verhaal.,
Reageer
avatar_white
23 dec 2015 12:56 -
Goeie serie. Mooie afwisseling op al dat superhelden en vampieren annex zombiegeweld.
Reageer
The Leftovers