Je blokkeert onze banners :(
We merken dat onze advertenties niet worden weergeven, waarschijnlijk omdat je AdBlock, Ghostery of andere software gebruikt. Dat vinden we jammer, hiermee ontneem je MijnSerie in essentie inkomsten die we hard nodig hebben. Help ons door MijnSerie te whitelisten of neem Premium!
8.5
Nico Hoeijmans geeft "Smeris - Seizoen 3" een 8.5.
Geschreven door Nico Hoeijmans op 21 april 2017.
Leuk?
6
0
Bekijk stemmen

Smeris - Seizoen 3

Hoe kun je een serie die twee seizoenen vol in de actiemodus heeft gestaan spannend houden? En dat zonder dat je inlevert op de idealen en ingrediënten die je altijd aangehouden hebt: keiharde actie, een razend tempo, gortdroge humor en waar nodig een Brabants worstenbroodje om in een kort moment even terug op adem te komen. Dat is wel over te laten aan het team van Smeris, want ook dit derde seizoen is een warme aanvulling op deze ingrediënten.

Daarbij verandert er in Smeris eigenlijk maar één ding: de schaal waarop het plot zich afspeelt. In seizoen een spraken we over oerbrabants politiespeurwerk. Seizoen twee focuste zich ook op Amsterdam en in dit derde seizoen is half Europa van de partij. Toch weten de makers goed vast te houden aan de kleine dingetjes die Smeris zo lekker lokaal wisten te houden. Al is het maar dat de uiteindelijke actie zich in alle seizoenen toch nog in en rondom Tilburg heeft afgespeeld.

Dat die schaalvergroting er in het derde seizoen zou zijn, kondigde de cliffhanger van het vorige seizoen Smeris al aan. Theo Kamp (Jeroen van Koningsbrugge, Draadstaal) ging undercover bij een groep onbekende criminelen om zo de al jaren beruchte en gezochte Diplomaat (Filip Peeters, Tatort) op te sporen. Na een aantal maanden duikt hij nogal onverwacht weer op in het leven van zijn (voormalig) kompaan Willem Niessen (Dennis van de Ven, Draadstaal) en al snel gaat men in Nederland weer vol op jacht naar de lokale en internationale crimineel.

Smeris
© BNN
Met een redelijke complex plot, wat in de tien aflevering grotendeels mooi wordt uitgewerkt en waarin alle lijntjes uiteindelijk goed bij elkaar komen, komen dit seizoen voor het eerst ook de grotere organisaties als Interpol echt ten tonele. Dat alles lange tijd anders blijkt te zijn dan men denkt, doet Smeris goed. De serie weet dan ook leuk te laveren tussen de wat kneuterige Brabantse politie en de grote, keiharde, nietsontziende politieorganen. Opvallend daarbij is hoe dicht bij de alledaagse actualiteit Smeris is weten te blijven, met alle internationale spanningen die zich in de wereld afspelen. Een wereld waar niet alles wit of zwart is, iets wat ook in Smeris een terugkerend thema is.

keiharde actie, een razend tempo, gortdroge humor en waar nodig een Brabants worstenbroodje

Een punt van kritiek is dat sommige terugkerende karakters, vooral bij de politie Tilburg, wel erg karikaturaal aan het worden zijn. In het eerste seizoen leek functioneren voor de Tilburgse recherche nog mogelijk, nu lijkt het meer uit vrijetijdsagenten te bestaan die drukker met Twitter, een eigen kroeg en worstenbroodjes bezig zijn dan met het oplossen van criminaliteit in de stad. Een punt om het niet té gek te maken, hoe grappig het soms ook is.

Leuke bijrollen zijn er wederom voor Patrick Stoof, Hans Ligtvoet, Horace Cohen en Susan Visser. Allemaal dragen ze hun eigen steentje bij aan het wederom ontrafelen van een goed in elkaar stekend, volledig over de top plot, dat ergens nog best geloofwaardig zou kunnen zijn. Een vierde seizoen van Smeris is inmiddels aangekondigd voor 2018. De beloofde cliffhanger lijkt wederom een seizoen van internationale allure te beloven. En dat kan met Van Koningsbrugge en Van de Ven best wel weer eens lachen worden. Nog een worstenbroodje dan maar?
Volg Smeris
Vorige aflevering
Blijf bij me
Blijf bij me
05x03
Leuk?
6
0
Bekijk stemmen

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst
Smeris