The Young Pope

7.7 / 10
54 min
Drama
Volg deze serie
Bekijk trailer
Je blokkeert onze banners :(
We merken dat onze advertenties niet worden weergeven, waarschijnlijk omdat je AdBlock, Ghostery of andere software gebruikt. Dat vinden we jammer, hiermee ontneem je MijnSerie in essentie inkomsten die we hard nodig hebben. Help ons door MijnSerie te whitelisten of neem Premium!
9.5
Mandy Gelling geeft "The Young Pope - Seizoen 1" een 9.5.
Geschreven door Mandy Gelling op 3 december 2016.
Leuk?
4
0
Bekijk stemmen

The Young Pope - Seizoen 1

Jude Law (Cold Mountain) in een rol die speciaal voor hem gemaakt lijkt te zijn. The Young Pope met een gezicht als dat van een engel, maar paus Pius XIII blijkt geen engel te zijn. Al zijn er die hem een saint (heilige) noemen. De eerste vijf minuten stond ik te juichen op de bank, eindelijk een paus die de wereld snapt, een paus die met dat gezicht de wereld aan zijn voeten zou kunnen hebben. Helaas werd mijn vreugde vakkundig de grond in geboord. Deze paus is in zijn hart een bang, verlaten jongetje dat nog altijd op zoek is naar zijn roots.

Die roots blijken een belangrijke drijfveer te zijn waarom Pius XIII doet wat hij doet. Lenny Belardo is als kleine jongen door zijn ouders achtergelaten in de veilige, warme en ambitieuze handen van Zuster Mary (Diane Keaton, Something’s Gotta Give). Die gebeurtenis heeft van Lenny een paus gemaakt die niet in God geloofd en vooral op zoek is naar wie hij is en waarom zijn ouders hem hebben verlaten. The Young Pope is een genot voor oog en oor. Al zal niet iedereen de langzame vertelling, de soms ongemakkelijke stiltes en het feit dat de paus niet in God geloofd, kunnen waarderen.

A Pope is not a cardinal. A cardinal works in a collegial manner, while a Pope is an absolute sovereign.

We krijgen een inkijkje in het leven achter de muren van het Vaticaan, ik voelde mij daarom af en toe een voyeur. Ik kwam op plaatsen waar ik niet hoorde te zijn. Ik zag en hoorde dingen die niet voor mij als ‘ongelovige’ bestemd waren. De oorlog die Pius XIII begint tegen homoseksuelen en vrouwen die abortus laten plegen gaat je niet in de koude kleren zitten. En het feit dat Pius zich niet wil laten zien aan het publiek maakt dat het Sint-Pietersplein verlaten en leeg is. Kardinaal Voiello (Silvia Orlando, Il cainmano) doet wat hij kan. Maar de paus heeft de touwtjes stevig in handen.

[image-73104]
De paus weet dingen van iedereen en hij heeft, ondanks dat hij niet in God geloofd, een zeer kort lijntje met de Vader in de hemel. Hij verricht wonderen en laat mij als kijker verbaasd staan. Esther (Ludivine Sagnier, Swimming Pool) zal dat kunnen beamen. Kardinaal Michael Spencer (James Cromwell, Murder in the First), de beoogde paus, doet wat hij kan om Lenny het goede pad op te sturen. En Kardinaal Dussolier (Scott Sheperd, Jason Bourne) probeert zijn jeugdvriend bij te staan, maar kan niet aarden in Vaticaanstad.

Naast The Night Of en The Crown is The Young Pope een van de beste nieuwe series van 2016. Jude Law die werkelijk de sterren van de hemel speelt als Lenny Belardo/Pius XIII. Hoe hij beweegt, praat en alles op een schaaltje afweegt. Hoe hij de kokkin aan het huilen maakt. Law speelt niet Pius XIII, hij ís Pius XIII. Hij heeft meer charisma dan de Sint-Pieter groot is en een gezicht als een engel. Zijn hart is echter donker, gevuld met de gedachten aan zijn ouders. Hij wordt gedreven door een orthodoxe manier van denken. En alles is terug te herleiden naar zijn ouders.

I am a contradiction. Like God. One in three and three in one. Like Mary, virgin and mother. Like man, good and evil.

Had Lenny paus moeten worden? Nee dat denk ik niet. In The Young Pope is echter op een prachtige manier de leercurve van Lenny naar Pius XIII in beeld gebracht. Heel langzaam kom je achter de motieven van Lenny en waarom hij als Pius XIII doet wat hij doet, zegt wat hij zegt. Pius XIII is intelligent en zeer welbespraakt, charmant en duivels in zijn benadering naar mensen. Ik denk hierbij aan zijn gesprek met de premier van Italië. Hij lijkt een heilige maar voelt aan en gedraagt zich als een duivel. Hij is een tegenstrijdigheid. Als God. Eén in drie en drie in één. Net als Mary, maagd en moeder. Als mens, goed en kwaad.

9,8 punten voor The Young Pope, met wie ik enorm graag een boom zou willen opzetten. The Young Pope is al vernieuwd met een tweede seizoen en HBO gaat het eerste seizoen vanaf 15 januari 2017 uitzenden.
Volg The Young Pope
Vorige aflevering
Episode 10
Episode 10
01x10
Leuk?
4
0
Bekijk stemmen

Reacties (5)

avatar_merase
03 dec 2016 08:33 - 03 dec 2016 08:36
Wauw wat een serie! iedere keer denk je vreemder kan het niet maar ja hoor dan komt er weer een scene die alles overtreft. En Jude Law was al een favoriet maar wat een staaltje acteren zet hij hier neer, verliefd op de Paus. Brillante serie!
Reageer
avatar_Roeman
03 dec 2016 09:03
Ben ook heel benieuwd naar het tweede seizoen.
Reageer
avatar_CC11
03 dec 2016 08:56 -
Ik had deze serie bewust overgeslagen maar aangezien je ze in één adem noemt met mijn onbetwiste nummers 1 en 2 van dit jaar kan ik natuurlijk niet anders dan er toch aan beginnen.
Bedankt daarvoor Mandy ! ;-)
Reageer
avatar_Roeman
03 dec 2016 09:03
Geen dank hoor. Sommige serie kun je gewoon niet laten liggen, dit is er 1 van ;-)
Reageer
avatar_Pit
03 dec 2016 13:41 -
De serie is heel intrigerend en onvoorspelbaar. Het biedt een uniek perspectief op Vaticaanstad en de katholieke kerk. Een uitzonderlijk concept geweldig geleidt door Jude Law.
Reageer

Nieuwste recensies

Friheden (Pros and Cons) - Seizoen 1

8

The Politician (2019) - Seizoen 2

5.5

Doom Patrol - Seizoen 2

5

Watchmen (2019) - Seizoen 1 (DVD)

7.5

Ratched - Eerste aflevering

8.5

Flesh and Blood (2020) - Seizoen 1

6