The Looming Tower

7.9 / 10
49 min
Drama
Volg deze serie
Bekijk trailer
Je blokkeert onze banners :(
We merken dat onze advertenties niet worden weergeven, waarschijnlijk omdat je AdBlock, Ghostery of andere software gebruikt. Dat vinden we jammer, hiermee ontneem je MijnSerie in essentie inkomsten die we hard nodig hebben. Help ons door MijnSerie te whitelisten of neem Premium!
8.5
Mandy Gelling geeft "The Looming Tower - Seizoen 1" een 8.5.
Geschreven door Mandy Gelling op 9 augustus 2018.
Leuk?
1
0
Bekijk stemmen

The Looming Tower - Seizoen 1

The Looming Tower: Al-Qaeda and the Road to 9/11 is een non-fictie boek van Lawrence Wright, hij won er een Pulitzer prijs voor in 2007. Hulu maakte er een tiendelige miniserie van.

In die miniserie zien we hoe hooghartigheid, egoïsme, eigenwijsheid, non-professionalisme en miscommunicatie een grote rol hebben gespeeld in het drama dat plaatsvond op 11 september 2001. Maar ook culturele verschillen en onbegrip voor die verschillen speelde een rol in de aanslag op de U.S.S. Cole en de vernietiging van torens van het World Trade Center in New York. De serie begint met de bomaanslagen op Amerikaanse ambassades in Kenia en Tanzania.

Wherever you are, death will find you, even if you are in lofty towers: Koran 4:78

Dat is het vertrekpunt naar de lange weg die afgelegd wordt door de CIA-afdeling Alec Station, FBI-afdeling I-49 en de binnenlandse en buitenlandse veiligheidsdiensten van de Verenigde Staten. De leidinggevende en zijn medewerkers van Alec Station worden heimelijk de Manson Family genoemd. En dat vergelijk is niet slecht. Maar het zijn vooral Martin Schmidt (Peter Sarsgaard, The Slap) en zijn discipel Diane Marsh (Wrenn Schmidt, Outcast) die al snel bij de kijker het bloed onder de nagels vandaan halen.

Beide willen het liefst alles opblazen, en dat er dan onschuldige doden en gewonden vallen, het zij zo. Door hun gebrek aan empathie, behalve voor elkaar, communicatie en hooghartigheid voel je al dat de weg naar 9/11 nooit goed kan aflopen. Assistent-adjunct-directeur van onderzoek bij de FBI John P. O’Neill (Jeff Daniels, Godless) doet wat hij kan, maar zijn niet diplomatieke manier van zaken willen afhandelen, grote mond en eigenwijsheid zit hem te veel in de weg.

De FBI loopt tegen een muur van onwilligheid van de CIA op om informatie te delen. En dat is uiteindelijk de doodsteek voor de veiligheid van Amerika en zijn inwoners. Omdat je al weet hoe het verhaal van The Looming Towers gaat aflopen zit er in dat deel van het verhaal geen verrassing. Maar wel verrassend is het geweldige optreden van Ali Soufan (Tahar Rahim, The Last Panthers). Hij weet dankzij zijn achtergrond veel los te krijgen in Jemen na de aanslag op de U.S.S. Cole.

© Hulu


Maar ook hij loopt uiteindelijk vast tegen een muur van bureaucratie, cultuurverschillen, miscommunicatie en de onbereidheid van Alec Station om informatie te delen. The Looming Tower geeft geen romantisch beeld van de aanslagen op de ambassades, de U.S.S. Cole en de Twin Towers. Het geeft een inktzwart beeld van de gebeurtenissen die aanleiding waren voor de aanslag op de Cole en uiteindelijk de weg vrijmaakte naar de gelukte aanslagen op Amerikaanse grond.

De karakters die voorbij komen worden meer dan uitstekend gespeeld door de acteurs. Ze zijn geloofwaardig en levensecht. De dialogen en beelden die gebruikt worden zijn waarheidsgetrouw en ook de authentieke beelden die gebruikt zijn geven de kijker het idee dat je niet naar een geromantiseerde serie zit te kijken maar naar een keiharde beschuldiging richting de Amerikaanse veiligheidsdiensten en regering.

You're underestimating them, Soufan says

Het verhaal van The Looming Tower is niet bang om de vinger op de zere plek te leggen en kijkt ook met een kritisch oog naar hoe wij omgaan met culturen en religies die wij niet of slecht kennen. Vooral de arrogantie van de Amerikanen, ‘wij zijn beter dan iedereen’, komt duidelijk naar voren als een factor die meespeelde in de reden dat de aanslagen een succes konden zijn. Maar ook de onwetendheid van sommige, toch wel invloedrijke, figuren is schrijnend om te zien.

The Looming Tower is een serie die je scherp houdt, maar wat wel jammer is dat het privéleven van O’Neill in mijn ogen te veel aan bod komt, terwijl die van Schmidt helemaal niet wordt uitgelicht. Ik zou graag willen weten waarom die Schmidt alles wil opblazen, zonder ook maar één moment te denken aan de gevolgen. Want is de aanslag op de U.S.S. Cole niet een indirect gevolg van zijn handelen? Had Marsh niet gewoon de gegevens moeten delen waardoor misschien 9/11 voorkomen had kunnen worden? Was er in Jemen niet meer resultaat geboekt als O’Neill diplomatieker was geweest?

Vragen waarop The Looming Tower geen echte antwoorden geeft. Dat kan ook niet want de aanslagen zijn gebeurd. Er zijn meer dan 3000 mensen omgekomen bij deze vreselijke terroristische aanslagen en we zullen nooit weten als mensen beter zouden leren communiceren of die voorkomen hadden kunnen worden. 8.5 punten voor een uitstekende serie die meer vragen heeft dan antwoorden.
Volg The Looming Tower
Vorige aflevering
9/11
9/11
01x10
Leuk?
1
0
Bekijk stemmen

Reacties (1)

avatar_anonymous
15 aug 2018 19:08 -
Deze serie ga ik 100% links laten liggen. Geen behoefte aan nog meer leugens omtrent 911. Kijk liever de steengoeie doc The New Pearl Harbour.
Reageer

Nieuwste recensies

The Haunting - Seizoen 2

8

The Alienist - Seizoen 2

8

The Queen's Gambit - Seizoen 1

9

Chicago Med - Seizoen 5 (DVD)

7.5

24 seizoen 7 t/m 9

8

Het A-woord - Seizoen 1

7.5