The Last Kingdom

8,0 / 10
58 min
Avontuur, Historie
Volg deze serie
Bekijk trailer
Je blokkeert onze banners :(
We merken dat onze advertenties niet worden weergeven, waarschijnlijk omdat je AdBlock, Ghostery of andere software gebruikt. Dat vinden we jammer, hiermee ontneem je MijnSerie in essentie inkomsten die we hard nodig hebben. Help ons door MijnSerie te whitelisten of neem Premium!
9
Mandy Gelling-Potharst geeft "The Last Kingdom - Seizoen 5" een 9.
Geschreven door Mandy Gelling-Potharst op 26 Maart 2022.
Leuk?
5
0
Bekijk stemmen

The Last Kingdom - Seizoen 5

Het allerlaatste seizoen van The Last Kingdom ging op 9 maart van start op Netflix. Is het verhaal mooi afgerond of zijn er nog vragen onbeantwoord?

In deze recensie wil ik graag vertellen dat het verhaal prachtig wordt afgerond en dat alle draadjes samengebonden zijn. Helaas kan ik dat niet zeggen, want het vijfde seizoen laat nog vele vragen onbeantwoord, maar voor de fans is er goed nieuws. Het vijfde seizoen mocht dan wel het allerlaatste seizoen zijn, het is niet het einde voor Uhtred, de Denen en Engelsen. Er komt nog een film om de boel definitief aan elkaar te breien.

Het vijfde seizoen is een emotionele en spannende rit door het oude Engeland en is losjes gebaseerd op het boek The Saxon Stories van Bernard Cornwell. In het allerlaatste seizoen woont Uhtred in een noordelijke buitenpost, maar de voortekenen van iets slechts dat gaat komen zijn al duidelijk aanwezig. De Engels geboren maar Deens opgevoede held zal het in de komende tien afleveringen niet rustig gaan krijgen.

Destiny is all

Verraad, oude vijanden en nieuwe bondgenoten liggen in het verschiet. Niet alleen voor Uhtred, maar ook voor zijn zoon, dochter, vrienden en koning Edward. Oude bekenden zullen ook opduiken en het lot van Uhtred ligt niet in Mercia of Wessex, maar verder in het noorden, nabij de grens van Schotland. Het lijkt erop dat de wegen van de Schotse koning en Uhtred elkaar onvermijdelijk gaan kruizen. Maar de weg ernaartoe zit vol met valkuilen en andere gevaren.

The Last Kingdom
© Netflix


The future is fate, it won’t change.

In het vijfde seizoen ben je als kijker inmiddels wel bekend met het land, de gewoontes en de personages. Maar je merkt aan alles dat de acteurs meer dan bekend zijn met hun personage. Dat werkt enorm in het voordeel van het verhaal. De acteurs, met name Alexander Dreymon als Uhtred of Bebbanburg, tonen meer emoties dan in de voorgaande seizoenen. Het is of de acteur en het personage versmolten zijn.

Ook bij andere personages merk je heel duidelijk de groei die zij hebben doorgemaakt in de loop der seizoenen. Ook de regie, de speciale effecten en de camerabewegingen dragen hun steentje bij aan het prachtige verhaal over het begin van Engeland. De choreografie van de gevechten is geloofwaardig. Ook het gevecht dat Uhtred levert met zichzelf en waar zijn loyaliteit ligt komt in het vijfde seizoen prachtig naar voren.

Toegegeven, sommige personages hadden er van mij uit gemogen. Het is wel passend hoe zij in het verhaal staan en hoe ik het als kijker beleef. Geïrriteerd roep ik soms naar de televisie: "Wanneer gaat hij/zij nou eens weg?" Ook in het vijfde seizoen waren de makers niet bang om een personage dood te laten gaan of eruit te schrijven, net als in de voorgaande seizoenen. Dat de voorkeur van de kijker ondergeschikt is aan het verhaal is meer dan uitstekend, zo hoort het ook te zijn. Gelukkig kan ik mij wel alvast gaan verheugen op de afsluitende film: Seven Kings Must Die.

Een welverdiende 9 punten voor het vijfde seizoen en een mooie 8,6 voor de complete serie.
Video on youtube
Volg The Last Kingdom
Vorige aflevering
Episode 10
Episode 10
05x10
Leuk?
5
0
Bekijk stemmen

Reacties (5)

avatar_tweemaalh
26 maa 2022 19:45 -
Zeker een mooie (soort van) afsluiter van een uitstekende serie. Eigenlijk vond ik The Last Kingdom, zeker in de latere seizoenen echt een stuk beter dan Vikings. Vooral omdat het wat compacter en van opzet kleinschaliger is, maar dat er nog steeds veel op het spel staat. Ik kijk uit naar de film
Reageer
avatar_Neptunus1122
29 maa 2022 11:09 -
Ik zit nu in seizoen 3, goede serie maar naar mijn mening niet zo goed als Vikings, dat kwam op mij geloofwaardiger over. Wat mij stoort is dat de hoofdpersoon Uhtred vergeleken met seizoen 1 en 2 een ander accent heeft. Dat is moeilijk te omschrijven, moet je eigenlijk horen maar het is een beetje "zingend" waarbij aan eind van de in de klemtoon omhoog gaat.

Anyway, het is een beetje een hobby van me om te bestuderen of het allemaal echt is gebeurd (min of meer). De Vikingen hebben inderdaad allereerst een een klooster geplunderd in Engeland, zijn ook naar Parijs gegaan e.d. Er heeft inderdaad een Koning Alfred geregeerd in Engeland.
Reageer
avatar_Rochette
30 maa 2022 20:48 -
De eerste 3 seizoenen waren erg goed van The last Kingdom. Waar ik mij aan ging ergeren was dat de hoofdrol speler vanaf seizoen 3 opeens met een accent begon te praten. Duidelijk afgekeken van de serie Vikings. Heel heel jammer, omdat ik daar door het verhaal niet als best kon waarderen.
(Ben het helemaal eens met je Neptunus1122)
Zo zonde van van de serie.
Van Vikings vond ik tot de aflevering waar de oorspronkelijke hoofdrol speler dood ging het beste. (S1, S2 en S3). Daarna ging het bergafwaarts. De afleveringen van de zonen hadden ze beter niet kunnen maken.
Reageer
avatar_Travelgirl
15 apr 2022 12:57
Helemaal mee eens, Vikings werd gewoon uitgemolken. Dat gevoel had ik niet bij the Last Kingdom
Reageer
avatar_seriefan90
08 jul 2022 13:54 -
Heerlijke serie zo geweldige om te zien zo ontzettend genoten met alle personages sommige personages vond je geweldig leuk en andere kon je wel de nek van omdraaien met allemaal werden ze gespeeld door hele goede acteurs en actrices heb ontzettend genoten van alle 5 de seizoenen en verheug me inderdaad op de finale film.

Het grappige is de eerste 3 seizoenen van The last kingdom voelde aan als Vikings maar de laatste 2 seizoenen voelde heel erg aan als Game of thrones waar ik geen problemen mee heb natuurlijk.
Reageer
The Last Kingdom