Stranger Things

8.3 / 10
52 min
Sciencefiction
Volg deze serie
Bekijk trailer
Je blokkeert onze banners :(
We merken dat onze advertenties niet worden weergeven, waarschijnlijk omdat je AdBlock, Ghostery of andere software gebruikt. Dat vinden we jammer, hiermee ontneem je MijnSerie in essentie inkomsten die we hard nodig hebben. Help ons door MijnSerie te whitelisten of neem Premium!

Reacties

avatar_gumstarr
8
12 jul 2016 12:56 - 22 sep 2021 04:49
Je zou het op basis van mijn weelderige haardos en boyis looks ‘n charm waarschijnlijk niet zeggen, maar ik ben een kind van de eighties. De jaren ’80 waarin we het met slechts twee zenders moesten doen: Nederland 1 en 2. Zenders die vaak ook nog eens tot een uur of zes piepend op testbeeld stonden. Onze opa’s en oma’s hebben dan misschien de hongerwinter overleefd, maar dat mijn hele generatie heeft moeten opgroeien met een schrijnend gebrek aan home entertainment wordt in alle geschiedenisboeken voor het gemak maar even weggemoffeld. Schandelijk. Een paar keer per week was het wel feest, dan mocht je in je He-Man pyjama met een bakje paprika chips op schoot – het was dat of naturel, meer smaken had je niet – iets later opblijven voor Airwolf, Knight Rider en MacGuyer. Good memories. CBS komt later dit jaar trouwens met een remake van MacGuyver, maar daarvan weten we op voorhand natuurlijk al dat die nooit aan het origineel kan tippen, dus die gaan we massaal boycotten. Toch?

Ondanks dat je tv door het geringe aanbod een stuk intenser leek te beleven dan tegenwoordig – I know, opa vertelt – moest je voor het echte vuurwerk in de bioscoop zijn. Aan de hand van je vader mee naar eigenlijk net iets te spannende films als Gremlins, The Goonies en E.T. en daarna natuurlijk dagenlang geen oog dichtdoen. Eigen schuld. Het was de tijd waarin een piepjonge Steven Spielberg er de ene na de andere bovennatuurlijke avonturenfilm uitperste en we vraten het als zoete koek. Voor alle dertigers en veertigers die zo nu en dan met weemoed terugdenken aan Stand By Me, The Thing en Aliens komt Netflix nu met een lofzang aan al die 80’s classics, Stranger Things.

Als je je als sheriff voornamelijk zorgen hoeft te maken over of er wel voldoende aardbeienjam in je donut zit, dan weet je dat je de wet niet aan het handhaven bent in één van de allergrootste gemeentes op aarde. Hawkins is een klein slaapstadje in het Indiana van begin jaren ’80. Er gebeurt niet zoveel in Hawkins. Je zou kunnen zeggen dat het een soort Boxtel is, maar dan met meer pick-up trucks en grotere bekers bij de McDonalds. Het is dan ook even schrikken als te midden van al deze slepende saaiheid de jonge Will Byers opeens in het niets lijkt te verdwijnen. Will’s moeder en vrienden houden wel van een goeie speurtocht, dus samen met de sheriff halen ze de vergrootglazen van zolder en trekken ze er op uit, niet wetende in wat voor volslagen krankzinnigheid ze zich storten.

Stranger Things wordt door Netflix omschreven als een ode aan de 80’s supernatural classics en daar is niks te veel mee gezegd. De eerste afleveringen heb je soms echt even het gevoel dat je naar de director’s cut van E.T. zit te kijken. Extreme close-ups van ratelende BMX achterwielen; grote, intimiderende mannen in witte pakken die zuurstof krijgen door een stofzuigerslang en special effects die er volgens mij doelbewust lekker knullig uitzien. Het zit er allemaal in en wordt begeleid door synthesizerdeuntjes waar Kraftwerk de neus niet voor op zou halen. Prima.

Maar is Stranger Things dan ook leuk voor twintigers die de jaren ’80 alleen maar kennen van de The A-Team herhalingen bij RTL7? Ik denk het wel. Voor hen is het in ieder geval ‘nieuw’ en daar schuilt ook meteen de valkuil voor Stranger Things. Voor oudere kijkers kan het op een gegeven moment gaan aanvoelen als een herhaling van zetten. De regering als een continu dreigende macht, die in het geheim de meest waanzinnige experimenten doet; pestkoppen vs. de nerds op een typisch Amerikaanse high school en de Predator-achtige geluidjes van het uitvergrote kwaad, we hebben het allemaal al een keer gezien. Je zou dus kunnen zeggen dat de kracht van Stranger Things ook meteen z’n achilleshiel is. De vraag is nu of je ‘m lekker kijkt voor de trip down memory lane die ‘t is of dat je “vroeger was alles beter” mompelend op het Waterlooplein op zoek gaat naar een nog werkende videorecorder om je stoffige Blade Runner en The Fly banden nog een keer te bingen. Ik denk dat ik voor beide ga.
Reageer
Bekijk reacties (5)
avatar_CC11
15 jul 2016 11:26
Bijgewerkt op: 22 sep 2021 04:49
Indien je nu de jaren 60 had gezegd met 2 TV zenders dan had ik je nog willen geloven maar in de jaren 80 ?
Wij hadden in elk geval via Integan, zo heette de kabelmaatschappij destijds bij ons, de beschikking tot een vijftiental kanalen in het begin van de jaren tachtig en tegen eind 1989 zal dat ongeveer het dubbele geweest zijn.

Wat "Stranger Things" betreft kan ik eigenlijk nog niet zoveel zeggen aangezien ik nog maar enkel de pilot gezien heb, behalve dat ik toch één bedenking heb.
Het lijkt wel of Winona Ryder zelf verhinderd was en haar moeder dan maar voor haar is ingesprongen voor de rol van Joyce want ik heb haar er wel eens beter weten uitzien.
Reageer
avatar_gumstarr
15 jul 2016 15:12
Bijgewerkt op: 22 sep 2021 04:49
Tot '88 moesten wij het hier in Nederland met slechts twee zenders stellen. In dat jaar kreeg de publieke omroep er met Nederland 3 een extra zender bij en pas in '89 drukte onder leiding van RTL Véronique de eerste commercielen de neus tegen het raam.

Esthetisch gezien heeft Winona inderdaad betere tijden gekend, maar vind wel dat ze goed overeind blijft. Heeft ook niet zo'n dominante rol als bijvoorbeeld Spacey in HOC bijvoorbeeld.

Vond de serie echt hinken op twee gedachten... Denk dat Netflix het genre van de 80's adventure zéker eer aan doet, maar echt verrassen doen ze niet. Het is vooral heel
erg veel van wat we ooit al eens zagen. Op zich niks mis mee, maar je gaat er niet stijl van achterover slaan.
Reageer
avatar_CC11
15 jul 2016 16:21
Nauwelijks te geloven dat België met iets een voorsprong had op Nederland, zelfs al was het maar met het aantal televisiezenders die men kon ontvangen :-)
Wat de serie betreft is het tot dusver inderdaad een beetje van alles wat maar net niet genoeg van één ding om een richting te kunnen kiezen.
Reageer
avatar_anonymous
15 jul 2016 16:31
We hadden in de jaren 80 natuurlijk wel meer zenders, maar dat waren vooral Duitse zenders. Totdat de commerciële tv opkwam hadden we meer Duitse zenders dan Nederlandse.
Reageer
avatar_CC11
15 jul 2016 17:02
Bijgewerkt op: 22 sep 2021 04:49
Anderstalige zenders tellen natuurlijk ook mee dacht ik, het ging er mij om hoeveel je er kon ontvangen.
Wegens officiële meertaligheid hadden wij natuurlijk om te beginnen zowel Nederlandstalige als Franstalige nationale zenders met BRT en RTBF met elk twee netten maar daarnaast ontvingen wij ook de Nederlandse, Franse, Duitse en Engelse zenders begin jaren 80. Zeker weet ik het niet meer maar het kan dat er toen ook al Spaanse en Italiaanse zenders bij het aanbod zaten.
Reageer
avatar_dutchzaphod
9
12 aug 2016 11:50 -
Geweldige serie, goede acteurs, goed plot. Vooral genoten van Gaten Matarazzo (Dustin). Fantastische muziek!
Reageer
avatar_heplam
9
30 Mei 2022 12:28 -
Afgelopen weekend Seizoen 4 part 1 even gebinged, alhoewel even het leken wel twee seizoenen met de tijdsduur van sommige afleveringen.
Maar wat een ongelofelijk machtig en geweldig seizoen is dit geworden.
Alles klopt en valt in het einde perfect in mekaar. Al moet ik wel zeggen dat de Horror knop dit seizoen wel volledig is opengetrokken en niet voor jongere kijkers meer geschikt is.

Kan nu al niet wachten om het slot te kijken wat op 1 juli op Netflix verschijnt
Reageer
avatar_HansHamster77
8.5
16 jul 2016 09:15 - 22 sep 2021 04:49
On topic :

Gumstarr bedankt voor je recensie tot nu toe. Van wat ik lees is dit wel een serie die mij gaat bevallen. Maar dat zal ook zeker komen doordat ik ook een kind van de 80's ben en veel dingen een feest van herkenning zullen zijn. Zodra ik hem helemaal gekeken heb zal ik een recensie schrijven of een cijfer geven.

Off topic :

Nederland had begin jaren tachtig maar twee zenders. Uiteraard waren dat meer zenders als je een antenne op je dak had. Maar dat ging dan om buitenlandse en piratenzenders. Zo kon je in Utrecht ZDF ontvangen en keek ik op zondagochtend bij oma met een kop warme chocolade melk "sendung mit der maus" en "Pumuckl".

Kan me nog wel een paar klassieke tv-series herinneren ... Buck Rogers, Dukes of hazzards, film van ome willem, De Freggels, Transformers, Gi Joe. En van films kan ik mij nog Back to the future en Indiana Jones herinneren.
Reageer
avatar_anonymous
-
20 aug 2016 22:07 - 22 sep 2021 04:49
Tot nu toe drie afleveringen gezien, en ik vind Stranger Things goed! Er zijn maar weinig series die me ook na drie afleveringen nog weten te boeien. Misschien komt het omdat ik een kind van de 80's ben. Het doet me soms met vlagen denken aan IT en aan stand by me. Wynona is geweldig in de serie. Haar radeloosheid is zo herkenbaar. Iedere moeder die haar kind ooit eens is kwijtgeraakt (al was het maar 10 seconden) herkent haar gevoel..
Reageer
avatar_anonymous
-
03 aug 2019 17:18 - 22 sep 2021 04:49
PS: Billy ... daar valt elke Cougar voor ... Me inclusive!!!
Reageer
avatar_anonymous
-
03 aug 2019 17:17 - 22 sep 2021 04:49
Het sfeertje ademt de vervlogen 80’s. De vriendengroep doet me denken aan IT originele versie. Mocht Wynona ooit niet al te slimme dingen hebben gedaan, hiermee is alles vergeven en vergeten.
Reageer
avatar_Fatastel
9
17 jun 2022 19:08 - 17 jun 2022 17:08
Spannend
Reageer
avatar_BlackBiker
7.3
30 Mei 2022 14:32 -
Ik heb met veel moeite het eerste deel van seizoen vier gekeken. Drie jaar tussen seizoen 3 en 4 bleek voor mij te lang. Veel personages kende ik nauwelijks meer. En sommige stukken duurden veel te lang. Het verhaal in Rusland had veel compacter gekund. Het verhaal van 11 kon ik ook niet echt volgen en duurde ook veel te lang.
De Duffers lijken wel een fetish voor martelingen te hebben. Iemand expres pijn doen is heel normaal in deze serie. En in mijn ogen niet altijd relevant.
Daarnaast wordt het voorspelbaar. De Duffers zijn namelijk ook grote bewonderaars van Dhr. Murphy. Als er wat fout kan gaan, dan gaat het fout. En dat is dan geen verrassing meer.

De eerste paar seizoenen vond ik super. Maar dit seizoen kom ik niet in. Als horror liefhebber was er best wel wat te genieten. Maar als je jezelf eenmaal ergens aan ergert, dan gaat dat helaas overheersen.
Maar het zal zeker aan mij liggen. Misschien wordt ik echt te oud voor dit soort jeugdseries. Wie zal het zeggen :-)
Reageer
avatar_Waku
7.7
16 dec 2020 22:07 -
Blijft een verradelijke en misleidende serie. Je denkt soms te kijken naar een wat kinderlijke serie met kids in de hoofdrol. Maar dan komt er weer ineens een gruwelijke scene voorbij. Bijzondere en zeer leuke serie
Reageer

Laatste reacties op afleveringen

Hieronder staan de laatste reacties bij de afleveringen. Omdat je niet bent ingelogd weten wij niet tot wat je hebt gezien. In verband met spoilers zijn de reacties hieronder vaag gemaakt.. Klik erop om de reactie te lezen.
Avatar Querina
04x04
Querina
27 Mei 14:21
The end of this episode got me in tears 🥲
Avatar dutchzaphod
01x08
dutchzaphod
12 aug 11:45
Geweldige serie, goede acteurs, goed plot. Vooral genoten van Gaten Matarazzo (Dustin).
Stranger Things