Smeris

8.1 / 10
50 min
Misdaad
Volg deze serie
Bekijk trailer
Je blokkeert onze banners :(
We merken dat onze advertenties niet worden weergeven, waarschijnlijk omdat je AdBlock, Ghostery of andere software gebruikt. Dat vinden we jammer, hiermee ontneem je MijnSerie in essentie inkomsten die we hard nodig hebben. Help ons door MijnSerie te whitelisten of neem Premium!
6.5
Mandy Gelling geeft "Smeris – Eerste aflevering" een 6.5.
Geschreven door Mandy Gelling op 5 april 2014.
Leuk?
0
0
Bekijk stemmen

Smeris – Eerste aflevering

Nieuwsgierig geworden door het feit dat Smeris na twee afleveringen al is verlengd met een tweede seizoen, wilde ik wel eens zien waar al die drukte nu om was. Nou, het is dus een hoop drukte om niets. Het is niet slecht, zeker niet. Maar ze proberen iets rauws, bijna Amerikaans, neer te zetten en dat lukt gewoon weg niet. Smeris kan het voor mij niet waarmaken, ik zal proberen uit te leggen waarom niet.

Smeris is weer een typisch gevalletje van net niet. Ze proberen het zeker en Jeroen van Koningsbrugge als rechercheur Theo Kamp is een genot om naar te kijken. Hij speelt met overtuiging een politieagent die niet volgens het boekje wil werken. Hij wil zaken oplossen en doet dat op zijn eigen eigenwijze manier. Als hij voor de zoveelste keer zijn boekje te buiten gaat wordt hij gedegradeerd naar de afdeling Hennepteam. Persoonlijk had ik hier nog nooit van gehoord maar in Tilburg, de nummer één stad als het gaat om hennepkwekerijen, is het dus dringend nodig. En dan gaat het ook meteen mis met de serie.

Dennis van de Ven speelt rechercheur Willem Niessen die graag alles volgens het boekje wil doen. Hij wil ook graag hoger op. Maar Niessen is een geitenwollen sok, naast Kamp valt hij totaal weg. Of dat nu komt door Dennis van de Ven of omdat Jeroen van Koningsbrugge zo goed speelt durf ik niet te zeggen maar de twee matchen niet. Nu weet ik wel dat in vele politieseries met een team er altijd tegenstelling zijn, maar in Smeris zijn die tegenstelling onoverbrugbaar lijkt wel. De twee mannen zijn zo verschillend van elkaar als dag en nacht dat ik het mij niet kan voorstellen dat er nog enig chemie tussen Kamp en Niessen kan (gaan) ontstaan.

Het verhaal dat verteld wordt is flinterdun en we hebben het eigenlijk allemaal wel een keer voorbij zien komen. Ook vallen er direct in de eerste aflevering wat plotgaten, ze zijn niet heel erg groot, maar toch. Ik heb geen idee of ze die nog kunnen dichten maar voor het verhaal en de serie is het wel nodig. Het viel mij ook op dat de afdeling hennepteam zo soft is (teveel hennep geroken?) dat ik tot de conclusie kwam dat als het hele politieapparaat in Nederland werkelijk zo is alle gevangenissen leeg zouden staan. Het hennepteam bestaat niet uit doorgewinterde agenten die dat varkentje wel even gaan wassen.

De regisseur David Lammers heeft ook geprobeerd om de serie wat extra’s te geven. Door iets vertraagd af te spelen kun je iets wat gaat of is gebeurd benadrukken. Helaas heeft de man de cursus niet afgemaakt of hij heeft de stof niet begrepen. Maar de slow motion scène faalt, net zoals de stunt met de auto of het schietincident. En mede daardoor is het net niet goed genoeg. Net niet goed genoeg om te blijven kijken. De dialogen zijn aardig en om de oneliners van Jeroen van Koningsbrugge kreeg ik wel een glimlach om de lippen. Daar blijft het ook bij. Ik denk dat we nog even moeten wachten tot er weer een top politieserie als Baantjer voorbij gaat komen. Smeris zal het in ieder geval niet worden.

6.5 punten omdat Van Koningsbrugge zijn uiterste best doet.
Volg Smeris
Vorige aflevering
Aflevering 3: Blijf bij me
05x03
Leuk?
0
0
Bekijk stemmen

Reacties (12)

avatar_Davemaaan
06 apr 2014 17:42 -
Na aflevering 3 begint er toch meer wending in het verhaal te komen. Begint nu ineens wel boeiend te worden, aflevering 1 was mager inderdaad.
Ik blijf hem in ieder geval even volgen.
Reageer
avatar_anonymous
10 apr 2014 20:47 -
Je moest ff inkomen bij deze serie maar wordt nu idd een stuk beter
Reageer
avatar_Birdy
29 apr 2014 14:59 -
Inderdaad, de eerste 2 afleveringen matig. Maar daarna vind ik het toch echt leuk worden. Dus laat seizoen 2 maar komen. Ik geniet er wel van.
Reageer
John Doe
jozuf (gast)
30 apr 2014 12:48 -
Goeie serie ! heb geboeid gekeken en ben zeer benieuwd naar slot en 2e serie. Doet inderdaad denken aan Shimanski en Tanner uit Tatort.
Reageer
John Doe
Niekie (gast)
12 mei 2014 21:32 -
Het begon inderdaad niet heel erg sterk maar de serie wordt per aflevering beter en elke week spannender. De eerste Nederlandse poliitieserie waarbij ik niet kan wachten tot de volgende week! Veel beter dan de voorspelbare Baantjers. En Jeroen van Koningsbrugge speelt juist wel erg geloofwaardig zijn rol als je er onbevooroordeeld naar kijkt....
Ik ben fan!
Reageer
John Doe
Elsa (gast)
19 mei 2014 22:37 -
De 6.5 beoordeling, mag van mij een dikke 9 worden...
Ik heb net de laatste aflevering gezien en vond 'm weer erg goed.
Hopelijk komt er inderdaad een 2e seizoen, (dat zou dan meteen ook betekenen, dat Theo Kamp het toch overleeft,,,) :)
Ook de samenwerking met Willem Niessen vind ik goed kloppen, zo verschillend maar daarom juist zo goed, (vooral de mislukte moppen haha..) alle acteurs zijn trouwens goed gekozen, naar mijn mening.
Kortom, ook ik ben een fan !
Reageer
John Doe
JaGo (gast)
21 mei 2014 17:05 -
Gaten in het plot of whatsoever, Voor mij een geweldig spannende serie met onverwachte wendingen. Wellicht dat een 'kenner' er anders tegenaan kijkt maar ik geniet ervan. Is ook totaal niet te vergelijken met Baantjer o.i.d.
Reageer
avatar_Maaike1973
22 mei 2014 18:16 -
Ik vind deze serie een dikke 8 waard en kijk uit naar het 2e seizoen!
Reageer
John Doe
Fieke (gast)
26 mei 2014 19:54 -
een geweldige serie, wat een goed acteerwerk, kijk uit naar de volgende serie
Reageer
avatar_rdeniro
26 okt 2014 00:57 -
Een goede recensie, maar ik vind de combinatie Theo-Willem wel werken. De serie nu gezien, aardig plot en ondanks het soms matig acteren blijt het wel boeien. Freddy van Nuenen wordt goed neergezet en daarbij vergeet ik zelfs de Telfortreclames. Leuk om de transformatie van Willem te zien van rolmodel naar 'dirty cop' als het om zijn dochter gaat. Kortom: niet echt groots maar goed te pruimen en ik verheug me op serie 2. Meest hilarische moment en voor mij toppunt: het moment dat Theo Marcel op zijn neus mept, er volgt een oprecht, welgemeend en realistisch "Brabants" Got Nondeju... Wij lagen dubbel!
Reageer
John Doe
PSTE (gast)
20 apr 2015 04:26 -
Zeldzaam slappe plotwendingen; die verhuizing van Tilburg naar Amsterdam, met al die onwaarschijnlijkheden: ben afgehaakt. Volstrekte flauwekul. Jammer, want de eerste reeks was veelbelovend.
Reageer
John Doe
Anna (gast)
10 mei 2015 21:37 -
Ik vond het een goede serie, in ieder geval een goed verhaal, maar,.... Mijn God, wat een slechte geluidsregistratie! De muziek is veel te hard en de teksten zijpad en toe compleet niet te verstaan! Moet regelmatig terugspoelen om nog iets te verstaan. Wat storend is dit!, en jammer! Gemiste kans ik kijk niet meer! Zit me dood te ergeren!
Reageer

Nieuwste recensies

NCIS - Seizoen 17

7

The Sinner - Seizoen 3

7

Cursed (2020) - Seizoen 1

5.5

Baron Noir - Seizoen 2

7

Dead to Me - Seizoen 2

7.5

Babylon Berlin - Seizoen 3

8