Prison Break

8.4 / 10
42 min
Misdaad
Volg deze serie
Bekijk trailer
Je blokkeert onze banners :(
We merken dat onze advertenties niet worden weergeven, waarschijnlijk omdat je AdBlock, Ghostery of andere software gebruikt. Dat vinden we jammer, hiermee ontneem je MijnSerie in essentie inkomsten die we hard nodig hebben. Help ons door MijnSerie te whitelisten of neem Premium!
7.5
Wichita van Rijkom geeft "Prison Break - Seizoen 5" een 7.5.
Geschreven door Wichita van Rijkom op 13 juni 2017.
Leuk?
4
0
Bekijk stemmen

Prison Break - Seizoen 5

Toen bekend werd dat Michael Scofield (Wentworth Miller) en kompanen weer terug kwamen voor een vijfde seizoen van Prison Break ging menig hart sneller kloppen. Alweer een revival van een ooit zo populaire serie. Met dit soort nieuwe seizoenen zoveel jaren later is het echter altijd weer de vraag of de kwaliteit (even) goed zal zijn. Zeker na het nogal teleurstellende vierde seizoen van deze serie vroegen veel mensen zich af of een vervolg eigenlijk wel zo een goed idee was. Toch besloot bijna de volledig originele cast weer mee te werken aan dit nieuwe seizoen en zond de Nederlandse Fox de afgelopen weken één dag na de Amerikaanse uitzending in ons land de afleveringen uit. Na negen episodes is dan ook dit laatste seizoen ten einde, nu rest alleen nog de vraag of het de moeite waard was of niet.

Toch voelt het al gelijk vanaf de start alsof ze niet zijn weggeweest en is het voor de kijker dan ook niet moeilijk om weer meegezogen te worden in het verhaal.

Dit vijfde seizoen start zeven jaar na het einde van seizoen vier. Michael is inmiddels al heel wat jaren ‘dood’, broer Lincoln (Dominic Purcell) heeft in de tussentijd niet stil gezeten en weduwe Sara (Sarah Wayne Callies) heeft samen met zoon Michael (vernoemd naar zijn vader, gespeeld door Christian Michael Cooper) een nieuw leven opgebouwd en is inmiddels hertrouwd met Jacob (Mark Feuerstein). Wanneer Theodore “T-Bag” Bagwell (Robert Knepper) wordt vrijgelaten uit de gevangenis en een cryptische boodschap ontvangt, begint het balletje echter weer te rollen. Geheime afspraken en namen onthullen de aanwezigheid van een oude bekende; Michael blijkt helemaal niet te zijn overleden maar als crimineel onder de naam Kaniel Outis vast te zitten in een gevaarlijke gevangenis in Sanaa in Jemen. Wat volgt zal niemand verbazen, een 'prison break' waar de serie zo om bekend staat. Tijdens deze ontsnapping en de zoektocht naar veiligheid komen verschillende oude karakters voorbij. Stap voor stap horen we wat Michael is overkomen tijdens al deze jaren en zien we uiteindelijk ook wie de gezichtsloze grote slechterik is, met de bijnaam Poseidon, die hem dit alles heeft aangedaan.

© FOX


Ik ging met wat gemixte verwachtingen van start met dit seizoen. Prison Break heeft op mij als tiener veel indruk gemaakt. Ik was groot fan maar ook zeer teleurgesteld in de verhaallijnen naarmate de seizoenen vorderden. De afgelopen jaren was ik blij verrast om Miller en Purcell weer samen te zien in Legends of Tomorrow en het begon dan ook weer te kriebelen om hen terug te zien in hun iconische rollen. Het verhaal van hoe Michael die zeven jaar heeft overleefd, is natuurlijk wat vergezocht, maar eerlijk is eerlijk, dat geldt eigenlijk voor het merendeel van de serie. Toch voelt het al gelijk vanaf de start alsof ze niet zijn weggeweest en is het voor de kijker dan ook niet moeilijk om weer meegezogen te worden in het verhaal. Met name de emotionele scènes waren naar mijn mening echter wel weer echt iets over de top. Vooral de teksten waren hier en daar echt te zoetsappig in vergelijking met de rest van het verhaal wat de geloofwaardigheid van sommige momenten wat twijfelachtig maakte. Gelukkig ging dit maar om enkele scènes en is dit dus niet tekenend voor het hele seizoen.

Met dit seizoen krijgt Prison Break denk ik wel eindelijk echt het einde dat het verdient en zullen fans van de show veelal tevreden achter blijven.

Twee belangrijke nieuwe karakters zijn de Jemense Sheba (Inbar Lavi, Imposters), een vrijheidsactiviste in dat land welke door Benjamin Miles "C-Note" Franklin (Rockmond Dunbar) wordt ingeschakeld en een belangrijke schakel vormt tussen alles wat zich daar afspeelt. En David "Whip" Martin (Augustus Prew, Pure Genius), een medegevangene van Michael met wie hij inmiddels al heel wat jaren een sterkte band heeft. De switch van de show naar een Arabisch land is overigens ook niet zonder reden want hierdoor kon het thema terrorisme goed gebruikt worden. Zo wordt Jemen geteisterd door ISIL en zullen deze islamitische strijders Michael flink in de weg zitten tijdens zijn ontsnappingspoging. Een groot deel van de buitenlandse scènes is opgenomen in Marokko waar Purcell in een ernstig ongeluk op set terecht kwam. Een ijzeren staaf viel op zijn hoofd waarna hij in kritieke toestand naar het ziekenhuis werd gebracht. Volgens eigen zeggen gebeurde dit aan het eind van de opnameperiode en heeft hij alle scènes nadien op een later tijdstip alsnog kunnen afronden. Wie goed oplet, ziet echter wel dat zijn neus op een bepaald moment erg opgezet is.

Ik heb dit laatste seizoen met veel plezier gekeken, hoewel ik het wel erg jammer vond hoe er werd omgegaan met enkele nieuwe karakters. Deze hadden wat mij betreft wel wat meer aandacht mogen krijgen en werden in sommige opzichten echt tekort gedaan. Dat terwijl het verhaal wat zij te vertellen hadden juist zo krachtig was. Na alle kritieken op seizoen vier vind ik echter wel dat seizoen vijf echt even wat complimenten verdient. De acht jaar durende pauze heeft de serie namelijk goed gedaan. Met een frisse blik konden de makers dit keer toch weer enkele onverwachte gebeurtenissen uit hun mouw schudden. Was het daardoor net zo goed als voorheen? Zeer zeker niet. Maar met dit seizoen krijgt Prison Break denk ik wel eindelijk echt het einde dat het verdient en zullen fans van de show veelal tevreden achter blijven.

© FOX
Volg Prison Break
Vorige aflevering
Behind The Eyes
05x09
Leuk?
4
0
Bekijk stemmen

Reacties (14)

avatar_RLS90
13 jun 2017 22:03 - 15 jun 2017 17:27
Als PB-fan van het eerste uur (en meerdere malen de eerste seizoenen te hebben gezien) vond ik het vreselijk slecht. Een over de top complot, slechte teksten, alles zat mee, veel clichés... ik heb het echt uit zitten kijken. Wat ontzettend jammer dat zo'n vijfde seizoen, zo slecht was.
T-Bag die ineens een zoon heeft. Alles wat lukt. De slechterik gaat met Michaels vrouw. Duizend schoten gelost en niemand werd over het algemeen geraakt. Die gast met het lapje voor zijn oog deed me ook meer denken aan een slechterik uit een Sinterklaasserie dan een echte badguy.
Reageer
avatar_wichitavrijkom
13 jun 2017 22:11
Hahaha, ieder z'n ding natuurlijk. Misschien alleen handig om even een spoiler melding bij je reactie te plaatsen de vorige keer want dit is wel erg lullig voor andere lezers zo... ;-)
Reageer
avatar_RLS90
15 jun 2017 17:27
Sorry, dacht echt dat ik die knop had aangeklikt!
Reageer
avatar_wichitavrijkom
15 jun 2017 17:58
Geen probleem, hij staat er nu goed in geloof ik!
Reageer
avatar_GoonerJenny
14 jun 2017 13:15 -
Het seizoen verdient complimenten??? Waarvoor het was zo slecht. Enige compliment is dat ze iedereen voor elkaar hebben gekregen in de serie te krijgen.
Reageer
avatar_E71
15 jun 2017 13:23 -
Negatieve meningen worden hier ook niet op prijs gesteld hé... Gelijk die duimpjes naar beneden klikken. Hahahaha. Ik vond het ook slecht. (kom maar op met die duimpjes) Maar zoals ik al zei in een reactie op een ander bericht; het blijft persoonlijk, wat iemand goed of slecht vindt. Maar ik ben blij dat jij er iig plezier aan hebt beleefd Wichita.
Reageer
avatar_wichitavrijkom
15 jun 2017 15:01
Precies, zo is het. En daarom dus ook maar even voor de duidelijkheid, ik heb geen enkel duimpje aangeklikt hoor juist ook om die reden! Positief of negatief het blijft een persoonlijke mening en die mogen beiden uitgesproken worden vind ik.
Reageer
avatar_renzoroy
15 jun 2017 19:30
Bij the 100 ook niet, Je hoeft maar te zeggen dat je het saai vind worden en de negatieve duimpjes r coming 4 u :P
Reageer
avatar_wichitavrijkom
15 jun 2017 20:29
Toch jammer eigenlijk. Al moet ik eerlijk zeggen dat ikzelf ook het tegenovergestelde merk hier hoor af en toe. Dat bij bepaalde series er zoveel negatieve kritiek wordt geplaatst dat als iemand iets positief zegt er gelijk met 'duimpjes' en heel wat ander commentaar op gereageerd wordt. Zonde want een mening is en blijft een mening, het is iets persoonlijks en hoeft dan ook niet hetzelfde te zijn als die van de persoon naast je. Gewoon iedereen in z'n waarde laten hoe goed of slecht iemand iets ook vind, dat is het belangrijkste denk ik. Maar goed in dat opzicht zijn duimpjes dan ook weer niet al te hard, het kan erger. ;-)
Reageer
avatar_renzoroy
15 jun 2017 21:29
Haha, nou ik had net weer een zeurpiet bij the 100, die het niet kan hebben dat ik zijn enthousiasme niet deel. Ik vind wel dat mensen hun mening goed moeten beargumenteren en niet een 1 moeten geven want ja, de serie is lomp... Dat vind ik echt te makkelijk en te triest.
Reageer
avatar_wichitavrijkom
15 jun 2017 22:04
Is natuurlijk ook wel wat zuur om iemand die ergens erg enthousiast over is te vertellen waarom jij dat niet bent... ;-) Maar het moet kunnen, dat zeker! En andersom ook. Boeken, films, tv series, het zijn allemaal onderwerpen waar tig verschillende meningen over zijn en zeker niet één de juiste is. Zolang je zelf maar weet waarom je iets wel of niet goed vindt.
Reageer
avatar_E71
16 jun 2017 00:30
Dat verdient een thumbs up :-)
Reageer
avatar_michaeljackson
15 jun 2017 18:50 -
Ik heb erg genoten van dit nieuwe seizoen. Slecht was ie zeker niet maar toch vond ik de vorige seizoenen (inclusief) seizoen 3 en 4 beter. Mijn enige 2 grote minpunten over dit 5e seizoen is dat sommige personages te weinig aandacht kregen en te weinig in beeld kwamen kijk maar naar het personage van Sucre in de oude reeks was hij een van m'n favoriete personages maar wat was ik teleurgesteld in z'n rol dit seizoen zo jammer. Ik had nog gehoopt dat Sucre en C-Note nog iets verrassends zouden doen in de finale helaas bleek dat niet waar te zijn. Ik vond ook de finale erg rommelig ik ben blij dat beide broers het overleefd hebben maar toch vond ik de hele finale een zware anti-climax. Het was heel voorspelbaar dat die zoon va T-Bag het niet zou overleven dat zeiden we al toen de promo van de finale verscheen. Ik vond ook dat T-Bag een beter einde verdiende dan dat ie kreeg ik ben daar erg teleurgesteld over hoe z'n verhaallijn eindigt. En het was duidelijk dat Dominic gewond was want zijn rol in de finale was ook al niet heel erg groot. Nee ik heb van het hele seizoen genoten een top serie maar de finale was een zware teleurstelling.
Reageer
avatar_wichitavrijkom
15 jun 2017 20:31
Inderdaad de finale had zeker beter gekund. Ik ben expres van spoilers weggebleven om er zo open minded mogelijk in te kunnen gaan maar zag zeer zeker ook nog heel wat verbeterpunten. Ik vrees dat een perfect einde van de serie onmogelijk is dus ik denk dat het voor de makers beter is als ze het hierbij laten. Hopelijk heeft dit voor de mensen die ontevreden waren met seizoen 4 het alles iets beter gemaakt, en kan de rest dit vijfde seizoen gauw weer vergeten... Hahaha!
Reageer

Nieuwste recensies

Ares - Seizoen 1

6.5

The Stranger (2020) - Seizoen 1

8

The Hunters - Seizoen 1

7

Bancroft - Seizoen 2

8

High Fidelity - Eerste aflevering

7

The Magicians - Seizoen 3 (DVD)

8.5