Je blokkeert onze banners :(
We merken dat onze advertenties niet worden weergeven, waarschijnlijk omdat je AdBlock, Ghostery of andere software gebruikt. Dat vinden we jammer, hiermee ontneem je MijnSerie in essentie inkomsten die we hard nodig hebben. Help ons door MijnSerie te whitelisten of neem Premium!
Leuk?
8
0
Bekijk stemmen

Spotlight On: James Spader

Licht uit, spot aan! Tijd om eens te kijken welke serie die ene acteur ook op zijn cv heeft staan.

Het is zeven februari 1960 als de jongen die naar de naam James Spader luistert, wordt geboren in Bosten. Een jongen die zal uitgroeien tot een gerespecteerde acteur in zowel de wereld van film als televisie. Ook nu wisselt hij rollen in series en films af, met Ultron (die van de Avengers) als meest recente credit voor het grote doek.

Spader heeft een herkenbaar gezicht, iets waardoor zijn fans snel een karakter van hem kunnen herkennen. Zijn doorbraak in een serie beleeft hij in The Family Tree. Spader is dan 23 jaar en speelt Jake Nichols, de tienerzoon van Kevin Nichols (Frank Converse, Law & Order).

De serie bestaat uit slechts zes afleveringen en wijst nog niet de weg naar grote rollen. Een aantal jaren acteert Spader dan ook in de marge, met figuranten- en bijrollen in verschillende film en televisieproducties. Halverwege de jaren negentig is hij in een gastrol in Frasier te horen en enkele jaren daarna speelt hij één aflevering mee in Seinfeld.

Uiteindelijk is het de serie The Practice die ervoor zorgt dat Spader niet meer van het kleine scherm weg is te slaan. Als Alan Shore maakt hij twee seizoenen van de succesvolle advocatenserie van dichtbij mee. Datzelfde karakter gaat vervolgens verder in Boston Legal - een directe spin-off van The Practice. Het is tevens de eerste volwaardige hoofdrol in een televisieserie voor Spader.

Boston Legal houdt het vijf seizoenen vol en wordt nog altijd als een van de betere advocatenseries gezien. Spader zit daarna niet stil. In zijn jongere jaren maakte hij al kennis met het genre komedie. In een terugkerende rol is hij een flink aantal afleveringen in de Amerikaanse versie van The Office te zien. Hij speelt Robert California - a.k.a. Bob Kazamakis - en is tijdelijk CEO van Dunder Mifflin/Sabre. Aan het einde van het achtste seizoen vertrekt hij.

Dat vertrek is er niet zomaar. Enkele maanden later gaat het eerste seizoen van The Blacklist in première. De misdaadserie volgt FBI-agent Elisabeth Keen (Megan Boone, Law & Order), die haar handen vol heeft aan de mysterieuze Raymond Reddington - gespeeld door Spader - die zich als een van de meest gezochte criminele doodleuk aangeeft. Reddington wil vervolgens alleen met Keen samenwerken en praten en heeft een zwarte lijst vol criminelen die hij daar als tegenprestatie voor door wil sluizen. Achter elke naam gaat echter ook een persoonlijke behoefte schuil.

Raymond Reddington is wellicht één van de meest herkenbare karakters uit een serie op dit moment. En hoewel The Blacklist af en toe over de top Amerikaans is, zorgt alleen de invulling die Spader aan deze rol geeft ervoor dat het de moeite waard is om te blijven kijken. Het huidige seizoen krijgt een origineel einde - deels geanimeerd - door de coronacrisis die veel opnames heeft stilgelegd. Gelukkig lijkt Reddington hierna nog niet aan het einde van zijn zwarte lijst te zijn.

Ben je fan? Kijk hier voor meer (gast)rollen die James Spader heeft gespeeld.

Heb je zelf een favoriete acteur of actrice? Laat het ons weten en wellicht richten we de spotlight volgende keer op haar/hem!
Leuk?
8
0
Bekijk stemmen

Reacties (1)

avatar_DAVE2804
28 Mei 2020 14:25 - 22 sep 2021 04:49
Ik ken hem eigenlijk alleen uit de film Stargate als Dr. Daniel Jackson. Ik heb daarna ook een tijdje de spin-off serie Stargate SG-1 gekeken en dacht aanvankelijk dat hij die rol ook daarin speelde. Dat bleek echter niet te kloppen. De acteur uit de serie is Michael Shanks. Misschien dat ik The Blacklist nog weleens ga proberen.
Reageer