Mijn
Serie
Inloggen

Inloggen

E-mailadres / gebruikersnaam en / of wachtwoord zijn niet correct.

Vroeger was alles beter… of toch niet?

De onnavolgbaar komische stylist Fred van Leer vertelde laatst in RTL Boulevard dat hij nog regelmatig afleveringen van het al even onnavolgbare Zeg ‘ns Aaa terugkijkt. Maar, wist hij te melden, het is nu niet meer zo leuk als vroeger wanneer Mien Dobbelsteen de telefoon van de dokterspraktijk aanneemt. Dat vind ik zó herkenbaar! Want hoewel alles wat retro te noemen valt tegenwoordig helemaal hipperdepip is, lijkt die vlieger voor series uit vervlogen tijden niet op te gaan.

In tijden van kou, wind, regen en een vleugje verveling leek het mij en Lieftallige Echtgenoot ook een goed plan om terug te vallen op series van weleer zoals Perfect Strangers, met Balki en Larry en hun dance of joy. En op ALF, toelichting lijkt me hierbij niet nodig. En op Dinosaurs (‘not the mama!’). Series die vroeger simpelweg briljant waren en waarbij de tranen over je wangen rolden van het lachen. Ze waren, anno 2015 en 2016, wel leuk. Aardig. Mwah. Hoe komt dat nou toch? Want aan die series is niks veranderd, dus ligt het dan aan ons? Of aan de tijdgeest? Of doodgewoon aan het feit dat je alle afleveringen al eens eerder hebt gezien? Ik snap er niks van. Vooral ook omdat er uitzonderingen zijn. The Fresh Prince of Bel-Air bijvoorbeeld blijft écht leuk, zelfs voor de derde keer en na zoveel jaren. Wie het snapt mag het zeggen.

Hetzelfde heb je soms ook met plekken of gebouwen waar je als kind bent geweest en die je toen enorm indrukwekkend vond omdat het zo groot was. Ben je weleens als volwassene terug geweest naar je oude basisschool? Die aula waar ik vroeger in leek te verzuipen, doorkruis je nu in drie stappen. De camping uit je jeugdherinnering waar je toen verdwaalde, maar die járen later eigenlijk best kleinschalig en overzichtelijk blijkt te zijn. En zo zijn er nog vele voorbeelden te noemen…

De aanleiding van de opmerking van Fred in RTL Boulevard was de serie Gilmore Girls. Na al die jaren een vervolg; wat zullen we smullen. Maar critici daar op die bank ergens aan het Leidseplein vroegen zich af of het wel echt zo leuk zou zijn als toen. De ervaring leert dat we rekening moesten houden met een teleurstelling. Maar ik vond het geweldig! Toch weer een uitzondering dus. Al was de cliffhanger op het einde totaal onverwacht, dus beginnen we weer opnieuw met hopen op meer afleveringen... Met de serie Fuller House zat ik er toentertijd trouwens ook helemaal klaar voor, maar was dát even een deceptie! Misschien is het maar beter als we ons richten op nieuwe series, gewoon helemaal van nu. En op Fred van Leer natuurlijk; kan die man geen eigen serie krijgen?!
Leuk?
Bekijk stemmen

Reacties (3)

anonymous
anonymous 6 januari 2017, 10:54
Zoveel series en films van vroeger krijgen een nieuw leven. Sommige zijn leuk, anderen zijn het bekijken niet waard. Ik vond Fuller House juist wel leuk, dit misschien omdat ik dezelfde leeftijd heb/ had als D.J. De eerste paar afleveringen is even doorbijten, daarna wordt het zo leuk (als de oude garde vertrokken is).
The Fresh Prince blijft leuk. Ik pik hier en daar nog eens een aflevering mee op sbs9. Een serie als Friends blijft ook leuk.
Ik was perfect Strangers even vergeten. Ach, wat was dat leuk.
JanWillemK
JanWillemK 6 januari 2017, 11:28
De comedy series zoals Friends, The Fresh Prince of Bel Air, Married... with Children, The King of Queens, Everybody Loves Raymond enz. zullen nooit meer geëvenaard worden. Dit zijn series waarbij je nog steeds enorm kan lachen wanneer je nu een aflevering bekijkt.
Nu heb je een HIMYM of een Modern Family. Uitstekende series maar lang niet altijd grappig.
Rochette
Rochette 6 januari 2017, 20:53
Kijk nog een keer alle afleveringen van Friends. Je rolt weer van je stoel af van het lachen. Die humor blijft leuk.
@karin1809: Fuller house, ik ga het nog een keer probleren. :)
Log in om een reactie achter te laten