Mr. Robot

7.9 / 10
45 min
Drama
Volg deze serie
Bekijk trailer
Je blokkeert onze banners :(
We merken dat onze advertenties niet worden weergeven, waarschijnlijk omdat je AdBlock, Ghostery of andere software gebruikt. Dat vinden we jammer, hiermee ontneem je MijnSerie in essentie inkomsten die we hard nodig hebben. Help ons door MijnSerie te whitelisten of neem Premium!
8
anonymous geeft "Mr. Robot - Eerste aflevering" een 8.
Geschreven door anonymous op 6 juni 2015.
Leuk?
2
0
Bekijk stemmen

Mr. Robot - Eerste aflevering

"Fuck Society". Dat stond op de posters van deze serie. Het is een beetje abrupt, maar wel een duidelijke boodschap van USA Network. Een serie maken over de dreiging van technologie. Ik ga niet doen alsof USA onbegonnen grond betreedt, maar de zender slaat een andere weg in dan met series als Suits, White Collar, Graceland en Burn Notice, etcetera. Mr. Robot kent andere productiewaarden, er wordt zelfs gevloekt (what's up, USA?) en de serie heeft een donkerder randje. Nu we net de Sony hacks, Edward Snowden, Julian Assange en Anonymous achter de rug hebben, is technologie, klokkenluiden en hacking relevanter dan ooit. Dat USA Network echter in dit grijs gebied springt is wel verrassend. Wat mij betreft is dit de beste keuze die de zender had kunnen maken, want dit zou weleens een pareltje kunnen worden.

Elliot (Rami Malek, Believe) is een jonge programmeur die werkt als beveiligingsexpert. Daarnaast is Elliot een hacker die het onrecht en andere malversaties zelf probeert te bestrijden. Wanneer Elliot wordt benaderd door de leider van een mysterieuze hacking-organisatie veranderd zijn visie op het leven. Deze man, genaamd Mr. Robot, probeert Elliot namelijk te werven om het bedrijf waar hij voor werkt neer te halen. Dit idee intrigeert Elliot enorm en hij worstelt hier dan ook mee. Hij is ervan overtuigd dat multinationals, zoals zijn baas, de wereld bedreigen. Grijpt hij deze kans aan om hier een verschil in te maken?

Deze ambitieuze serie van Sam Ismail heeft veel dingen die in haar voordeel werken. De pilot is geregisseerd door Niels Arden Oplev (The Girl with the Dragon Tattoo) en dat is beslist geen koekenbakker. Daarnaast slaagt de serie er dus meteen in om distinctief te zijn van wat USA normaal maakt. En je moet wat als zender wanneer je series weg worden gezet als 'leuk', maar niet meer dan dat. Als vermakelijk, maar weinig diepgaand. Elke zender doet het natuurlijk grotendeels voor de cijfers, maar erkenning en waardering laten het imago van de zender stijgen. Mr. Robot zou een serie kunnen zijn die dat gaat bewerkstelligen voor USA. De serie serveert relevante onderwerpen in een duister en grimmig jasje. Goede televisie is altijd een reflectie van de wereld waarin wij leven en dat heeft USA begrepen met deze serie.

Rami Malek valt zeker op als Elliot. Hij heeft in de pilot direct al een paar memorabele momenten. Hoe hij bepaalde individuen benaderd die zich schuldig maken aan verkeerd gedrag, springt er zeker uit. Hij maakt Elliot ook een geloofwaardig personage. Wanneer je Maleks personage ziet, begrijp je waarom hij geconflicteerd is. Zijn spel werkt en het kan alleen maar beter worden naarmate hij meer tijd krijgt om meerdere facetten van het personage te laten zien. Christian Slater (Mind Games) is nog weinig te zien, maar daar zal vast verandering in komen. Dat moet haast wel, aangezien zijn personage de titel van deze serie draagt.

Toch kun je vragen stellen bij een aantal creatieve keuzes van Ismail. Was het bijvoorbeeld nodig geweest om wéér met een personage op de proppen te komen die sociaal vreemd is? De autistische (of met gebrekkige sociale vaardigheden) personages vliegen je om de oren in film en televisieland. Het is iets wat voornamelijk wordt gebruikt als plotmechanisme, zo van: "hoe kunnen wij het personage zo distinctief mogelijk maken". Alleen wordt vergeten dat het niet meer distinctief is als er gedaan wordt wat zoveel series doen. Zie series als House, Backstrom, The Bridge, Monk, etc. Was de voice-over nodig? Hier en daar wordt je in de wereld getrokken van Mr. Robot, maar ik ben persoonlijk toch altijd huiverig wanneer men meer verteld dan het laat zien. Maar deze kritiek is geheel voor deze pilot. Want Mr. Robot is verder dik in orde! Mijn kritiek neemt niet weg dat dit een hele veelbelovende pilot is. Een van de beste series van dit jaar (en zeker deze zomer) zou zomaar eens opgestaan kunnen zijn.
Volg Mr. Robot
Vorige aflevering
Hello, Elliot
Hello, Elliot
04x13
Leuk?
2
0
Bekijk stemmen

Reacties (8)

avatar_H3nDri3
06 jun 2015 23:45 -
Kan me wel vinden in deze recensie. Ik had deze serie eigenlijk niet willen kijken omdat het van USA is, maar ben blij dat ik het gedaan heb. Vind Malek goed gecast en wie weet komt dat aparte karakter in het verloop van de serie wat beter tot zijn recht en krijgen we meer te zien van waarom hij zo is.
Reageer
avatar_anonymous
07 jun 2015 08:22
Ja, dat is wat meerderen hebben met USA. Hun series worden wat minder serieus genomen door kijkers die een bepaalde type kwaliteit verwachten. Het is wat meer laagdrempelig vermaak. Maar dit zou écht best de meest gewaardeerde serie van USA kunnen worden. Ben ook benieuwd naar wat Malek nog zal laten zien.
Reageer
avatar_anonymous
07 jun 2015 06:39 -
Mooie eerste aflevering..
Reageer
John Doe
Tristan Polhout (gast)
07 jun 2015 13:47 -
Heb echt genoten van deze pilot! Hopelijk kunnen ze dit niveau vasthouden gedurende het seizoen.
Reageer
avatar_Fer
26 jul 2015 16:38 -
Hoewel ik net de 3e afl. gezien heb, en het niveau ietwat in zakt in vergelijking met de pilotaflevering, blijft het hele (actuele) verhaal meer dan boeien, en is Ramy Malik als Elliot een regelrechte ontdekking.
Reageer
avatar_theocm
10 aug 2015 16:44 -
Ik was opgetogen over de eerste aflevering van deze serie. Ik heb inmiddels 7 afleveringen gezien en het zakt per aflevering steeds meer in. Het niet ter zake doende geleuter van Elliott, een hacker met Asperger, het gebrek aan spanning en snelheid in combinatie met een niet te volgen en doelloze bizarre verhaallijn heeft mij inmiddels doen afhaken. Wat zonde van een serie die alles in zich had om echt goed te worden.
Reageer
avatar_Bartwin
21 aug 2015 14:49 -
Helemaal eens met theocm, was erg enthousiast na pilot aflevering maar dan zakt het hard in. Sinds de laatste paar afleveringen (8/9) wordt het wat beter maar ook steeds vreemder. Dat is jammer want de serie had een hoop potentie.
Reageer
avatar_paranoia68
05 dec 2015 12:46 -
[qoute]Goede televisie is altijd een reflectie van de wereld waarin wij leven en dat heeft USA begrepen met deze serie[/qoute]
De serie naar mijn mening een van de beste serie van het heden. De reflectie op de realiteit en mogelijke gevolgen van hackers zijn heel erg praktisch, logisch, geavanceerd, Science-fictionachtig, briljant in beeld gebracht. De complottheorieën over de huidige 'werkelijkheid' worden goed in beeld gebracht in een alternatieve werkelijkheid en toekomst. Met mijn huidige kennis en de stroom van ddos aanvallen, hacks, en beveiligingszwakheden herken ik een heleboel uit de praktijk .
De mensen die deze serie slecht vinden zijn of geen fan van complottheorieën en technologie, of zeer slechte ervaringsdeskundigen of 'blue pill' users. Ik zou tegen hun zeggen droom maar verder en ga door met consumeren....maar begeef je niet op het gebied van "red pill' gebruikers als je de serie niet snapt of slecht vind.

Hoewel de auteur een flip-flopper is (een 5,5 voor scorpion?!) en een 8 voor Mr Robot. ben ik blij met deze recensie. Allen jammer dat niet diep ingaat op de inhoud maar kritiek heeft op de leveringsvorm en uiterlijk van de serie!
Reageer

Nieuwste recensies

The Sinner - Seizoen 3

7

Cursed (2020) - Seizoen 1

5.5

Baron Noir - Seizoen 2

7

Dead to Me - Seizoen 2

7.5

Babylon Berlin - Seizoen 3

8

Altered Carbon - Seizoen 2

8.5