Luther

8.3 / 10
59 min
Detective
Volg deze serie
Bekijk trailer
Je blokkeert onze banners :(
We merken dat onze advertenties niet worden weergeven, waarschijnlijk omdat je AdBlock, Ghostery of andere software gebruikt. Dat vinden we jammer, hiermee ontneem je MijnSerie in essentie inkomsten die we hard nodig hebben. Help ons door MijnSerie te whitelisten of neem Premium!
9.5
Mandy Gelling geeft "Luther - Seizoen 5" een 9.5.
Geschreven door Mandy Gelling op 19 januari 2019.
Leuk?
8
0
Bekijk stemmen

Luther - Seizoen 5

Love is like a sin, my love
For the ones that feel it the most
Look at her with her eyes like a flame
She will love you like a fly will never love you again


Wat baalde ik na het einde van het vierde seizoen in 2015. Was dit het voor Luther, het einde van een fantastische serie. Maar gelukkig voor de vele fans en ook mij werd de serie in juni 2017 vernieuwd met een vijfde seizoen. En dat vijfde seizoen ging op 1 januari 2019 van start met slechts vier afleveringen van elk 59 minuten.

Baby, you understand me now?

De eerste aflevering begint al meteen goed. De serie neemt je mee op een reis door het prachtige hoofd van DCI John Luther. Vier afleveringen lang zien we Luther worstelen met wat juist is en wat hij denkt dat juist is. Maar de weg is niet zo zwart-wit als hij denkt. De grijsnuances spatten van het scherm maar Luther ziet ze niet.

Luther zit gevangen in zijn eigen misère, zijn eigen waarheid en zijn eigen versie van de waarheid. Als hij er dan achter komt dat de wereld toch niet zo zwart-wit is als hij dacht is het eigenlijk al te laat. Te laat voor Luther en iedereen om hem heen. Het is ook knap dat collega DS Catherine Halliday (Wunmi Mosaku, Fearless) zich staande weet te houden.

© BBC One


Maar zoals altijd weet Luther wel raad met krankzinnige seriemoordenaars. Ook in dit seizoen schotelen de makers ons een seriemoordenaar voor die zijn weerga niet kent. De wreedheden van deze moordenaar is ongekend en gruwelijk. Niet vreemd dat Luther daarmee prima uit de weg kan. Gruwelijk en krankzinnig is zo’n beetje zijn ding. Als geen ander weet hij de vinger op de zere plek te leggen.

If sometimes you see that I'm mad

Want we weten dat Luther zelf ook, op zijn zachts gezegd, nogal getroebleerd is. Niet in de eerste plaats door alles wat hij heeft meegemaakt. De nadruk in het vijfde seizoen ligt dan ook niet specifiek op de seriemoordenaar en het vinden daarvan, het is meer een rode draad. De nadruk in het vijfde seizoen ligt duidelijk op Luther en zijn beslissingen en acties. Goed of fout dat mag je zelf bepalen als kijker.

Wees in het vijfde seizoen klaar om verrast te worden. Verrast door Luther, de moordenaar, zijn collega’s en bekenden. Wees ook verrast door het einde, want volgens mij is Luther nog niet klaar met de wereld en de wereld met Luther. Niet zo raar want in december werd er een film van Luther aangekondigd. Ik zou zeggen kom maar op met die film, maar een zesde seizoen zou ook prima zijn. Ik hoop alleen niet dat we daar weer zo lang op moeten wachten.

9,5 punt voor een geweldig, misschien wel laatste seizoen, waar kleine schoonheidsfoutjes in de regie en editing voorkomt dat het een 10 is.
Volg Luther
Vorige aflevering
Episode 4
Episode 4
05x04
Leuk?
8
0
Bekijk stemmen

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Nieuwste recensies

NCIS - Seizoen 17

7

The Sinner - Seizoen 3

7

Cursed (2020) - Seizoen 1

5.5

Baron Noir - Seizoen 2

7

Dead to Me - Seizoen 2

7.5

Babylon Berlin - Seizoen 3

8