Doctor Who

8.4 / 10
48 min
Sciencefiction
Volg deze serie
Bekijk trailer
Je blokkeert onze banners :(
We merken dat onze advertenties niet worden weergeven, waarschijnlijk omdat je AdBlock, Ghostery of andere software gebruikt. Dat vinden we jammer, hiermee ontneem je MijnSerie in essentie inkomsten die we hard nodig hebben. Help ons door MijnSerie te whitelisten of neem Premium!
7
Liesbeth de Raaf geeft "Doctor Who - Seizoen 8" een 7.
Geschreven door Liesbeth de Raaf op 25 mei 2016.
Leuk?
5
0
Bekijk stemmen

Doctor Who - Seizoen 8

Lang, lang geleden vertelde een broer mij een keer over een serie; Doctor Who. Aangezien hij niet zo snel fan van een serie was, werd mijn interesse al snel gewekt. Het verhaal gaat over de "Doctor"; een buitenaards wezen, die door een samenloop van omstandigheden, besluit de mensen op aarde te gaan beschermen. Het wordt vaak bediscussieerd of de mensheid hier nou zo blij mee zou moeten zijn, aangezien hij ook schade aanricht met zijn onhandige gedrag soms.

Je houdt van de de Doctor of niet, daarom voelt het ook telkens als een onwijs, groot afscheid als de hoofdrolspeler van acteur wisselt. De acteur achter de Doctor, wisselt namelijk regelmatig na een aantal seizoenen net als James Bond. Seizoen acht begint met een nieuw gezicht, die niet erg fris en fruitig is. Peter Capaldi (World War Z) nam het stokje over van Matt Smith. Een rigoureuze overgang aangezien de leeftijd van deze twee heren nogal ver uit elkaar ligt. Dat terwijl ik nog aan het bijkomen was van de overgang van David Tennant (Broadchurch) naar Matt Smith (Party Animals).

© BBC One

Met zijn telefoon-box als ruimteschip om door tijd en ruimte te reizen, maakt Doctor Who telkens andere, aparte avonturen mee. Vaak wordt hij hierbij vergezeld door een gezelschap. Een van de mooiste dingen is dat er werkelijke, historische gebeurtenissen voorbij komen, die dan door toedoen van Doctor Who wel konden plaatsvinden. Soms maken ze het zo waarheidsgetrouw, dat ik het bijna nog echt zou geloven ook! De serie kan je een ander inzicht geven over bepaalde zaken, in mijn geval, heb ik vaak zon raakvlak met de serie, dat ik wil uitroepen; ”dat heb ik altijd al gedacht”! Om daarna tot het besef te komen dat Doctor Who gewoon goed verzonnen is of toch niet?

In het begin vind ik de nieuwe doctor niet leuk en telkens denk ik weer, nu hou ik ermee op. Toch groeit er ergens wel weer een band en de serie zit gewoon zo goed in elkaar, dat ik erbij blijf. Alhoewel ik met Peter Capaldi toch wel veel moeite heb, het lijkt namelijk alsof ze alles wat de Doctor zo goed maakt, even willen veranderen. Daarom hou ik ook zo niet van acteurswisselingen, omdat dat toch vaak te veel verandering met zich meebrengt. De makers van de serie houden hier natuurlijk rekening mee en dus zit er in de serie een stukje verwerkt zodat we het beter kunnen verwerken. Niet alleen de kijkers hebben namelijk moeite met de nieuwe dokter, maar ook zijn gezelschap "Clara Oswald" (Jenna Coleman, Victria). Sterker nog; de Doctor zelf moet ook enorm wennen aan zijn eigen gezicht!

In dit seizoen staat het dan ook centraal, dat de dokter is geregenereerd in een nieuw lichaam. Met name dit precieze, nieuwe gezicht heeft een doel. Een doel die de dokter zich weer opnieuw moet herinneren. Iedere regeneratie is een soort reboot voor de dokter, waardoor die op bepaalde vlakken wat onwennig in zijn schoenen staat. In seizoen acht is Clara Oswald niet zomaar een medereizigster meer, maar een ware aanwinst. Iets wat maar goed is, want vanwege het klungelige gedrag van de nieuwe dokter kan hij zo'n aanwinst goed gebruiken.

© BBC One

Van het volgende seizoen verwacht ik meer stabiliteit van de Doctor, dat hij went aan zijn eigen lichaam, dat hij weer de echte Doctor wordt. Ik verwacht meer familie voor de Doctor, meer informatie over zijn afkomst en zijn roots en ik verwacht meer Daleks en Cybermannen. Ook verwacht ik dat de serie nooit wordt uitgeroeid, iets wat de Daleks als aartsvijanden van de Doctor wel erg graag zouden willen. Dit maken ze hem ook regelmatig duidelijk met hun favoriete woordje;

Exterminate

Volg Doctor Who
Vorige aflevering
The Timeless Children
The Timeless Children
12x10
Leuk?
5
0
Bekijk stemmen

Reacties (5)

avatar_tweemaalh
25 mei 2016 11:13 -
Seizoenen 8 en 9 vond ik allebei een beetje tegenvallen. Dit lag mijns inziens niet aan Capaldi zelf, maar meer aan de scripts.

Al vanaf het eerste moment dat hij in de serie verscheen was het voor mij niet meer dan logisch dat dit de nieuwe Doctor was. Hij speelt hem geweldig, lekker Doctor-achtig en doet mij erg denken aan de klassieke serie. Wel ben ik het met je eens dat het 'nieuwe Doctor'-concept iets te lang wordt uitgerekt.

Waar ik echter een groot probleem mee heb, zijn de scripts. Er wordt weinig aandacht meer geschonken aan continuïteit en vooral in de finale is dat heel duidelijk zichtbaar. Sterke opbouw met een enigszins anticlimatisch tegenvallend einde. Daarnaast mist de samenhang tussen de afleveringen en daardoor wisselt de kwaliteit per aflevering heel erg. Dit seizoen sprongen er weinig afleveringen echt uit. De enige echt goede afleveringen vond ik Robot of Sherwood en Mummy on the Orient Express. De rest was aardig tot zeer matig.

Dit heeft onder anderen te maken met de showrunner, Steven Moffat. Hij heeft echt geweldige ideeën voor Doctor Who, en dat hebben we ook gezien. De story arcs van seizoenen 5 en 6 vond ik geweldig, net als een aantal losse afleveringen (Blink, The Empty Child). Maar hij probeert het steeds verder te pushen, en dan is de kans dat je keihard op je bek gaat des te groter. Als dat een keertje gebeurt, is het niet erg, maar het is inmiddels al drie keer achter elkaar gebeurd.

Seizoen 9 vond ik iets beter, onder anderen doordat het 'nieuwe Doctor'-element niet aanwezig is, en doordat de losse afleveringen sterker waren, maar helaas kampt het seizoen wel met dezelfde problemen.
Reageer
avatar_H3nDri3
25 mei 2016 12:51 - 25 mei 2016 12:52
Ik ben ook geen fan Capaldi als Doctor, wat niet betekent dat ik hem een slecht acteur vind, maar ik vind hem gewoon geen goede Doctor neerzetten. Ik vind de toon die de serie in seizoen 8 en 9 neerzet ook niet fijn. Het het is na de 11e Doctor en The Ponds allemaal wat duister geworden en ik vond de luchtigheid en humor die de serie na de reboot in 2005 liet zien wel pretig.

De 3 Doctors voor Capaldi vond ik stuk voor stuk beter en ook de companions vond ik leuker. Tussen die drie zaten ook wel verschillen, maar niet zo groot als nu met Capaldi. Hoewel ik baal dat we in 2016, op kerst na dan, geen Doctor Who krijgen te zien is de pauze misschien wel goed voor de serie en hopelijk kan vanaf seizoen 11 de nieuwe showrunner er weer wat meer humor en luchtigheid in verwerken.

Als zal het lastig worden om de 11e Doctor en Ameila Pond te overtreffen.
Reageer
avatar_Dore
26 mei 2016 02:20 -
Ik vond seizoen 8 ook de minste van alle seizoenen. Voor mij had dat met zowel Capaldi als Coleman te maken. Ik vind ze beide hun rol slecht spelen in vergelijking met hun voorgangers.
Maar toch, als fan van deze serie, ben ik erg nieuwsgierig naar seizoen 9....
Reageer
avatar_Kimmiie
27 mei 2016 21:19 -
Ik vind Capaldi geweldig als the Doctor, alleen de verhaallijn vond ik beetje tegenvallen. Seizoen 9 was toch wel iets beter dan seizoen 8.
Reageer
avatar_Dore
29 mei 2016 00:52
Ik zou graag willen weten waarom jij Capaldi als Doctor geweldig vind? Want als je hem geweldig vind, hoe beoordeel je dan David Tennant en Matt Smith als the Doctor??
Reageer

Nieuwste recensies

Away - Eerste aflevering

7.5

Exit (2019) - Seizoen 1

7

Utopia (2020) - Seizoen 1 (Sneak Peek)

7.5

The Rain - Seizoen 3

8.5

Pennyworth - Seizoen 1 (DVD)

7

Commando’s - Eerste twee afleveringen

6