Bleak House (2005)

6.9 / 10
28 min
Miniserie
Volg deze serie
Bekijk trailer
Je blokkeert onze banners :(
We merken dat onze advertenties niet worden weergeven, waarschijnlijk omdat je AdBlock, Ghostery of andere software gebruikt. Dat vinden we jammer, hiermee ontneem je MijnSerie in essentie inkomsten die we hard nodig hebben. Help ons door MijnSerie te whitelisten of neem Premium!
7
Bert Peene geeft "Bleak House - Seizoen 1" een 7.
Geschreven door Bert Peene op 15 juni 2018.
Leuk?
0
0
Bekijk stemmen

Bleak House - Seizoen 1

Hebzucht is een belangrijk thema in het omvangrijke oeuvre van Charles Dickens. Het wemelt er van de vrekken en andere types voor wie geld het enige is dat in het leven telt. Zo ook in Bleak House. Voor de echte Dickens-fans heeft het verhaal geen verrassingen. Alles draait om de nalatenschap van een van de voorouders van de familie Jarndyce. Merkwaardig genoeg bleek na zijn dood dat er niet één testament was; er waren er twee, die ieder een andere erfgenaam aanwezen. Daarom wordt er al jaren geprocedeerd over wie nu de omvangrijke nalatenschap toekomt. Het meest voor de hand liggend zijn de twee zogenaamde beschermelingen: Richard Carstone (Patrick Kennedy) en Ada Clare (Carey Mulligan). Zij reizen aan het begin van het (film)verhaal naar het landgoed van hun oom John Jarndyce om de rechterlijke uitspraak af te wachten.

Maar niet alleen deze twee jonge mensen trekken de aandacht. Dat doet ook de geheimzinnige Lady Dedlock. Ze is getrouwd met de veel oudere Sir Leicester, die niet weet dat zij ooit een relatie had met Captain Hawdon, met wie zij een dochter kreeg. Het kind werd bij haar weggehaald – erkenning zou een immense schade zijn – en zij is ervan overtuigd dat het meisje al lang niet meer leeft. En dan is er nog Esther Summerson, een wees die is opgegroeid bij haar tante en samen met de twee ‘beschermelingen’ haar intrek neemt in Bleak House. Evenals Lady Dedlock is het een en al geheimzinnigheid wat haar omringt. In diverse flash backs zien we dat zij door de mensen door haar grootbrachten, als een soort verdoemde wordt gehandeld. Maar waarom?

Uiteindelijk winnen Ada en Richard de rechtszaak, maar ontdekken dan dat het hele vermogen inmiddels aan gerechtelijke kosten is opgegaan. Ze staan, kortom, met lege handen.

Bleak House verscheen in boekvorm in 1852 en werd naderhand drie keer verfilmd in 1959, 1985 en 2005. Deze laatste adaptie kreeg veel lof, werd gekroond tot beste dramaserie tijdens de British Academy Television Award en won uiteindelijk twee Emmy Awards. Aan dat succes heeft ongetwijfeld de cast een flinke bijdrage geleverd; het waren namelijk niet de minste acteurs die werden gecontracteerd. Zo speelt Gillian Anderson de rol Lady Dedlock, terwijl Timothy West als haar echtgenoot optreedt. Verder komt de kijker acteurs tegen als Nathaniel Parker, John Lynch en Carey Mulligan. Ook de enscenering mag er zijn. Vijftien maal dertig minuten waan je je echt in het Engeland van de 19e eeuw. Het wemelt er van de armoedzaaiers, mislukkelingen en dromers, die ofwel nog steeds hopen op een beter leven of die hoop al lang hebben opgegeven. Het grote aantal acteurs, in meer of minder belangrijke rollen, maakt het overigens niet eenvoudig snel grip op het verhaal te krijgen; het duurt even voordat je iedereen kunt plaatsen. Anderzijds maakt het Bleak House tot een fascinerend kijkspel, dat absoluut niet gedateerd aandoet. Dickens’ verhalen vervelen zo vele jaren na dato nog steeds niet.
Volg Bleak House (2005)
Vorige aflevering
Episode 16
01x16
Leuk?
0
0
Bekijk stemmen

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Nieuwste recensies

Lovecraft Country - Seizoen 1

6

The 100 - Seizoen 7

7.5

For All Mankind - Seizoen 1

9

The Last Kingdom - Seizoen 4

7

The Boys - Seizoen 2

9.5

Barkskins - Seizoen 1

7.5