Being Mary Jane

7.6 / 10
43 min
Drama
Volg deze serie
Bekijk trailer
Je blokkeert onze banners :(
We merken dat onze advertenties niet worden weergeven, waarschijnlijk omdat je AdBlock, Ghostery of andere software gebruikt. Dat vinden we jammer, hiermee ontneem je MijnSerie in essentie inkomsten die we hard nodig hebben. Help ons door MijnSerie te whitelisten of neem Premium!
7
anonymous geeft "Being Mary Jane - Eerste Aflevering" een 7.
Geschreven door anonymous op 10 januari 2014.
Leuk?
0
0
Bekijk stemmen

Being Mary Jane - Eerste Aflevering

Gabrielle Union (Flash Forward) is een schat. Union is een van die actrices die je het beste gunt en waarvan je je afvraagt waarom haar bekendheid niet groter is. Volgers en insiders zullen haar kennen, maar ze is geen bekende naam voor het grote publiek. En dat is jammer. Jammer, omdat Union niet alleen een prachtige dame is, maar ook een getalenteerd actrice. Daarom is het eigenlijk ook jammer dat Being Mary Jane te zien is op BET (Black Entertainment Television), een zender die niet het aanzien heeft dat de grotere netwerken hebben. Wat hoogstwaarschijnlijk betekent dat Being Mary Jane een serie is waar velen nooit van zullen horen. Daarom heb ik deze serie ook aan MijnSerie laten toevoegen en met deze recensie hoop ik daar verandering in te brengen.

Being Mary Jane draait om Mary Jane Paul, een succesvolle Afro-Amerikaanse talkshowhost. Mary Jane heeft alles. Ze heeft geld, een prachtig huis en een succesvolle carrière, alleen in de liefde wil het maar niet vlotten. Daarnaast heeft zij een familie waarvan zij zielsveel houdt, maar die erg op haar leunt (want zo gaat dat natuurlijk wanneer iedereen in de familie naar jou opkijkt). In Being Mary Jane zien wij dus hoe Mary Jane een balans probeert te vinden tussen haar privéleven en haar werk, iets wat makkelijker gezegd is dan gedaan. De pilot laat vooral zien met welke zaken Mary Jane te maken krijgt en hoe zij daarmee leert omgaan. Niet alles werkte daarin even goed en er kwamen ook de nodige clichés voorbij. Helaas lijken dit soort series daar tegenwoordig niet meer aan te ontkomen. Clichés zijn ook niet altijd slecht, alleen gaat het er in essentie om welke draai eraan wordt gegeven. Daar valt nog wel het een en ander te winnen voor Being Mary Jane.

Being Mary Jane is (nog) geen must see; om eerlijk te zijn is het ook geen serie die veel indruk zal maken in het huidige televisielandschap. Daarvoor heeft de serie de zender tegen zich, een zender die toch minder aanzien geniet. Het zou veel meer betekenen als Being Mary Jane te zien was op CBS, ABC, FOX of NBC. Traditioneel is het moeilijk voor donkere vrouwen om een leidende rol te hebben op een van de grote zenders. Kerry Washington, de ster van Scandal, was de eerste donkere vrouw sinds 1974 die een leidende rol had in een dramaserie van een netwerkzender. Sindsdien had je Meagan Good in Deception. Shonda Rimes (Grey's Anatomy, Scandal) is de enige prominente donkere vrouwelijke showrunner in Amerika. Dat illustreert dus hoe moeilijk het is.

En dat is jammer want series als Being Mary Jane hebben de unieke mogelijkheid om een andere kant van de donkere vrouw te laten zien, rollen die niet zo stereotype zijn als de gebruikelijke weergave van de donkere vrouw op televisie. In Being Mary Jane, maar ook zeker in Scandal, heeft het publiek te maken met een ambitieuze, sterke en vooral onafhankelijke donkere vrouw. Een vrouw die haar mannetje staat, zelfvertrouwen heeft en zelfverzekerd is. Dat is vooral voor mij een beeld om te omarmen, omdat ook dit een beeld is van de realiteit. Deze vrouwen op televisie vertegenwoordigen donkere vrouwen en maken dit soort type vrouw met deze kenmerken zichtbaar aan het grote publiek. Dat zorgt voor bekrachtiging onder een groep vrouwen die zichzelf helaas te weinig terug ziet op televisie.

Being Mary Jane is dus in een goede positie om verhalen te vertellen die spelen in de zwarte gemeenschap en ik hoop dat de serie dat op een positieve manier doet. Het gaat evenzeer om de boodschap als de manier waarop je die boodschap aan de wereld ten gehore brengt. De serie moet dan ook zeker meer de nadruk leggen op Mary Janes professionele leven en de familiaire drama tot een minimum beperken. Iets waarvan ik uit ervaring weet dat dat moeilijk is met zo een grote en veeleisende familie. Maar als de serie hier niet voor waakt loopt zij het gevaar te melodramatisch en standaard te worden. Juist omdat Mary Jane een talkshowhost is, kan zij ons als publiek introduceren aan onderwerpen die spelen bij niet alleen donkere vrouwen, maar ook Latijns-Amerikaanse vrouwen, die ook in de pilot te zien waren. Als Being Mary Jane deze kant op gaat, kan zij een goede stem worden voor niet alleen deze minderheden, maar hopelijk vrouwen in het algemeen. Diversiteit is namelijk een groot goed, ook op televisie. Iets wat Hollywood te vaak lijkt te negeren.

De pilot heb ik al in juli van het afgelopen jaar gezien en op 7 januari (2014) ging de serie officieel van start. Nu maar afwachten wat de serie ervan weet te maken. Ik hoop dan ook dat vrouwen die houden van een beetje drama en het fijn vinden om te zien dat een vrouw ook haar mannetje kan staan, Being Mary Jane een kans geven. Wat is er mooier dan sterke onafhankelijke vrouwen op het grote en kleine scherm te zien. Wat mij betreft is dat een prachtig gegeven en een beeld die elke vrouw zou moeten omarmen. De tijd zal moeten leren of Being Mary Jane echt wat kan betekenen voor de vrouw in het algemeen, maar voor de donkere vrouw in het bijzonder maakt de serie al een wereld van verschil.
Volg Being Mary Jane
Vorige aflevering
Finale: Becoming Pauletta
04x21
Leuk?
0
0
Bekijk stemmen

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Nieuwste recensies

Maid - Seizoen 1

9

Chicago Fire - Seizoen 8 (DVD)

7

The North Water - Seizoen 1

9

Manifest - Seizoen 2 (DVD)

7.5

The Walking Dead - Seizoen 11 - (eerste deel)

8.5

Nine Perfect Strangers - Seizoen 1

6
Being Mary Jane