Banshee

8.3 / 10
50 min
Misdaad
Volg deze serie
Bekijk trailer
Je blokkeert onze banners :(
We merken dat onze advertenties niet worden weergeven, waarschijnlijk omdat je AdBlock, Ghostery of andere software gebruikt. Dat vinden we jammer, hiermee ontneem je MijnSerie in essentie inkomsten die we hard nodig hebben. Help ons door MijnSerie te whitelisten of neem Premium!
7.5
anonymous geeft "Banshee - Seizoen 2" een 7.5.
Geschreven door anonymous op 23 maart 2014.
Leuk?
0
0
Bekijk stemmen

Banshee - Seizoen 2

Na dit tweede seizoen is het eens te meer duidelijk: in Banshee wil je niet dood gevonden worden. En als je er levend gevonden wordt heb je een pistool in je boxershort, in je rechtersok, en overal elders waar je dat ding kan verstoppen. Voor zo een klein stadje wemelt het namelijk van het gespuis en dit gespuis komt niet alleen naar buiten wanneer de duisternis haar intrede heeft gedaan. In Banshee moet je bij wijze van spreken als ongeboren kind in je moeders buik al beginnen met martial arts. Seizoen twee borduurt verder op de strijd tegen Rabbit, Kai Procter en de onderlinge verstandhoudingen tussen de verschillende groeperingen.

Dat Banshee ongeloofwaardig en onrealistisch is weten wij nu wel. Banshee wil helemaal niet realistisch en geloofwaardig zijn, zo profileert deze serie zich ook niet. Dit is een serie die knipoogt en waarin het verhaal in dienst staat van de actie. Het is pulp en daarom komt de serie weg met dingen waar andere series niet mee weg komen. Een leek zou dit de serie kwalijk nemen, maar die snapt de functie van pulp dan niet helemaal. Kijk, een serie die weet wat het is probeert dat ook niet te verbloemen. Series als Banshee proberen geen kwaliteit te leveren van het kaliber Breaking Bad, True Detective, The Wire en noem alle grote kwalitatieve series maar op. Dus als kijker zit je fout als je dat zoekt.

Dat wil natuurlijk niet zeggen dat alles kan en de serie overal mee kan wegkomen. Vooral voor dit genre geldt daarom dat je wel voortdurend een andere draai aan het gegeven moet geven voordat het meer van hetzelfde wordt. De serie ruimt in de seizoensfinale een aantal spelers op en dat zet de deur wel open voor kettingreacties in het derde seizoen. Het enige waar ik op hoop is een frissere insteek en verhalen die anders worden verteld dan in dit seizoen. En breng Nola maar snel weer terug, een super stoere chick kunnen wij wel weer gebruiken in Banshee en zij heeft nu alle reden om weer terug te komen, natuurlijk.

In dit seizoen, bijvoorbeeld, kwam de zoon van de echte Lucas Hood ons scherm binnenwandelen, maar hoe het karakter ontwikkeld wordt en door de handelingen die het personage doet is het al vrij duidelijk dat er maar een uitweg voor het personage is. Zijn optreden werkte wel als katalysator voor Hood om Proctor harder aan te pakken, maar over zijn toevoeging ben ik minder te spreken. Dat kenmerkt Banshee: er is vaak maar een uitweg en als je een andere uitweg voor jezelf wilt creëren dan zul je je vuisten omhoog moeten doen of zwaar geschut moeten oppakken. Zo simpel is het.

In deze wereld kom je niet ver wanneer je niet het recht in eigen handen neemt. In deze serie zijn de oerinstincten primitief, het is namelijk eten of gegeten worden en in een stad als deze wil je niet onderaan de voedselketen staan. Het narratief van Banshee staat in het teken van chaos en vaak laat de serie ook zien dat niks zonder consequenties is. Actie zorgt voor reactie en het bloed vergieten van een opponent betekent niet dat het voorbij is. Het betekent dat je ogen in je achterhoofd moet hebben en klaar moet zijn voor wat je te wachten staat, want reken maar dat je wat te wachten staat.

Echter, hoe tof ik deze serie ook vind, ik kan niet ontkennen dat dit seizoen een grote recycling is. Het is als het ware een herhalingsoefening. In mijn recensie over het eerste deel van dit seizoen gaf ik aan dat Banshee niks doet waarmee de serie zich onderscheidt van het eerste seizoen en helaas is dat onveranderd. Ik merk wel dat de serie pogingen doet om meer te zijn dan pulp. Dat zie je vooral in de dromerige scènes waarin het publiek de protagonisten ziet piekeren, twijfelen, reflecteren en soms ook openlijk hoort nadenken over gemaakte keuzes en toekomstige beslissingen.

Dit is een goede ontwikkeling en laat een serie zien die probeert het over een andere boeg te gooien. Ik prijs Banshee hiervoor, maar de serie slaagt maar gedeeltelijk in haar opzet. Want voor elk moment van diepzinnigheid staat er een vechtscène (de man zoet houden met knokpartijen) of een vrijscène (de man zoet houden met kont en tieten) tegenover die niet altijd functioneel zijn. Het is nog steeds alsof Banshee een checklist afvinkt, zo van: 'zitten er al wat billen in en tieten in? Nee? Dat kan natuurlijk niet, hé! Is er al iemand op zijn oog geslagen? Nee?!! Nee, dat kan al helemaal niet!!'

Banshee heeft in dit tweede seizoen ook niet altijd een idee wat te doen met haar personages. Rebecca (Lili Simmons, Hawaii Five-0) functioneert eigenlijk alleen als vrouwelijk schoon, bedpartner of dame in nood. De ongepaste relatie met oom Kai Procter (Ullrich Thomsen, Those Who Kill) is ook niet iets waar ik blij van wordt, want ik zit niet te wachten op actie van oom en nichtje. Diezelfde Procter had ook de hoofdantagonist van dit seizoen moeten worden, nu focuste de serie zich teveel op Rabbit en die had eigenlijk geen functie meer.

Het was een misstap om weer zoveel tijd te spenderen aan Rabbit, zelfs de gebeurtenissen richting de seizoensfinale waren grotendeels gelijkwaardig aan het eerste seizoen en dat is jammer. Het beste van de seizoensfinale was dan ook dat er halverwege een andere focus kwam en die verhaallijn gedaan was. Het is namelijk een valkuil waar meerdere series in vallen: soms moet je gewoon afscheid nemen van personages om het verhaal op een goede manier te bevorderen. Het plot en de gerelateerde plots worden alleen bemoeilijkt wanneer er geen functie meer is voor een bepaald personage.

Datzelfde kun je zeggen van Lucas Hood. Waarom was hij nog in Banshee? Gelukkig heeft Hood nu twee redenen om te blijven en dat is een positieve ontwikkeling, want Hood is het fundament van deze show. Wanneer dat wordt aangetast wordt de show aangetast. En aan bepaalde televisieregels kun je gewoon niet ontkomen wil je een serie interessant houden. Ik vind het ook jammer dat de serie niet meer te doen vindt voor Job (Hoon Lee, Blue Bloods). Hoon Lee steelt bijna elke scène waarin hij verschijnt en hij is duidelijk een van de beste acteurs. Scènes met Lee zijn een genot om te aanschouwen en hopelijk krijgt Lee een grotere verhaallijn in het al aangekondigde derde seizoen.

Dit tweede seizoen is meer van hetzelfde, maar als het zo karakteristiek blijft dan is dat ook niet heel erg. Zolang de serie deze kwaliteiten etaleert en een demonstratie blijft geven vol hersenloos geweld, dikke actie en dat gedeelte zo goed in elkaar zit: dan boeit dat natuurlijk niks. De laatste afleveringen van dit seizoen waren stukken sterker dan de eerste afleveringen. De cinematografie is nog steeds prachtig; de schietpartij in de kerk is een visueel hoogstandje, de confrontatie met de sluipschutter blijft dat ook en de choreografie van de gevechten is nog steeds de beste op televisie. Dit is nog steeds een serie die een hommage is aan lekkere foute actiefilms van vergane tijden, fout en over de top, maar toch onweerstaanbaar.

Banshee blijft gewoon pulp en pretentieloze entertainment en daar is helemaal niks mis mee. Soms schuurt dat wanneer de serie poogt om meer te zijn, maar ambitie moet je natuurlijk hebben en ambitie is nodig om niet steeds in herhaling te treden. Stel je trouwens eens voor hoe Banshee eruit zou zien als de serie het lef had om door te zetten in de scène in de kerk (Lucas en Carrie in een uitzichtloze situatie). Dat zou het type lef zijn dat Banshee net dat beetje extra zou geven en de kaarten weer helemaal opnieuw zou schudden. Ik hoop dan ook dat Banshee de lijn voortzet en streeft naar meer. En, als dat niet lukt weet je tenminste dat het nog steeds entertainment met een hoofdletter E blijft.
Volg Banshee
Vorige aflevering
Requiem
Requiem
04x08
Leuk?
0
0
Bekijk stemmen

Reacties (6)

John Doe
Graziano Pelle (gast)
23 mrt 2014 14:59 -
Banshee is een bazenserie zorgt voor uitstekend vermaak.
Reageer
avatar_karin1809
23 mrt 2014 15:44 -
Als Tropper het lef had gehad die scene anders te schrijven, denk ik dat er veel mensen afvallen. Banshee valt en staat met Hood (en Ana) Banshee is de beste serie die ik ken. Ik hou van het vlotte, het brute het agressieve en zelfs het absurde. Aflevering vijf en de finale zijn beide geweldig! Voor mij kan seizoen drie en alle andere volgende seizoen niet snel genoeg beginnen en niet lang genoeg duren. Een acteur zal ik vreselijk gaan missen, ik zag hem echt als de slechte en samen met Kai zou zij nog slechter zijn. Kai en Rebecca, ja dat zag je aankomen. In een serie die zo ever de grens gaat, snijden ze daarmee echt buiten de taart... Maar. Banshee zou Banshee niet zijn als ze daar niet mee weg kunnen komen. Mijn meest favoriete scenes in Banshee blijven wel de interacties tussen Job en Sugar.
Reageer
avatar_TheKnight
27 mrt 2014 13:50 -
Superserie die van mij nog heel wat seizoenen mee kan
Reageer
avatar_anonymous
28 mrt 2014 00:46 -
Karin: dat denk ik niet, er zijn veel grotere series dan Banshee die dit lef wel hebben getoond er er makkelijk mee weg kwamen. Als het product klopt en de manier waarop het gepresenteerd wordt, dan vergeven kijkers veel. The Good Wife deed hetzelfde in de afgelopen aflevering met een essentieel castlid, en de fans zijn geschokt, maar die serie is met Hannibal waarschijnlijk de meest geprezen netwerkserie dus de kijkers blijven doordat de series goed zijn wel hangen. Ivana Millicevic, bijvoorbeeld, is een redelijke actrice, er zijn zat goede actrices die haar zouden kunnen vervangen, maar ik had het over Hood, hé.

Probeer Strike Back eens, ook van Cinemax, denk dat je dat wel zal waarderen. Ook een soort show als Banshee, meer stijl dan inhoud. Maar wel tof.
Reageer
avatar_karin1809
28 mrt 2014 09:31 -
Bedankt voor je tip (ben ook nog steeds bezig met Breaking Bad) Ik heb inderdaad een aantal afleveringen van Strike Back gezien en vind dat ook een goede serie. Ik volg zoveel series dat ik zo weinig tijd heb om de 'oude' series te bekijken. Misschien moet ik maar eens een weekend op de bank doorbrengen en een seizoen per dag afkijken.

Vele series schrijven belangrijke mensen uit hun castlijst. Kijk bijv naar een Damian Lewis. Ik twijfel of ik een derde seizoen van Homeland wel ga kijken.
Dat je het over Hood had begreep ik, maar ik blijf erbij dat die niet weg zou moeten uit Banshee.

Je zegt wel eens dat Banshee te overdreven is, maar een serie is die daarmee wegkomt. Ik heb dat nu met 'From Dusk Till Dawn', compleet over the top, maar wel erg vermakelijk.
Reageer
avatar_anonymous
28 mrt 2014 09:59 -
Dat van Damian Lewis werd hoog tijd en ik denk dat veel mensen er juist blij mee waren. Homeland ging juist achteruit in kwaliteit omdat verhaallijnen en personages onhoudbaar en ongeloofwaardiger werden. Het tweede seizoen had al grote problemen om een geloofwaardig argument te geven waarom Lewis zijn personage nog nodig was en het derde seizoen slaagde daar helemaal niet meer in. Showtime heeft een soort vloek over zich dat zij na een bepaald seizoen geen echte sterke seizoenen meer kunnen maken en Homeland lijkt ook in die val te stappen.

From Dusk heb ik de eerste ep van gezien, maar vond het teveel als de film en niet onderscheidend genoeg. Het staat op Netflix dus zal het wel gaan kijken. En goed dat je aan Breaking Bad bent begonnen, de beste serie van de laatste jaren.

Banshee is pulp, pulp is op voorbaat vaak over de top en overdreven. Dan kun je je dus bepaalde vrijheden permitteren. Serieuze series die zich zo presenteren kunnen dat dan weer niet, vandaar het onderscheid.
Reageer

Nieuwste recensies

The Sinner - Seizoen 3

7

Cursed (2020) - Seizoen 1

5.5

Baron Noir - Seizoen 2

7

Dead to Me - Seizoen 2

7.5

Babylon Berlin - Seizoen 3

8

Altered Carbon - Seizoen 2

8.5