12 Monkeys

7.6 / 10
43 min
Sciencefiction
Volg deze serie
Bekijk trailer
Je blokkeert onze banners :(
We merken dat onze advertenties niet worden weergeven, waarschijnlijk omdat je AdBlock, Ghostery of andere software gebruikt. Dat vinden we jammer, hiermee ontneem je MijnSerie in essentie inkomsten die we hard nodig hebben. Help ons door MijnSerie te whitelisten of neem Premium!
8.5
Mandy Gelling geeft "12 Monkeys - Seizoen 1" een 8.5.
Geschreven door Mandy Gelling op 24 april 2015.
Leuk?
3
0
Bekijk stemmen

12 Monkeys - Seizoen 1

Wat je niet moet doen bij 12 Monkeys is wegkijken, weglopen, whappen, bellen of afgeleid worden. Elke aflevering bevat meerdere decennia of jaren en voor je het weet heb je een tijdswissel en cruciale informatie gemist. 12 Monkeys is bij tijd en wijle moeilijk te volgen, je moet je hoofd erbij houden. Waar 12 Monkeys wel uitstekend geschikt voor is; binge-watching. In één weekeinde alle dertien afleveringen kijken. 12 Monkeys is gebaseerd op de gelijknamige film uit 1995 met Bruce Willis en Brad Pitt. De serie haalt nergens het niveau van de film maar ze zijn er in geslaagd om een prima tijdreis-sciencefiction serie neer te zetten die niet verveeld. En ze vallen nergens in de valkuil waar de meeste series wel invallen als het om tijdreizen gaat.

James Cole (Aaron Stanford, Nikita) speelt de bijna onvermoeibare tijdreiziger met verve. Stanford komt geloofwaardig over en draagt de serie met gemak. Hij doet dat niet alleen want ook tegenspeelster Cassandra Railly (Amanda Schull, Suits) en José Ramse (Kirk Acevedo, Fringe) kunnen prima overweg met het script. Ze overtuigen mij genoeg en de chemie tussen de diverse acteurs is ook aanwezig. Barbara Sukowa die de ‘gestoorde’ dokter Katrina Jones speelt, overtuigt mij als krankzinnig professor. Haar keuzes zijn begrijpelijk in het licht dat alles anders zal zijn als Cole slaagt in zijn missie. Maar omdat Cole niet onmiddellijk doet wat hij moet doen zijn haar keuzes gruwelijk en misplaats te noemen.

Ergens in de dertien afleveringen hoop je dat ze een tijdreis fout maken, of zoals zij het noemen splinteren. Misschien dat de meer oplettende kijker die heeft kunnen vinden maar ik niet. 12 Monkeys zit stevig in elkaar getimmerd en dat draagt bij aan de spanning van het verhaal. Toegegeven, hier en daar gaan ze een beetje te snel en nemen mensen vreemde beslissingen maar echt storend is het niet. 12 Monkeys vraagt de kijker: “Wat zou jij doen als je wist dat je de toekomst kon veranderen, of juist niet?” En als ik de televisie uitdoe weet ik op dat moment het antwoord, ik zou niets veranderen. Tot ik het laat bezinken en de volgende dag denk: “Maar wat als ik daarmee familie, vrienden en andere kan redden van een vreselijk virus?” Het blijft een lastig en bijna onmogelijk dilemma.

In het tweede seizoen zullen we hopelijk zien of Cole slaagt in zijn missie, het redden van de mensheid. Jennifer Goines (Emily Hampshire, Ruby Gloom) zal dan een vaste rol krijgen. Wat zij van plan is met de wereld is na het eerste seizoen nog niet geheel duidelijk. Het beeld wat 12 Monkeys van de wereld schets is geen prettig beeld. Maar Cole probeert met man en macht de wereld van de ondergang te redden en dat wordt hem niet in dank afgenomen. Iedereen die aan project Splinter meewerkt, heeft zo zijn eigen motieven. En iedereen die project Splinter probeert te stoppen heeft ook zo zijn of haar redenen. We zullen hopelijk meer te weten komen in het tweede seizoen dat gepland staat voor januari 2016.

8,5 punten voor een uitstekende sciencefiction serie met een virustwist.
Volg 12 Monkeys
Vorige aflevering
The Beginning (2)
The Beginning (2)
04x11
Leuk?
3
0
Bekijk stemmen

Reacties (3)

avatar_H3nDri3
25 apr 2015 09:07 -
Heb genoten van het eerste seizen. Het is inderdaad geen serie waar je even bij weg moet lopen, of kijken als je moe bent.
Reageer
avatar_Javelin
28 apr 2015 14:25 -
Goede recensie en volledig mee eens. Ik zit ook vaak tijdens films en series te speuren naar de "foutjes" die gemaakt worden omtrent het tijdreizen. Dit keer is dat ook bij mij niet gebeurd. Wat natuurlijk wel een bijzonder vraagstuk van tijdreizen blijft is of alles wat Cole momenteel doet niet al een keer gedaan is in een andere tijdlijn waardoor deze situatie die zich nu afspeelt niet door hun veroorzaakt is. Hiermee bedoel ik dus dat Katrina Jones in haar jongeren jaren James Cole al heeft ontmoet en daardoor weet dat hij degene is die ze moet hebben voor het tijdreisprogramma. Allemaal stof die je elke aflevering weer aan je beeld gekluisterd laat zitten. Het gaat inderdaad heel erg snel, en gezien de laatste afleveringen van de vrouw die Ramsé naar zich roept vlak voor de dood van zijn vriendin (ik denk dat dat een nog oudere tijdreisversie is van Katrina) zal het nog allemaal veel sneller gaan.

Ik ben er iig klaar voor! kom maar op :)
Reageer
avatar_Bartwin
13 mei 2015 10:44 -
Leuke serie inderdaad met uiteraard veel tijdsprongen. Toch kent de serie wel wat zwakkere momenten en zijn door alle sprongen op een gegeven moment toch foutjes te ontdekken. De serie is wat mij betreft op zijn best door het toevoegen van allerlei morele keuzes, iedereen probeert de eigen geliefden te redden en maakt keuzes die goed zijn voor hun maar niet voor de ander. Ook voor een sci-fi serie ziet alles er redelijk acceptabel uit qua special effects en zijn de acteurs prima te noemen, toch wel de doorbraakrol voor Aaron Stanford.
Ik weet niet of ik per sé het volgende seizoen ga zien, het was voor mij wel even genoeg zo. Maar dat kan uiteraard ook liggen aan het door jou al aangehaalde binge-watching....
Reageer

Nieuwste recensies

NCIS - Seizoen 17

7

The Sinner - Seizoen 3

7

Cursed (2020) - Seizoen 1

5.5

Baron Noir - Seizoen 2

7

Dead to Me - Seizoen 2

7.5

Babylon Berlin - Seizoen 3

8