11.22.63

7.9 / 10
54 min
Miniserie
Volg deze serie
Bekijk trailer
Je blokkeert onze banners :(
We merken dat onze advertenties niet worden weergeven, waarschijnlijk omdat je AdBlock, Ghostery of andere software gebruikt. Dat vinden we jammer, hiermee ontneem je MijnSerie in essentie inkomsten die we hard nodig hebben. Help ons door MijnSerie te whitelisten of neem Premium!
9
Jessica Dillema geeft "11.22.63 - Seizoen 1" een 9.
Geschreven door Jessica Dillema op 8 juli 2016.
Leuk?
11
1
Bekijk stemmen

11.22.63 - Seizoen 1

De enige reden dat ik 11.22.63 ben gaan kijken was omdat ik wist dat James Franco de hoofdrol zou spelen. Niet dat ik hou van elke rol die hij speelt - in de één is hij sterker dan de ander - maar omdat hij over het algemeen een goede acteur is wilde ik deze serie wel proberen. En laat me je zeggen, ik heb er geen spijt van gehad. Ik denk zelfs dat dit mijn favoriete serie van dit jaar zal zijn.

When you fight the past, the past fights back.

De omschrijving van de serie sprak mij eigenlijk niet eens zoveel aan, behalve dan dat de jaren '60 een interessant tijdperk is om op terug te kijken. De serie is een verfilming van het gelijknamige boek van Stephen King en draait om Jake Epping (James Franco, General Hospital), een 35-jarige leraar Engels. Door Al Templeton (Chris Cooper, Demolition) wordt hij geïntroduceerd aan een portaal dat hem terugbrengt naar 1961.

Jake Epping reist, bijna gedwongen door Al, terug naar 1961 met als doel de moord op J.F. Kennedy te voorkomen. Die moord vindt echter pas plaats op 22 november 1963 (de titel van de serie dus). Hij zal zijn tijd dus moeten goed moeten gebruiken en zich aan moeten passen om niet op te vallen in een tijd waar hedendaagse kleding uit de toon valt. Maar... wanneer je na twee jaar terug zou keren naar het heden (waar dan nog slechts twee minuten zijn verstreken), en dan opnieuw het portaal in gaat, dan ben je weer terug in 1961 en is alles dat je hebt veranderd weer ongedaan gemaakt. De geschiedenis is een personage op zich en ze vecht op haar manier terug wanneer Epping dingen wil veranderen.

© Hulu

De thema's die aan bod komen zijn enorm boeiend. Gezien er nog vele zaken zijn rondom de moord die nooit opgehelderd zijn was ik wel benieuwd naar hoe ze het zouden uitwerken. En bovenal was ik nieuwsgierig of J.F. Kennedy uiteindelijk toch dood zou gaan of dat het Epping zou lukken de moord te voorkomen. Hoe het ook zij, het wordt in elk geval fantastisch uitgewerkt!

Daniel Webber (Home and Away) zien we in de rol van vermeende moordenaar Harvey Lee Oswald, en hij speelt zijn rol fantastisch. Een genot om naar te kijken. Dit geldt uiteraard ook voor hoofdrolspeler James Franco die Epping heel realistisch en overtuigend neerzet. George MacKay wil ik graag even specifiek benoemen, want vanaf het moment dat hij als een soort sidekick van Epping het verhaal instapt (vanaf aflevering drie geloof ik) vind ik de serie nog leuker worden. MacKay is een sterke acteur en hij speelt zijn rol overtuigend. Hij brengt humor in de serie, maar weet ook de serieuze stukken sterk neer te zetten. Verrassende bijrollen zijn ook van Josh Duhamel (Battle Creek), T.R. Knight (Grey's Anatomy) en Sara Gadon (Ruby Gloom).

11.22.63 bestaat uit slechts acht afleveringen en dat is ook meteen zijn kracht.

11.22.63 bestaat uit slechts acht afleveringen en vormt hiermee een afgerond geheel; er zullen geen nieuwe afleveringen gemaakt worden. Dit is ook direct de kracht van de serie, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Stephen Kings Under the Dome. De serie wordt verteld in de tijdspanne die nodig is en wordt niet onnodig uitgemolken. Hierdoor blijf je alle acht afleveringen op het puntje van je stoel zitten (de serie is binge-waardig) en heb je echt het gevoel dat je naar een fantastische serie kijkt.

11.22.63 is een serie waarbij de tijd waarin het verhaal zich afspeelt fantastisch wordt weergeven. Ook de acteurs spelen uitmuntend. James Franco en Daniel Webber zijn absoluut noemenswaardig, maar vooral George MacKay springt er voor mij uit. De gehele serie zit je in spanning en het einde vond ik sterk. 11.22.63 bestaat uit slechts acht afleveringen en dat is ook meteen zijn kracht. Het enorm boeiende verhaal wordt verteld in de tijd die nodig is en wordt niet onnodig gerekt. Je wordt helemaal in het verhaal gezogen wat ervoor zorgt dat je de serie in een keer wilt afkijken. Deze serie moet je gezien hebben; het is misschien wel de beste serie van 2016.

© Hulu
Volg 11.22.63
Vorige aflevering
The Day in Question
The Day in Question
01x08
Leuk?
11
1
Bekijk stemmen

Reacties (6)

avatar_CC11
08 jul 2016 10:19 -
De eerste twee afleveringen waren zonder meer bij het beste dat er dit jaar verschenen is maar naar mijn mening kende deze serie daarna toch een (onnodig) dipje dat denk ik vooral te wijten was aan het implementeren van nieuwe karakters in het verhaal.
Met name de kennismaking tussen Jake en Sadie had vlotter gekund want zij is zowat de eerste persoon die hij ontmoet in de jaren 60 en verder werd er volgens mij ook iets te veel aandacht besteed aan zijn, ook al onnodige, "sidekick" Bill.
Gelukkig pakt de serie daarna de draad wel weer op.
Wat mij dan weer vooral heel erg beviel aan deze serie is de sfeer die ze uitademt, de Sixties zijn zelden zo mooi in beeld gebracht, en de manier waarop één van de bekendste gebeurtenissen van dat decennium met fictie verweven wordt.
Omdat het na de tweede aflevering mijn inziens toch even minder werd heb ik deze serie persoonlijk met 8,3 een lager cijfer gegeven
Reageer
avatar_DavidPrice
09 jul 2016 08:56
Je had het niet mooier kunnen zeggen. Helemaal mee eens.
Reageer
avatar_Gibbs
08 jul 2016 15:57 -
Heb genoten van deze serie. Inderdaad een van de beste series van 2016. Een negen is die zeker waard.
Reageer
avatar_RLS90
08 jul 2016 19:27 -
Heb het al gedownload en ga het kijken zodra ik Mr. Robot af heb gekeken. Ik was wel erg benieuwd en zeker nu na je recensie.
Reageer
avatar_Bartwin
08 jul 2016 20:10 -
Goede serie maar geen topper vind ik. Zoals CC11 al aangaf heeft de serie best een forse dip en voor mij kwamen sommige zaken wel erg makkelijk over. Zoals Sadie in no time aanneemt dat Franco een tijdreiziger is en vooral de momenten in de finale. Je zou denken dat als je weet dat je 1x kunt ingrijpen om de aanslag te voorkomen én dat je tegenwerking kunt verwachten, je de zaken beter plant dan Franco in deze finale. Lekker pitten in de auto zonder alarmklok, op kilometers afstand van de plek van de aanslag gaan zitten, etc. Deze minpuntjes houden wat mij betreft de serie van een echte topscore af.
Reageer
avatar_krillz
12 jul 2016 20:24 -
Yep, ik ben ook verkocht!
Reageer

Nieuwste recensies

Legacies - Seizoen 2 (DVD)

7.5

The Nevers - Eerste aflevering

7.5

The One - Seizoen 1

5.5

Maskineriet (The Machinery) - Miniserie (DVD)

7.5

Ratched - Seizoen 1

8

Secret Bridesmaids' Business - Seizoen 1

7.5