The Night Manager

8.1 / 10
57 min
Drama
Volg deze serie
Bekijk trailer
Je blokkeert onze banners :(
We merken dat onze advertenties niet worden weergeven, waarschijnlijk omdat je AdBlock, Ghostery of andere software gebruikt. Dat vinden we jammer, hiermee ontneem je MijnSerie in essentie inkomsten die we hard nodig hebben. Help ons door MijnSerie te whitelisten of neem Premium!

Reacties

avatar_anonymous
-
29 feb 2016 14:23 -
Kom je als vrouw een hotel binnenlopen, is Tom Hiddleston daar de conciërge. Dames jullie kunnen het slechter treffen. Jullie hadden Meneer kunnen treffen, I'm just saying. Tom Hiddleston (Thor) speelt in The Night Manager de veteraan Jonathan Pine. Pine infiltreert in de wereld van wapenhandelaar Richard Roper (Hugh Laurie, House). Natuurlijk gaat daar eerst wat tragisch aan vooraf, maar goed een plot device heb je hoe dan ook nodig.

Wij maken kennis met Jonathan Pine in Cairo. Hij is daar werkzaam tijdens een zeer explosieve periode. De Arabische lente staat op het punt te beginnen en alle ogen zijn gericht op Egypte. Dan maakt Jonathan kennis met de mooie Sophie Alekan. Laat mevrouw Alekan nou net de minnares zijn van Freddy Hamid, een van de beruchtste mannen in Egypte. Jonathan raakt begaan met het lot van Sophie en de twee belanden uiteindelijk met elkaar in bed. Dan slaat het noodlot toe. John' wereld staat op zijn kop en tegen het eind van de eerste aflevering heeft hij contact met inlichtingendiensten en begeeft hij zich plots in een gevaarlijke wereld. Lukt het Jonathan om een gevaarlijke wapenhandelaar te tackelen?

The Night Manager is een samenwerking tussen BBC One en AMC. De serie ging 21 februari 2016 in première in Groot-Brittannië op BBC One. Dat betekent dat wij lucky bastards ook elke zondag kunnen kijken. In april is de serie te zien op AMC in de Verenigde Staten. De serie is gebaseerd op het gelijknamige boek van John le Carré. Wie houdt van series waar intriges en spionage centraal staat, moet dus zeker even langs The Night Manager. Wellicht is de cast al voldoende. Tom Hiddleston, Hugh Laurie en Olivia Colman (Broadchurch) zijn natuurlijk geen misselijke namen. Het zijn acteurs die stuk voor stuk bewezen hebben dat zij een film/serie kunnen dragen. Eerlijk gezegd blijft de eerste aflevering van deze serie dan ook grotendeels door hen overeind.

Hiddleston toont de charme en charisma die nodig is. Zijn personage toont geen angst en toont dat hij kan dealen met stressvolle situaties. Hiddleston brengt dit goed over en dat geeft vertrouwen voor het verdere verloop van deze serie. Hugh Laurie is eigenlijk altijd wel goed. Hier is dat niet anders. Wel weet ik nog niet of ik geloof dat dit "the worst man in the world" is. Laurie' personage brengt je als kijker nog niet naar dat gevoel. Naar dat hoofdknikje wanneer je je realiseert dat je te maken hebt met een 'echte'. Maar goed, Laurie heeft nog niet zoveel screentijd in de eerste aflevering. Het zou dus niet fair zijn om hem hier meteen al op af te serveren. Olivia Colman is een andere acteur die niet veel fout kan doen. Colman is goed op dreef, maar het personage heeft nog wel wat meer body nodig om echt indruk te maken.

The Night Manager duikt nergens onder de lijn van degelijkheid. De serie heeft echter meer potentie dan er vooralsnog getoond wordt. Ik weet niet hoe trouw de serie het boek volgt, maar ik vond het een beetje een 'been there, done that' gegeven. Man maakt wat tragisch mee, besluit zijn leven om te gooien en komt in actie tegen onrecht/gevaarlijke personen. Inlichtingendiensten hebben de jacht geopend op een gevaarlijk mannetje, etcetera. Het kan best een interessant gegeven zijn, maar de uitvoering maakt mij nog niet heel enthousiast. Je zult Meneer vaker horen zeggen dat een serie het wiel niet opnieuw hoeft uit te vinden, maar een bekend gegeven heeft wel een frisse invulling nodig. Anders wordt het moeilijk om je te lang op bekend terrein te begeven.

De vertelling zelf is aardig, maar (nog) niet opmerkelijk te noemen. Maar, waarom zet Jonathan hier alles op het spel voor een dame die hij pas heeft leren kennen. Je krijgt door dat Jonathan een redder in nood is. Dat het een man is die niet bang is om zijn nek uit te steken. De eerste aflevering rechtvaardigt echter niet waarom hij dat voor Sophie doet. Waarom doet een Westerling in een Arabisch land iets dat zijn leven serieus in gevaar kan brengen? Je zou tal van redenen kunnen bedenken. The Night Manager slaagt er echter niet in om hier een overtuigende motivatie voor te produceren. De 'relatie' tussen Jonathan en Sophie had ook meer blijven hangen, als de twee meer scènes samen hadden gedeeld.

De regie is ook niet echt sterk te noemen. Het had wat mij betreft zo nu en dan wat subtieler gemogen. Bepaalde shots waren niet nodig. De muzikale begeleiding had op sommige plekken mogen ontbreken, zodat een desbetreffende scène krachtiger zou zijn. Ik had ook een beetje het gevoel dat ik naar twee aparte series zat te kijken. Het gedeelte in Londen (met de inlichtingendiensten en Olivia Colman) en het gedeelte in Caïro kwamen nog niet echt samen. Het voelde nog niet echt samenhangend. Pas wanneer de serie een time jump maakt en wij John in een andere rol zien, komen deze twee werelden meer samen.

Toch is het een interessant begin van The Night Manager. Er is genoeg dat wijst op een erg interessante serie. Wanneer Hiddleston en Laurie dan eindelijk samen op het scherm zijn (en Hiddleston en Colman) is de serie ook gelijk interessanter. De overige afleveringen bieden genoeg ruimte tot vuurwerk tussen deze drie giganten. Ik zet alvast mijn magnetron-popcorn klaar voor Hiddleston versus Laurie. De wereld van deze serie kan een spannende zijn om in te manoeuvreren. Een fout kan dodelijk zijn. Een verkeerde blik kan leiden tot argwaan. Te lang kijken naar iemands vrouw kan zorgen voor... Enfin, U begrijpt het. De ingrediënten voor een smeuïge hap zijn aanwezig. Er moet hier en daar nog een beetje meer jus, zout en peper. Ik heb er echter vertrouwen in dat het vervolg van deze serie een hogere versnelling zal vinden.

www.meneervevie.com
Reageer
avatar_ThomasNL92
8.8
16 mrt 2016 14:59 -
Tot nu toe een zeer, maar dan ook zeer goede serie. Britse kwaliteitsserie, wat wil je nog meer? :)
Reageer
avatar_DavidPrice
9
17 mrt 2016 03:50 -
Fantastische serie. Wordt ook steeds beter. Het acteren is ook weer van een eenzaam niveau. Verheug mij elke week op een nieuwe aflevering! Kijken.
Reageer
avatar_anonymous
-
13 feb 2017 13:53 -
Vanaf 24 februari te zien op NPO 1
Reageer
Bekijk reacties (1)
avatar_Roeman
13 feb 2017 13:56
Staat ook in het maandoverzicht van februari, het wordt uitgezonden door de AVROTROS.
Reageer
avatar_winthoos
10
07 mei 2016 00:33 -
Geweldige serie.
Reageer
avatar_gumstarr
7
29 mrt 2016 00:00 -
2016 is wat nieuwe series betreft nog niet bepaald een vetpot voor de manische seriekijker. Dankzij American Crime Story, Vinyl, Billions en 11/22/63 hoeven we ons niet élke avond opgerold onder de dekens in slaap te huilen, maar het houdt allemaal niet over. Tot dusver is het vooral veel middelmaat opzij schuiven in de hoop dat je bij toeval over iets moois struikelt. Eigenlijk een beetje wat die terror tokkies momenteel in de V&D aan het doen zijn. De fijnproevers. Lekker elkaar de extensions uit de kop trekken op zoek naar die laatste Björn Borg onderbroeken met 40% korting. What a time to be alive.

Ik had een aantal maanden geleden gezonde verwachtingen van series als Colony, Mad Dogs, Outsiders, Animals en Baskets, maar ben inmiddels flink wat illusies armer. Nu ik er zo over nadenk is dat seriekijken gewoon een opeenstapeling van teleurstellingen. Het is de hedendaagse zelfkastijding. Als je zou moeten kiezen tussen jezelf tot bloedens toe kapot slaan met een rozenstruik of ‘t eerste seizoen Animals helemaal af kijken, dan zou dat nog best een lastige keuze zijn. Iemand een idee hoe lang het duurt voordat zo’n vleeswond een beetje dicht zit en je weer gewoon t-shirts kunt dragen? I’m asking for a friend.

Ook The Night Manager stond op voorhand in de hogere regionen van mijn “ooh-jezus-als-dit-het-niveau-van-de-series-van-2016-wordt-dan-gaat-het-zo’n-belachelijk-lekker-jaar-worden” lijst. Een samenwerking tussen twee van mijn favoriete zenders (AMC, BBC), een cast om van te watertanden en een trailer, die doet vermoeden dat je vanaf minuut één verstrengeld komt te zitten in een web van list en bedrog. Dit kon toch niet anders dan geweldig worden? Nou, was het maar zo.

Jonathan Pine heeft het blijkbaar zo ontzettend druk als nachtconciërge van een hotel in Caïro dat hij niet aan het kijken van films toekomt. Als hij dat wel zou doen, zou hij namelijk weten dat je altijd met je klauwen van de vriendin van de bad guy af moet blijven. Daar komt alleen maar gezeik van. Ook nu. De boel loopt volledig uit de hand en Jonathan pakt z’n spullen om in Zwitserland zijn carrière in het hotelwezen voort te zetten. Als een aantal jaren later de louche wapenhandelaar Richard Roper met z’n Louis Vuitton tassenset z’n hotel binnenloopt, krijgt hij de kans om wat dingen uit zijn tijd in Egypte recht te zetten.

Zo graag zou ik iets anders zeggen, maar ik voel The Night Manager gewoon niet echt. Het is een serie zonder ziel. Hugh Laurie (Mr. House), Tom Hiddleston (Loki in Thor) en Olivia Colman (Peep Show, Broadchurch) kunnen allemaal acteren, maar in The Night Manager lijkt iedereen ‘m op de automatische piloot te doen. Het ontbreekt aan echte bevlogenheid. Het is plichtmatig. Plichtmatig, zoals de artiest die vanwege contractuele verplichtingen nog één album bij zijn maatschappij moet droppen en dan maar gewoon wat rommel op een cd laat persen om er van af te zijn. The Night Manager is die rol die ze accepteerden omdat thuis de schoorsteen moet blijven roken. Niet omdat ze er verliefd op werden. Dat voel je. Zo’n enorm gevoelige jongen als ik wel tenminste.

Laurie zou een gewetenloze wapenhandelaar moeten zijn met minachting voor de vele levens die zijn handelswaar naar het hiernamaals blaast. Zijn karakter boezemt echter nauwelijks angst in. Hiddleston heeft zo’n enorme muur opgetrokken, dat je eigenlijk geen idee hebt naar wie je zit te kijken en Colman is vooral veel hysterisch aan het schreeuwen. Met een verhaal als dit zou je verwachten dat je de hele tijd op het puntje van je stoel zou zitten, maar niets is minder waar. Zelfs de overload aan onheilspellende strijkers op de achtergrond, kan van The Night Manager geen nagelbijter maken. Het ontstijgt het niveau van een luchtige spionagethriller met Liam Neeson in de hoofdrol nooit. Jammer.

Het bovenstaande is misschien wat strenger dan het uiteindelijke cijfer doet vermoeden. Tegenvallend werk van de BBC en AMC is namelijk altijd nog beter dan de gemiddelde NBC/CBS produktie. The Night Manager is best kijkbaar, maar als je op voorhand de ingrediënten ziet, dan kun je niet zeggen dat het onderste uit de kan is gehaald. Ik weet niet waarom, maar om de één of andere reden moest ik tijdens het kijken steeds aan The Honourable Woman denken. Als je nou echt een goeie serie wil kijken, kijk dan die.
Reageer
avatar_Olga2000
9
27 mrt 2016 12:02 -
Het is zo goed en tegelijkertijd zo moeilijk te kijken! Dat kan haast niet goed aflopen.
Reageer
avatar_renzoroy
5
23 sep 2017 12:21 -
beeindigd? Er komt nog een 2e seizoen hoor.
Reageer
Bekijk reacties (3)
avatar_winthoos
23 sep 2017 12:42
Oja?? Wanneer dan??
Reageer
avatar_anonymous
23 sep 2017 12:44
Bijgewerkt op: 23 sep 2017 12:45
Dat is nog onbekend, maar de BBC heeft een tweede seizoen bevestigd.

https://www.nu.nl/film/4521849/tweede-seizoen-serie-the-night-manager.html
Reageer
avatar_renzoroy
23 sep 2017 12:51
Dat bericht klopt niet, het is nog niet officieel bevestigd, maar het lijkt er wel op dat die gaat komen. Hier een recenter bericht uit juni dit jaar

http://www.nme.com/blogs/night-manager-season-2-release-date-cast-trailers-2096194
Reageer
avatar_anonymous
-
19 apr 2017 00:03 -
Absoluut een van de beste series die ik ooit heb gezien.
Een verhaal van LeCarré kan natuurlijk al niet stuk en dan ook nog Hugh Laurie, die een geweldige cynische hoofdpersoon neerzet. Prachtige verfilming.
Reageer

Laatste reacties op afleveringen

Hieronder staan de laatste reacties bij de afleveringen. Omdat je niet bent ingelogd weten wij niet tot wat je hebt gezien. In verband met spoilers zijn de reacties hieronder vaag gemaakt.. Klik erop om de reactie te lezen.
Er zijn nog geen reacties geplaatst van de afleveringen die jij hebt gezien.