Je blokkeert onze banners :(
We merken dat onze advertenties niet worden weergeven, waarschijnlijk omdat je AdBlock, Ghostery of andere software gebruikt. Dat vinden we jammer, hiermee ontneem je MijnSerie in essentie inkomsten die we hard nodig hebben. Help ons door MijnSerie te whitelisten of neem Premium!
6.5
Bartwin v/d Pols geeft "Strike Back - Seizoen 4 (DVD)" een 6.5.
Geschreven door Bartwin v/d Pols op 9 augustus 2016.
Leuk?
5
1
Bekijk stemmen

Strike Back - Seizoen 4 (DVD)

Strike Back is een actieserie waarbij het woord actie in hoofdletters staat geschreven. Centraal in de serie staat het duo Scott en Stonebridge, die als twee stoere alfamannen van de antiterreur unit Section 20 de wereld redden van grote ellende. Hierbij worden de clichés die horen bij een actie serie niet geschuwd. Sterker nog, het wordt eerder omarmd.

Ondanks dit platte gegeven loopt de serie toch al vijf seizoenen lang en kent het een grote schare fans. Dit valt te verklaren doordat, naast de onvermijdelijke charme van een “guilty pleasure” serie, de schrijvers telkens een slim verhaal koppelen aan alle actie. Ook de prima cast helpt bij het koppelen van een diepgaand verhaal aan de overvloedige actie. Hierdoor is een ideale mix ontstaan van knallende actie met de nodige plotwendingen en karakterontwikkelingen.

Strike Back
© Sky1

Sectie 20 agenten Michael Stonebridge (Philip Winchester, the Player) en Damien Scott (Sullivan Stapleton, Blindspot) vormen het hart van de serie en de focus van alle actie. Als elkaars tegenpolen, Stonebridge als Britse ex-spion en Scott als ex-Delta Force, zijn ze tegen wil en dank aan elkaar gekoppeld. Door alle ervaringen heen zijn de twee hechte vrienden geworden. De natuurlijke wisselwerking tussen de twee is één van de sterke punten uit de serie.

Dit is echter het vierde, en laatste, seizoen van de serie. Het hangt overigens wel af van welk punt je bent in gestapt bij deze serie omdat Strike Back eigenlijk is begonnen als een Britse actie serie rondom één Britse agent. Na dit seizoen kreeg de serie echter een Amerikaanse reboot met het duo Stonebridge en Scott. Strike Back kent dus eigenlijk 5 seizoenen, maar voor de volgers van de Amerikaanse reboot is dit dus het vierde seizoen.

Helaas levert dit seizoen een vals slotakkoord van een verder prima serie

Als trouwe kijker van deze serie kan ik stellen dat de seizoenen allemaal dik in orde zijn, als je maar rekening houdt met de insteek van de serie. Bovendien groeien de diverse karakters door de seizoenen heen en brengt iedere nieuwkomer de nodige geheimen met zich mee. Op basis van het uitstekende seizoen 3 keek ik als fan dan ook behoorlijk uit naar dit laatste seizoen.

Helaas levert dit seizoen een vals slotakkoord. Eén van de belangrijkste oorzaken voor deze teruggang ligt bij de schrijvers. Aan het einde van seizoen 3 heeft notoire vrouwenverslinder Damien Scott namelijk eindelijk de ware liefde gevonden. Prima natuurlijk, maar in seizoen 4 slaat Damien helaas wel ineens door naar een gedomesticeerd mannetje. Zeker als blijkt dat niet al zijn romantische escapades zonder gevolgen zijn gebleven. Daarbij halen de schrijvers in het begin van het seizoen het duo uit elkaar voor aparte missies. Daardoor valt de natuurlijke chemie weg.
Toch pakken niet alle keuzes van de schrijvers verkeerd uit. Hoewel de plot, een wereldwijde bedreiging door een netwerk van internationale terroristen, niet zo schokkend is, kiezen de schrijvers hier voor een meer gewaagde keuze in de vorm van een dreiging vanuit Noord-Korea. Door de bekende internationale spanningen met dit land staat Sectie 20 voor een moeilijke opdracht: ze moeten infiltreren met het risico gepakt te worden, zonder vangnet vanuit hun regering of zelfs vanuit Sectie 20. Scott en Sullivan staan er dus echt alleen voor. Al snel leidt het spoor naar nieuwkomer Michelle Yeoh (Tomorrow never dies) als centraal figuur in het complot…

Strike Back
© Sky1

Verder positief nieuws is te melden op het gebied van plotwendingen. Doordat dit het laatste seizoen is, zijn in wezen alle castleden vogelvrij verklaard. Dit geeft het seizoen meer spanning en het duurt dan ook niet lang voordat dit gegeven zijn uitwerking krijgt. Kortom, er is nog wel degelijk genoeg te genieten in seizoen 4 maar dankzij de eerdere genoemde keuzes blijft het onevenwichtig en in sommige gevallen gewoon vervelend. Dan gaan de explosies en gevechten repetitief worden en slaan de met testosteron geladen grappen dood. En dat is jammer want het constante niveau van de eerdere seizoenen had een beter slotakkoord verdiend.

Mocht je dus een fan zijn van de serie, dan is dit seizoen aan te raden ter afsluiting van de lopende verhaallijnen rondom het duo Scott en Sullivan. Dat geldt zeker ook voor andere castleden zoals baas Philip Locke, en vrouwelijke tegenpartijen Julia Richmond en Kim Martinez. Bovendien kent de dvd box van dit seizoen leuke extra’s in de vorm van 4 featurettes over de productie en 6 speciale Strike Back featurettes met o.a. interviews met de hoofdrolspelers.
Ben je echter een nieuwkomer kies dan liever voor de voorgaande vier seizoenen die allemaal van een hoger niveau zijn dan dit seizoen. En als je dan eenmaal, net als ik, fan bent geworden neem je wellicht dit mindere slotseizoen voor lief.
Volg Strike Back
Vorige aflevering
Episode 10
Episode 10
08x10
Leuk?
5
1
Bekijk stemmen

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst
Strike Back