Je blokkeert onze banners :(
We merken dat onze advertenties niet worden weergeven, waarschijnlijk omdat je AdBlock, Ghostery of andere software gebruikt. Dat vinden we jammer, hiermee ontneem je MijnSerie in essentie inkomsten die we hard nodig hebben. Help ons door MijnSerie te whitelisten of neem Premium!
Leuk?
5
0
Bekijk stemmen

Spotlight On: Ed O'Neill

Licht uit, spot aan! Tijd om eens te kijken welke serie die ene acteur ook op zijn cv heeft staan.

In zijn jonge(re) jaren leek Ed O'Neill vroegtijdig te maken te krijgen met het later zo betitelde 'Rachel'-syndroom. De acteur werd lange tijd verbonden aan zijn iconisch neergezette Al Bundy in Married... with Children, zoals Jennifer Aniston dat werd na Friends. Een stereotype Amerikaanse man met een vrouw die op te grote voet leeft, twee kinderen die het hem nog lastiger maken en buren die hem liever kwijt dan rijk zijn.

In liefst elf seizoenen en 259 afleveringen ging Al Bundy de strijd aan tegen vrouwen, probeerde hij zijn kinderen het huis uit te krijgen of geld af te troggelen en haalde hij genadeloos hard uit naar zijn feministische buurvrouw. Het is een serie die je óf uitermate geslaagd, óf niet te verdragen vindt. Een echte tussenweg lijkt er niet te zijn, al blijft het feit dat de serie uitermate succesvol is geweest, staan.

O'Neill speelde in de jaren daarna nog wel wat kleinere rollen. Toch leek hij zichtbaar moeite te hebben om de onbenul die Al Bundy was van zich af te zetten. Zo was hij in The 10th Kingdom een gure trollenkoning en zond hij zijn drie kinderen - bijna even incapabel als Kelly Bundy - in een sprookjeswereld achter een in een hond betoverde prins aan. Een amusante serie, maar wel een waar O'Neill door zijn heftige make-up een onherkenbare rol speelde. Een rol die ook nog eens verdacht veel weg had van zijn karakter uit Married... with Children.

Moderne Tijd
Het is 2009 als, twaalf jaar na Al Bundy, de in Youngstown, Ohio, Verenigde Staten geboren acteur een nieuwe rol in een sitcom weet te bemachtigen. Een rol die hem snel van zijn 'Rachel'-syndroom af zou helpen. In de immens populair geworden comedyserie Modern Family vertolkt O'Neill de rol van Jay Pritchett. Als pater familias van de nogal disfunctionele familie heeft hij een veel jongere vrouw gevonden in Gloria Delgado-Pritchett (Sofia Vergara). De vernieuwende insteek van de serie - met direct contact met de camera - en het niet gebruiken van steadicams slaat al tien seizoenen aan. Hoewel Modern Family bijna eindigt, lijkt een spin-off inmiddels in de maak.

Met een staat van dienst van bijna veertig jaar heeft O'Neill zijn stempel op de Amerikaanse komedieseries achter weten te laten. Met twee totaal verschillende en toch zo gelijkende rollen in dit genre, in series die voor hun tijd allebei als erg vernieuwend golden, is O'Neill een niet te missen karakter.

Ben je fan? Kijk hier voor meer (gast)rollen die Ed O'Neill heeft gespeeld.
Leuk?
5
0
Bekijk stemmen

Reacties (1)

avatar_BlackBiker
25 jan 2020 12:30 -
In Nederland noemen we dat het "Swiebertje syndroom" ;-)
Reageer

Laatste nieuws