Je blokkeert onze banners :(
We merken dat onze advertenties niet worden weergeven, waarschijnlijk omdat je AdBlock, Ghostery of andere software gebruikt. Dat vinden we jammer, hiermee ontneem je MijnSerie in essentie inkomsten die we hard nodig hebben. Help ons door MijnSerie te whitelisten of neem Premium!
Leuk?
4
0
Bekijk stemmen

Serie van het jaar 2019 - Beste actrice

Deze column dient ter ondersteuning van de Serie van het Jaar verkiezing 2019 en behandelt de categorie actrices. Tussen maandag 6 januari t/m maandag 3 februari kan jij stemmen op jouw favoriete serie in dit genre, en vele andere.

Aan mij de eer om de nieuwe categorie beste actrice bij de serie van het jaar verkiezing te introduceren. En ik moet zeggen het was niet gemakkelijk. Zoveel leden, zoveel favoriete vrouwen die in aanmerking zouden komen om gekozen te worden tot beste actrice van het jaar. Iedereen had wel een andere mening over deze en gene.

Maar uiteindelijk is het mij toch gelukt om vijf prachtige actrices te kunnen nomineren. Helaas is het niet mogelijk om voor deze categorie een wild card in te zetten. Je zult het dus moeten doen met deze vijf. Als je via de app gaat stemmen download dan de nieuwste versie om ook op deze categorie te kunnen stemmen.

Elisabeth Moss (The Handmaid's Tale, Hulu)


Deze prachtige actrice speelt al drie seizoenen lang de sterren van de hemel in de Hulu serie The Handmaid's Tale. In de sciencefictionserie speelt Moss de rol van June Osborn/Offred en weet met haar prachtige gekwelde blikken de kijker aan de buis geplakt te houden. Ze heeft voor haar rol in The Handmaid's Tale een Emmy Award gewonnen. Ook won ze een Emmy voor haar rol als producer van de serie. Naast eerder genoemde serie heeft Moss ook gespeeld in West Wing, Top of the Lake, Fear Itself en Mad Men.


Helen McCory (Peaky Blinders, BBC One)


Deze actrice speelt in Peaky Blinders de rol van Polly Shelby Grey en de tante van Thomas is er niet één om zonder handschoenen aan te pakken. Ze staat haar mannetje. Maar Peaky Blinders is niet de enige serie waarin deze actrice schittert. Onder andere MotherFatherSon, Fearless, Penny Dreadful en Life staan op haar imposante cv. Ze won een Golden FIPA en werd genomineerd voor een Crime Thriller Award, UK voor haar brutale en no-nonsens rol als Polly. Ook kreeg zij een Critics Choice Television Award voor haar rol in Penny Dreadful.


Meryl Streep (Big Little Lies, HBO)


Ik denk dat er maar heel weinig mensen zijn die deze veelvoudige Oscar winnares niet kennen. In Big Little Lies speelt zij de rol van Mary Louise Wright. De moeder van de overleden Perry Wright en schoonmoeder van Celeste. Met haar snedige one-liners en weerwoorden die wel enorm ad rem en semi-grappig zijn steelt de actrice absoluut de show. Ze werd dan ook voor de serie genomineerd voor een Golden Globe. Streep speelde ook nog in series als Web Therapy, Angels in America, en Holocaust.


Najwa Nimri (Vis a Vis, Antena 3)


De mooie Spaanse is naast actrice ook nog zanger/songwriter. Ze speelde in de Netflix-serie La Casa de Papel de rol van Alicia Sierra. Maar volgens de MijnSerie-lezers speelt ze een fantastische rol in de Spaanse serie Vis a Vis als Zulema ‘Zule’ Zahir. Voor haar rol in Vis a Vis werd zij genomineerd voor de Feroz Awards, ES, en won ze de Fotogramas de Plata als beste actrice in 2019, in 2017 werd zij genomineerd voor de prijs. In 2016 kreeg zij een nominatie van de Iris Awards (Atv), Spain en in 2015 mocht zij de Ondas Award mee naar huis nemen.


Ruth Wilson (His Dark Materials, BBC One)


Wilson ontvangt haar nominatie voor haar rol in His Dark Materials als Mrs. Coulter, maar ze had ook zomaar genomineerd kunnen worden voor haar rol in The Affair of Luther, want in deze serie speelde zij ook een rol in 2019. Maar ook speelde zij in Mrs Wilson, Jane Eyre, The Prisoner en Suburban Shootout. De actrice werd veelvuldig genomineerd en mocht een Golden Globe mee naar huis nemen voor haar rol in The Affair als Alison Bailey. De Britse actrice werd in 2019 genomineerd voor een BAFTA Award voor beste hoofdrolspeler in Mrs Wilson.


Schrijverskeuze

Omdat er in deze categorie niet met een wild card gestemd kan worden wil ik graag mijn eigen schrijverskeuze als wild card nomineren.

Elise Schaap (Familie Kruys, RTL 4)


Deze Nederlandse actrice is in mijn ogen een briljante actrice die geloofwaardig een Roemeense of Brabantse kan spelen, Elise Schaap speelde dit jaar in het laatste seizoen van Familie Kruys de hilarische Ruxandra en in het eerste seizoen van Undercover de Brabantse Danielle Bouman. Het gemak waarmee deze vrouw in de huid kruipt van een personage is verbazingwekkend. Ook speelde zij nog in series als Soof en Hart tegen Hard. Geheel terecht won zij dan ook dit jaar de Televizier Ster Acteur/Actrice.


Dit waren alle zes de genomineerden die door jullie lezers, door de schrijvers en mijzelf zijn genomineerd. Succes met stemmen.

Met vriendelijke keuzegroet,

Mandy
Leuk?
4
0
Bekijk stemmen

Reacties (11)

avatar_Megafluffy86
01 jan 2020 11:23 -
Elisabeth Moss! Geweldige actrice. En ook een speciale vermelding voor Najwa Nimri, die Zulema geniaal heeft vertolkt.
Reageer
avatar_tweemaalh
01 jan 2020 13:09 -
Ruth Wilson, uiteraard vanwege His Dark Materials, maar ook haar rol in Luther was glansrijk
Reageer
avatar_BlackBiker
01 jan 2020 13:48
Bijgewerkt op: 22 sep 2021 04:49
Volledig mee eens! Ze was zeker ook één van de smaakmakers van Luther.
Reageer
avatar_DAVE2804
01 jan 2020 13:27 -
Meryl Streep! Was geweldig in Big Little Lies.
Reageer
avatar_eagleye
01 jan 2020 16:08 -
Ik weet het nog niet. Elisabeth Moss of Ruth Wilson. Als ik een wildcard had mogen zetten zou het waarschijnlijk Olivia Colman of Nicola Walker zijn geworden.
Reageer
avatar_Flopmop
01 jan 2020 20:37 - 22 sep 2021 04:49
Elisabeth Moss, zo briljant bij The Handmaid's Tale
Reageer
avatar_TnTNL
02 jan 2020 08:12 -
Wild Card voor Najwa Nimri van La Casa de Papel.
Reageer
avatar_Lindaa95x
24 jan 2020 13:28 - 22 sep 2021 04:49
Zulema Zahir natuurlijk! Ze is m’n favoriet.
Reageer
avatar_Mandy1966
24 jan 2020 14:26
Ja het karakter uit Vis a Vis.
Reageer
avatar_Lindaa95x
24 jan 2020 15:29
Ik weet het. Ik had er ook emoticons achter geplaatst, maar dat is veranderd naar vraagtekens.
Reageer
avatar_Mandy1966
24 jan 2020 16:32
Bijgewerkt op: 22 sep 2021 04:49
Aha, vandaar...
Reageer