Mijn
Serie
Inloggen

Inloggen

E-mailadres / gebruikersnaam en / of wachtwoord zijn niet correct.
Uitgelicht: Er zijn teveel streamingdiensten

Uitgelicht: Er zijn teveel streamingdiensten

Het wordt steeds drukker op de markt voor streamingdiensten. Naast Netflix en Amazon werkt ook Disney aan een eigen dienst die in 2019 live moet gaan. De Netflix-concurrent van Apple zit er ook aan te komen.
Film 1 is in Nederland sinds juni als streamingdienst beschikbaar. YouTube gaat betaalde diensten aanbieden. Wie straks leuke series wil volgen en een ruim aanbod aan films wil hebben, moet al gauw vier abonnementen nemen bij verschillende streamingdiensten. En dat is iets wat de consument niet ziet zitten. Nu al kan geconstateerd worden dat er teveel diensten zijn en dat veel aanbiedende partijen op termijn het hoofd niet boven water kunnen houden. Consolidatie zal noodzakelijk zijn. Anders volgen er faillissementen.

5984 NLZiet2

De publieke en commerciële omroepen werken in Nederland samen met het platform NL Ziet. Maar dat is bij veel consumenten onbekend. RTL promoot namelijk alleen het eigen platform Videoland, de publieke omroep verwijst steeds naar NPO Start en SBS-eigenaar Talpa biedt het platform Kijk aan. Als deze partijen vanaf het begin alleen de dienst NL Ziet hadden aangeboden was het nu een groot succes geweest. Maar door de versnippering hebben ze nu marktaandelen die naar verhouding klein zijn.

Intussen groeit Netflix met ongekende snelheid. Netflix kreeg er in het afgelopen kwartaal 5,2 miljoen abonnees bij. Daarmee komt het totale aantal wereldwijd op 130 miljoen. Dit jaar steekt het bedrijf ruim tien miljard dollar in de productie van series en films. Kleinere partijen, zoals de Nederlandse platforms, kunnen daardoor alleen machteloos toezien hoe ze kijkers en marktaandeel verliezen. Ze moeten veel beter gaan samenwerken.
Leuk?
Bekijk stemmen

Reacties (4)

Karzal
9 augustus 2018, 16:27
Volledig mee eens. Ik zou het ook helemaal niet erg vinden als ik wat meer zou moeten betalen voor een streaming dienst, als er veel meer op zou staan. Of ik nou aan 5 individuele streaming diensten €10,- moet betalen of aan een streaming dienst (met de gecombineerde film- en seriesbibliotheek) €50,- maakt ook niks uit.
0
Kemi
9 augustus 2018, 16:45
Helemaal mee eens! Heel eerlijk zou ik het altijd een bij 1 streamingdienst houden (vanuit een studente kijk). 2 wordt al gelijk €20 euro per maand, terwijl we ook gewoon tv hebben (waar we tegenwoordig genoeg kunnen opnemen, terug- en on demand kijken). Samen delen zou nog kunnen (bijvoorbeeld met een vriendin, splitten de kosten voor beide diensten), maar dan is twee ook genoeg zat. Niet te vergeten dat zeker Videoland en Netflix samen al een groot genoeg aanbod hebben. De dienst van bijvoorbeeld Disney zal voor een maand leuk zijn, alle Disney films bingewatchen, maar het aanbod is relatief beperkt als je kijkt naar Netlflix. Diensten als Disney en Appletv gaan het alleen omhoog houden, omdat de bedrijven erachter genoeg geld in kunnen steken.
0
Hangmat
9 augustus 2018, 17:19
Je hebt een punt! Maar vergeet niet dat Disney ook alle rechten van o.a. Marvel en Star Wars heeft. Naar verluid komt er een Star Wars-serie van ‘Game of Thrones’-achtig formaat aan en komen er meerdere Marvel series aan. Ik denk daarom dat de Disney-streaming dienst nog best een slag kan slaan.
0
TragicError
13 augustus 2018, 13:52
En niet vergeten dat Disney Fox Entertainment heeft gekocht. Dat gehele archief aan films en series kan dus ook gestreamd worden. Jack Bauer uit 24 kan dus nu onderduiken in de Disneywerelden
0
Log in om een reactie achter te laten