Mijn
Serie
Inloggen

Inloggen

E-mailadres / gebruikersnaam en / of wachtwoord zijn niet correct.
Van bijrol naar publiekslieveling - Alice Morgan

Van bijrol naar publiekslieveling - Alice Morgan

Als serieliefhebber springt er tijdens het kijken van een serie altijd wel iemand uit en dit hoeft lang niet altijd het hoofdpersonage te zijn. Het is tijd om diegenen een podium te bieden en hun een moment van glorie te geven.
Bij een aankondiging van een nieuwe serie gaat de aandacht altijd uit naar de hoofdrolspeler(s). Zij mogen pronken op de posters en dienen als magneet om zodoende veel potentiële kijkers nieuwsgierig te maken. Echter komt het best vaak voor dat je gedurende een serie een ander personage de show ziet stelen en diegene zich ontpopt als publiekslieveling. Reden genoeg om deze personages de aandacht te geven die ze verdienen. In deze vierde editie heb ik het over Luther en het personage die mijn favoriet is: Alice Morgan.

Luther draait grotendeels om het hoofdpersonage inspecteur John Luther. Voor hem is het oplossen van misdrijven geen werk, maar een roeping. Luther is een briljant speurder, die er zo zijn eigen wetten en regels op na houdt en zijn collega's regelmatig versteld doet staan met zijn scherpe inzicht. Met volle overgave gaat hij het psychologische duel aan met psychopaten, moordenaars en de demonen die in hemzelf huizen. Luther heeft een gekwelde geest. De ene keer is hij vriendelijk en kwetsbaar, de andere keer keihard en zelfs gewelddadig. Het personage Luther wordt vertolkt door een fabelachtige Idris Elba. Luther kan eigenlijk maar met één persoon praten over zijn duistere kanten en voelt daardoor een soort verbondenheid met haar. Ik heb het over een personage die fenomenaal wordt neergezet door Ruth Wilson. Maak kennis met Alice Morgan.

Luther

Alhoewel ik Ruth Wilson een fantastische actrice vind, ben ik nog niet heel veel in aanraking gekomen met series waarin zij een prominente rol vertolkt. Zo kun je haar kennen van series als Mrs Wilson, The Affair, His Dark Materials en The Woman in the Wall. Ik ben het nagegaan en het zijn stuk voor stuk redelijk tot goed aangeschreven series dus wellicht moet ik er een aantal een kans geven. Toch is Ruth haar bekendste en voor velen meest geliefde rol die van Alice Morgan in Luther.

Al vanaf de eerste aflevering maken wij als kijker kennis met Alice Morgan. De moord op haar ouders wordt onderzocht en ze wordt als slachtoffer verhoord door John Luther. Luther krijgt gaandeweg het gesprek de indruk dat Alice wellicht iets met de moord te maken heeft, maar hij kan dit niet bewijzen. Vanaf hun eerste kennismaking spat de chemie tussen Idris Elba en Ruth Wilson van het scherm. De ondervraging tussen beide personages is een kunststuk op zichzelf. Het is daarom niet zo gek dat de makers er voor hebben gekozen om Alice regelmatig te laten terugkeren. In de loop van de serie ontstaat er een eigenaardige band tussen de twee personages. Alice wordt een goede vriendin van Luther en één van de weinige mensen die hij vertrouwt. Hun vriendschap is sterk, ondanks het feit dat de kernovertuiging van Alice, dat niets er uiteindelijk toe doet, in direct contrast staat met die van Luther.

Luther

Alice Morgan is zo’n gelaagd personage dat je bijna een heel boek kunt schrijven om haar karaktereigenschappen uit te diepen. Om te beginnen is ze een genie, psychopaat en kwaadaardige narcist. Alice is trots op de moorden die ze, door gebrek aan bewijs, naar verluid zou hebben gepleegd. Ze is zo trots op het feit dat ze haar niet kunnen pakken en ziet het als een teken van prestige, macht en zelfbevestiging over hoe goed ze wel niet is. Aangezien Luther haar niet kan veroordelen gaat hij verder met andere moordzaken, maar Alice raakt geobsedeerd door Luther en begint hem te stalken. Gedurende de serie creëren ze een haat-liefdeverhouding. Ze doet dingen die het daglicht niet kunnen verdragen, maar Luther heeft toch sympathie voor haar. Het knappe is dat je als kijker ook meegenomen wordt in haar hersenspinsels en stiekem hoopt dat Alice overal mee wegkomt. Ergens in de serie verteld ze aan Luther dat ze ergens verbleef en was getrouwd. Even later heeft ze haar man vermoord. Waarom? Ze had altijd al eens weduwe willen zijn. Een betere samenvatting van haar krankzinnige gedachtegang kun je niet krijgen.

Je weet nooit wat je aan Alice Morgan hebt en dat maakt haar personage zo fascinerend om naar te kijken. Ik heb werkelijk genoten van de uitblinkende Ruth Wilson en als ik de stemmen op MijnSerie.nl zo bekijk dan zijn er meer mensen die dat vinden. Derhalve mag zij zich met recht een publiekslieveling noemen.
Video on youtube
Leuk?
Bekijk stemmen

Reacties (8)

BlackBiker
BlackBiker vr 19 januari, 10:59
Weer een leuke column, Pascal en ik kan het niet anders dan met je eens zijn. Zonder Alice was Luther niet geworden wat het nu is. Fantastische rol van Ruth Wilson waardoor ik echt fan van haar ben geworden.
Ze deed niet mee in seizoen 4 en in de afsluitende film. Daarin miste ik haar dan ook echt.
superpassie9
superpassie9 vr 19 januari, 13:33
Dank voor het compliment, altijd leuk om te lezen dat het gewaardeerd wordt.

Toen jij op mijn verzoekje destijds reageerde met Alice Morgan wist ik gelijk dat deze de volgende moest zijn. Je kijkt zoveel series waardoor sommige briljante vertolkingen wat verwateren. Ik ben dus blij dat je mijn geheugen hebt opgefrist, want Alice Morgan hoort zeker thuis in het rijtje van publiekslievelingen. Tijdens het schrijven krijg je spontaan de neiging om Luther nog een keer te kijken en Ruth te zien schitteren.
BlackBiker
BlackBiker vr 19 januari, 15:29
Heel leuk dat je de suggestie hebt opgepakt! Dank 😀
Futsudo
Futsudo ma 22 januari, 23:35
Toch ben ik zeer benieuwd hoe Ruth Wilson de rol van Newsnight-journalist in A Very Royal Scandal, een mini-serie over het controversiële interview van prins Andrew (Michael Sheen) gaat spelen. Daarnaast heeft The Woman in the Wall ook wel mijn interesse gewekt maar dat heeft ook meer te maken met dat het gebaseerd is op de Magdalene Laundries (asylums).
BlackBiker
BlackBiker di 23 januari, 19:42
En dank weer voor de tip, Futsudo! "The Woman in the Wall" lijkt mij ook wel wat en ga ik binnenkort maar eens kijken.
Die Royale serie sla ik over. Hoezeer ik Ruth Wilson ook graag aan het werk zie, dit onderwerp interesseert me domweg totaal niet.
Sproet2jes
Sproet2jes wo 24 januari, 12:59
In The Affair, sowieso goeie cast in deze serie, speelde Ruth ook zeer sterk, weer 'n totaal ander type dan Alice of Marisa Coulter. Veelzijdige actrice. Leuke Column :)
superpassie9
superpassie9 wo 24 januari, 15:14
Dank je wel! Toch maar eens The Affair aan mijn lijst toevoegen :)
BlackBiker
BlackBiker wo 24 januari, 16:02
Mrs Wilson is ook een aardige serie voor tussendoor. Drie afleveringen maar, dus snel gebinged. Ruth speelt hier Mrs Wilson die in het echte leven haar grootmoeder was.
Log in om een reactie achter te laten