Mijn
Serie
Inloggen

Inloggen

E-mailadres / gebruikersnaam en / of wachtwoord zijn niet correct.
Van bijrol naar publiekslieveling - Saul Goodman

Van bijrol naar publiekslieveling - Saul Goodman

Als serieliefhebber springt er tijdens het kijken van een serie altijd wel iemand uit en dit hoeft lang niet altijd het hoofdpersonage te zijn. Het is tijd om diegenen een podium te bieden en hun een moment van glorie te geven.
Bij een aankondiging van een nieuwe serie gaat de aandacht altijd uit naar de hoofdrolspeler(s). Zij mogen pronken op de posters en dienen als magneet om zodoende veel potentiële kijkers nieuwsgierig te maken. Echter komt het best vaak voor dat je gedurende een serie een ander personage de show ziet stelen en diegene zich ontpopt als publiekslieveling. Reden genoeg om deze personages de aandacht te geven die ze verdienen. In deze tweede editie behandel ik een serie uit de serie top honderd van MijnSerie en deze staat momenteel op plek drie. Ik heb het over Breaking Bad en de bijrol die mijn favoriet is: Saul Goodman.

In Breaking Bad volg je Walter White, een overgekwalificeerde scheikundeleraar op een middelbare school in Albuquerque. Op het moment dat zijn vrouw onverwacht zwanger is van hun tweede kind, stort Walters wereld in. De dokter heeft vastgesteld dat hij terminaal ziek is. Walter heeft longkanker en lijkt niet lang meer te zullen leven. Om ervoor te zorgen dat zijn gezin na zijn dood niet in een financiële crisis belandt en tevens om zijn eigen behandelingen te betalen, besluit Walter over te schakelen naar een leven als misdadiger. Met de hulp van Jesse Pinkman, een uitgevallen leerling die hij nog scheikunde gegeven heeft, maakt en verkoopt hij de drug crystal meth. Terwijl hij doorgaat met lesgeven, komt het belang van scheikunde in de moderne maatschappij prangend in zijn lessen naar voren. Zijn product is meer dan 99% zuiver en dit feit loopt als een rode draad door de hele serie heen.

Better Call Saul

Laten we vooropstellen dat de hoofdpersonages fenomenaal neergezet worden door Bryan Cranston en Aaron Paul. Dat gezegd hebbende popt er gedurende het tweede seizoen in één keer een louche advocaat op, zijn naam is Saul Goodman. Het personage is op het lijf geschreven van en wordt vertolkt door Bob Odenkirk. Richting het eind van het tweede seizoen komt hij terloops voorbij, maar de makers weten waarschijnlijk al gauw dat ze goud in handen hebben. Vanaf het derde seizoen behoort Saul Goodman tot de vaste cast en dat is één van de beste beslissingen die ze ooit hebben gemaakt.

Saul Goodman is bijna onbeschrijfelijk. Hij is een schimmige advocaat die Walter en Jesse vertegenwoordigt. Zijn kantoor kan op allerlei plekken zijn gevestigd, afhankelijk van de financiële situatie waar hij zich op dat moment in bevindt. In Breaking Bad is hij voornamelijk bij een soort winkelcentrum langs de weg te vinden. Saul is een egocentrische en gewetenloze advocaat die zijn tactiek als voormalig oplichter omarmt en betrokken raakt bij de criminele onderwereld van de stad. Uiteindelijk draagt hij met zijn acties bij aan de ontwikkeling van het drugsimperium die Walter en Jesse aan het opbouwen zijn. Zijn dialogen zijn onnavolgbaar, fenomenaal en een genot om naar te kijken. Altijd gekleed in de meest excentrieke en kleurrijke maatpakken die je ooit hebt gezien.

Better Call Saul

Bob Odenkirk liet zich naar eigen zeggen voor de vertolking van Saul Goodman inspireren door filmproducent Robert Evans. “Ik dacht aan Robert Evans, omdat ik naar The Kid Stays in the Picture op cd heb geluisterd. Hij verandert voortdurend zijn cadans en zijn voordracht. Hij benadrukt interessante woorden. Hij heeft heel veel attitude in bijna elke regel die hij uitspreekt. Dus als ik de scènes repeteer, doe ik mijn imitatie van Robert Evans om die momenten en wendingen in mijzelf op te roepen. Dan ga ik naar de set en doe ik mijn interpretatie van het personage Saul Goodman”.

Het komt niet met enige regelmaat voor dat een oorspronkelijk bedoelt gastoptreden zich ontpopt als één van de meest briljant geschreven personages ooit. Het is daarom niet zo gek dat de makers meer wilden ontdekken met dit personage. Dat is ze gelukt met de prequel serie Better Call Saul. De belangrijkste verhaallijn in deze serie toont Saul’s oorsprong als de serieuze advocaat Jimmy McGill en zijn morele verval in de zes jaar voor de gebeurtenissen van Breaking Bad. Het bevat ook een vervolg verhaallijn, waar Saul leeft onder de aangenomen naam Gene Takavic, die de gevolgen van zijn acties in Breaking Bad onderzoekt.

Het personage Saul Goodman en de acteerprestaties van Bob Odenkirk hebben lovende kritieken gekregen. Hij wordt vaak beschouwd als één van de beste televisiepersonages aller tijden. Bob Odenkirk werd vijf keer genomineerd voor de Primetime Emmy Award voor beste acteur in een dramaserie voor zijn optreden in Better Call Saul. Volgens mij zeg ik niets te veel dat hij zich met recht een publiekslieveling mag noemen.
Video on youtube
Leuk?
Bekijk stemmen

Reacties (7)

superpassie9
superpassie9 14 april 2023, 12:41
Beste lezers en serieliefhebbers,

Ik hoop dat jullie met veel leesplezier deze rubriek doornemen. Het doel is om bij jullie allerlei herinneringen naar boven te laten komen van jullie favoriete personages. Personages die volgens jullie wat onderbelicht zijn gebleven of gewoon het verdienen om een podium te krijgen op MijnSerie. Als er personages zijn waarvan jullie denken dat deze in aanmerking komen en het jullie leuk lijkt dat ik hier een column over schrijf, laat het dan gerust weten :)
tweemaalh
tweemaalh 15 april 2023, 10:48
Leuk dat je deze oproep doet! Twee voorbeelden die me nu onmiddellijk te binnen schieten zijn Daryl en Carol uit The Walking Dead, die aan het begin aanvankelijk kleine rollen hadden, maar die uiteindelijk min of meer de twee hoofdrolspelers werden.
Mandy1966
Mandy1966 15 april 2023, 16:29
Wat mij te binnenschiet is Wednesday Addams. En ook Diane Lockhart (The Good Wife/The Good Fight) of Loki ;-), maar ook Nicolaas Luther (Penoza/Doodstil).
SLP
SLP 15 april 2023, 16:46
Ik moet meteen aan Castiel (Supernatural) denken. Was oorspronkelijk voor 3 afleveringen aangenomen, maar werd al snel een fan favorite waardoor we gelukkig heel lang van hem hebben kunnen genieten :)
BlackBiker
BlackBiker 15 april 2023, 17:34
Dit zijn altijd leuke columns om te lezen! Laat maar komen!

Ik denk aan Alice Morgan uit Luther, gespeeld door de fenomenale Ruth Wilson.
En mijn voorgangster noemt een personage uit Supernatural. Daar had ik er ook al één van bedacht, maar dan The King of Hell, Crowley (Mark Sheppard) die ook uitgroeide van bijrol tot vaste cast.
DAVE2804
DAVE2804 15 april 2023, 17:48
Ik denk dan aan Benjamin Linus uit Lost, gespeeld door Michael Emerson. Als ik het me goed herinner was hij maar voor enkele afleveringen aangenomen, maar hij was zó goed in die rol dat ze hem al gauw aan de vaste cast toevoegden.
superpassie9
superpassie9 4 mei 2023, 10:31
Dank voor de leuke reacties! Genoeg inspiratie op gedaan, al moet ik eerlijk toegeven dat ik sommige series zelf nog niet heb gezien. Daar zou ik dus nooit met dezelfde passie over kunnen schrijven zoals jullie het beleven. Daarentegen zie ik genoeg pareltjes voorbij komen die mijn geheugen hebben opgefrist. Welke dat zijn ga ik natuurlijk niet verklappen. Je gaat het vanzelf lezen op MijnSerie.

Nogmaals dank voor de input!
Log in om een reactie achter te laten