Mijn
Serie
Inloggen

Inloggen

E-mailadres / gebruikersnaam en / of wachtwoord zijn niet correct.
Spotlight On: Warwick Davis

Spotlight On: Warwick Davis

Licht uit, spot aan! Tijd om eens te kijken welke serie Warwick Davis ook op zijn cv heeft staan.
De winter komt met rasse schreden dichterbij. Het is vroeg donker. Het is koud en de wind giert om ons heen. Hij maakt onze handen schraal met zijn ijzige vlagen die keer op keer op ons inbeuken. De tijd voor binnen zitten, kaarsen aan, een warme drank en je verliezen in een goed, fantasievol verhaal is daar. In één van de series die je dat biedt, tref je een oude bekende: Warwick Davis.

Davis begint zijn carrière op het grote doek. In 1983 speelt hij Wicket in Star Wars: Episode VI - Return of the Jedi. Hij was toen twaalf. Eén van zijn bekendste rollen komt een aantal jaar daarna, als hij de rol van de titelheld in Willow krijgt. De fantasiefilm is een redelijk financieel succes en opent de deuren voor de verdere carrière van Davis.

Die carrière vervolgt hij met series gebaseerd op de boeken van C.S. Lewis. Allereerst is hij te zien in Prince Caspian and the Voyage of the Dawn Trader (1989), waarna hij ook een rol in het vervolg, The Chronicles of Narnia: The Silver Chair, accepteert. Davis wordt, doordat hij lijdt aan SED (Spondylo-epifysaire dysplasie), regelmatig getypcast. Iets wat bijvoorbeeld terugkomt in rollen in Leprechaun en de vijf (meer in minder nodige) vervolgen.

Ook in een bewerking tot miniserie van Gulliver's Travels zien we Davis kort terug, evenals in The Fast Show en Jamboree. Met name in sciencefiction-, en fanatasy-series speelt Davis vaak rollen. Eén ervan focust zich op een combinatie van allerlei sprookjes. Voor de tijd van gelikte series als Once Upon A Time was er al het Emmy-winnende The 10th Kingdom, met onder meer Kimberly Williams-Paisley in de hoofdrol.

Na The 10th Kingdom speelt Davis nog kleine gastrollen in The Fitz en Murder Rooms: Mysteries of the Real Sherlock Holmes. Daarna gaat het hard. Davis speelt meerdere bijrollen in de Harry Potter-reeks, waarvan die van Professor Flitwick wellicht de meest in het oog springende is.

Tussen alle Potter-magie zit Davis zeker niet stil. Van Dr. Terrible's House of Horrible en Carrie And Barry tot Comedy Lab, Extras, M.I. High, An Idiot Abroad en Merlin (1998). Hoewel het vaak slechts bijrollen zijn, Warwick is in echt véél series te zien. Als zichzelf komt Davis ook steeds meer als gast in programma's. Zo maakt hij zijn opwachting in The Stephen K. Amos Show en Dick and Dom's Funny Business.

Davis speelt halverwege de '00 ook een aantal meer terugkerende rollen. Voorbeelden daarvan zijn Life's Too Short en Dwarves Assemble. Tussendoor speelt Davis ook nog in de miniserie The Day They Came to Suck Out Our Brains!.

Davis keert tevens terug naar het Star Wars universum, waar het al die jaren geleden voor hem begon. Hij speelt Wollivan in Star Wars: Episode VII - The Force Awakens en Weeteef Cyubee in Star Wars: Rogue One. Al die bijrollen - met name die in Star Wars en Harry Potter - maken van Davis de acteur die het meest opbrengt in bijrollen in films waarin hij speelt.

Op het gebied van series volgen kleine rollen in namen als Bookaboo en Catherine Tate's Nan. Ook in The Dumping Ground en Jonathan Creek heeft hij zijn opwachting gemaakt. Nadien volgt hij Star Wars op het kleine scherm. In Star Wars Rebels verzorgt Davis de stem van Rukh, een mannelijke Noghri uit Honoghr die diende als lijfwacht en huurmoordenaar van keizerlijke grootadmiraal Thrawn. In Star Wars: The Rise of Skywalker keert Davis in weer een nieuwe rol op het grote doek terug naar de serie waar hijzelf fan van is.

Recent werkt Davis mee aan de animatieserie Moominvalley (2019), waar hij zijn stem leent aan Sniff terwijl hij ook terugkeert naar zijn eerste echte hoofdrol. Willow, de film waarin hij het titelpersonage vertolkte, keert terug als serie bij Disney+. Davis is opnieuw de titelheld die je vanaf 30 november meeneemt in zijn zoveelste wereld vol feeën en andere fantasiewezens. Deken met glühwein erbij?

Ben je fan? Kijk hier voor meer (gast)rollen die Warwick Davis heeft gespeeld.

Heb je zelf een favoriete acteur of actrice? Laat het ons weten en wellicht richten we de spotlight volgende keer op haar/hem.
Video on youtube
Leuk?
Bekijk stemmen

Reacties (1)

BlackBiker
BlackBiker 9 december 2022, 10:29
Eén van de bekendste kleine mensen, samen met Peter Dinklage. Toevallig heb ik laatst nog alle Leprechaun films gezien. Ik hou van die foute rare jaren 80 films :-)
Davis is altijd zeer herkenbaar en levert over het algemeen ook prima werk af.
Log in om een reactie achter te laten